TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Alvydas VALENTA

PALANGOS JUZĖS TAKAIS


LASS dienų “Susitikimai” atidarymasPrieš pusantro šimto metų Motiejus Valančius surašė tokio Juzės, kilusio nuo Palangos, poringes. Kad išpasakotų artimiesiems, kur buvęs, ką matęs per svietą keliaudamas, guviajam Juzei prireikė net trylikos vakarų.  

Jeigu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienoms "Susitikimai", kurias ji rengia kasmet, skirtume po vieną vakarą, jų susidarytų jau vienuolika. Tačiau "Palangos Juzę" prisiminėme ne dėl to, kad bandytume įrodyti, jog trylika ir vienuolika niekuo ar beveik niekuo nesiskiria, o todėl, kad šiais metais "Susitikimai" vyko Kretingoje. Kitaip sakant, ten, kur guvusis Juzė "sermėgas ir žiponus" siuvo, po žmones klajojo ir viską, ką matė, galvon dėjosi. O vienas iš "Susitikimų" renginių vyko ne kieno kito, o "Juzės" kūrėjo - paties Motiejaus Valančiaus - bibliotekoje. Tačiau apie viską iš eilės.  

"Susitikimai" prasidėjo Kretingos muziejuje tarp palmių, kelių metrų aukščio kaktusų, citrinmedžių, bananmedžių ir gausybės kitokių egzotiškų augalų. Tie, kurie bent kartą lankėsi Kretingoje, tikriausiai jau atspėjo: taip, tai Kretingos žiemos sodeŽiemos sodas - labai įdomi vieta, kur turi ką paliesti, pajusti, patirti. Taigi "Susitikimai", o tuo pačiu metu ir "Baltoji lazdelė", nors minima visoje Lietuvoje, šiais metais pasirinko Kretingą! Spalio 8 d. Kretingos muziejuje - "Susitikimų" atidarymas. Tuo pat metu buvo atidarytos ir dvi parodos: liečiamoji meno pažinimo paroda "Liečiu - matau" ir Lietuvos aklųjų bibliotekos parengta paroda, skirta aklųjų švietimo aštuoniasdešimtmečiui. Atidarant "Susitikimus" dalyvavo Kretingos meras Valerijonas Kubilius ir vicemeras Juozas Mažeika, kiti atsakingi miesto savivaldybės darbuotojai. LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas "Susitikimų" tikslus ir esmę apibūdino taip: "Buvo metas, kai minėdami Baltosios lazdelės dieną visas jėgas koncentruodavome didžiuosiuose miestuose: rengdavome pokalbius, problemų aptarimus su Seimo, Vyriausybės nariais. Pastebėjome, kad toli gražu ne visada būname išgirsti ir suprasti. Tada pradėjome rengti "Susitikimus" - kiekvienais metais vis kitame rajone. Galime džiaugtis, kad rajonuose esame išgirstami ir išklausomi. LASS organizuoti renginiai Kretingoje - šią tiesą dar kartą patvirtina."  

Galima tik pridurti, kad straipsnius ir reportažus apie "Susitikimus" spausdino Kretingos rajono laikraščiai "Švyturys" ir "Pamario žinios", parodė Klaipėdos regioninė televizija "Balticum". 

Po oficialių kalbų ir parodų atidarymo norintiems buvo surengta nedidelė ekskursija po Žiemos sodą. Aklieji savo rankomis galėjo paliesti palmę ar ant bananmedžio - piršto dydžio bananų kekę. Ne tik egzotiška, bet ir įdomu! Tą pačią dieną, po pietų, Kretingos rajono viešojoje M. Valančiaus bibliotekoje vyko LASS ir Kretingos literatų susitikimas. Vakare norintieji galėjo susikaupti Kretingos bažnyčioje už akluosius aukotose šv. Mišiose.  

Kitą dieną "Susitikimai" visu smarkumu užgriuvo Kretingos mokyklas. Kaip sakė LASS Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Nijolė Klepikienė, vaikų entuziazmas ir susidomėjimas buvo didžiulis. Iš Klaipėdos atvykę svečiai mokiniams pasakojo apie brailio raštą, rodė, kaip juo rašoma. O kad po savaitės ar mėnesio nepamirštų, kad esama ir tokio rašto, ir juo skaitančių žmonių, paliko brailio raštu perrašytų knygų."Suaugusius žmones vargu ar pakeisime, - sakė "Susitikimų" koordinatorė Danutė Cidzikienė, - tačiau dabartiniai mokiniai, prisilietę prie brailio rašto, apskritai aklųjų pasaulio, po keliolikos metų tapę verslininkais, valstybės tarnautojais, tikrai atsimins, kad šalia jų gyvena ir kitokių žmonių."  

Baigiamajame koncerte - LASS Kretingos rajono filialo liaudiškos muzikos kapela “Sodžius”

"Susitikimai" baigėsi šauniu koncertu, kuriame visa, ką turi geriausia, parodė LASS Klaipėdos regiono meno saviraiškos entuziastai. Šventės ateina ir praeina, kasdienybė - lieka. Ar "Susitikimai" pasiekė savo tikslą, ar jų metu iš tiesų susitiko Kretingos aklųjų bendruomenė ir šio rajono žmonės, valstybės institucijų atstovai, o susitikę - ar vieni kitus suprato? 

Tiek "Susitikimų" organizatorių, tiek jų dalyvių teigimu, atrodo, kad taip. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]