PROJEKTAI

Ramutė GELAŽANSKIENĖ

IR VĖL PRIE JŪROS


Smėlio pilis ir jos autoriaiGuli jūros nugludinta, saulės išblukinta kriauklelė. Ją paimame ant delno ir jau mintyse kuriame vaizdą, kaip atrodys ja papuošta vazelė. Vaikštant pušyne rastas gražus kankorėžis mūsų rankose pavirs į nuostabų ežį. Pravers ir akmenėlis - kokia laimė! O kur dar gintaro gabalėliai, įsipynę tarp jūros dumblių, - juk tai irgi suvenyrų "žaliava." 

Viso to reikia mums, susirinkusiems į seminarą, kuris yra Lietuvos moterų su negalia bendrijos vykdytų projektų tęsinys. Šių metų seminaras skirtas kūrybiniams sugebėjimams ugdyti - "Iš gamtoje surinktų medžiagų padarytomis smulkmenomis papuoškime savo buitį." 

Į Šventojoje esančius LASS poilsio namus "Spindulys" rugpjūčio 25-30 dienomis atvažiavo 25 seminaro dalyviai. Dauguma jų - regėjimo negalią turintys tėvai su savo vaikais. Stovykla skirta bendrauti, ilsėtis būtent tokioms šeimoms, aišku, ir kurti. 

Pajūrio smėlis - puiki medžiaga temai "Mano svajonių pilis" realizuoti. 

Nors pirmą seminaro dieną vasaros lietutis bandė gadinti nuotaiką, bet darbui jis netrukdė. Įsikūrę tuoj patraukėme į pajūrį, kur putojo, bangavo ir visus džiugino Baltija. 

Užtat antrąją dieną giedras dangus, maloni saulutė, šiltas vanduo ir didžiulės bangos iš pat ryto nuteikė visus maloniai. Vaikų tiesiog nebuvo galima ištraukti iš vandens. Na, o mamos ir tėčiai ne ką nuo jų atsiliko. Betgi laukė ir užduotis - sukurti iš smėlio kompoziciją "Mano svajonių pilis". Bogdano Gromykos ir Bogdano Kostiuškevič šeimos kartu smėlyje kūrė Klaipėdos jūrų muziejų su delfinariumu. Tavutė Vitkauskaitė su dukra Marija statė svajonių namelį - su gėlėmis lange ir katinu ant stogo. Joms talkino Gabija su Deimante. Na, o mažiausias seminaro dalyvis Gerardas su močiute Sofija bandė iš smėlio nulipdyti senį besmegenį. Smėlyje atsirado ropojantis vėžlys, fantastiškų žuvų ir šokančių delfinų. 

Praeinantys poilsiautojai grožėjosi "kūriniais", stengėsi atsargiai apeiti vaikų sukurtus smėlio statinius. Tie, kurie sukūrė gražiausią kompoziciją ir kūrybiškiausiai ją pristatė, buvo apdovanoti. Tiesą sakant, dovanėlių stovyklos uždaryme gavo visi. Pralaimėjusiųjų nebuvo. 

Trečioji diena buvo skirta ekskursijai į Palangos botanikos parką. Kalbėjomės tema "Grožis gamtoje, žmogaus sieloje - visur, kur esame ir būsime". 

Daugelis jau ne vienus metus poilsiaujame pajūryje, vaikštome po parkus, grožimės gėlynais, piktinamės numestomis ne vietoje šiukšlėmis ir tikriausiai esame šiek tiek girdėję apie parko įkūrėją grafą Feliksą Tiškevičių. Ekskursijoje sužinojome daug daugiau. Gidė papasakojo tokią legendą: atseit grafas Tiškevičius važiavo paauksuota karieta ir Palangos apylinkėse įklimpo smėlyje. Karietą šiaip taip pavyko ištraukti, o tuo metu aplink besižvalgantis grafas pastebėjo, kaip čia nuostabiai gražu. Jam pritarė ir bendrakeleivis prancūzas. Abu ir sutarę čia įkurti parką. 

Palangos botanikos parkas yra vienas gražiausių Rytų Europoje gamtovaizdinio arba angliškojo stiliaus parkų su akivaizdžiais klasicizmui būdingais planavimo elementais. Parkas įkurtas Šventojo Birutės miško apylinkėse 1897 m. - taigi parkui jau daugiau nei šimtas metų. Projekto autorius - žymus to meto landšafto architektas prancūzas Eduardas Fransua Andrė. Medžių bei krūmų sodinimo darbai atiteko belgų sodininkui Beizanui de Kulonui. Spėjama, kad įkūrus parką, čia buvo pasodinta apie 500 rūšių medžių bei krūmų, atvežtų iš Berlyno, Karaliaučiaus, kitų Europos botanikos sodų. 

Aplankėme botanikos parko oranžeriją, kurioje - augalų iš įvairių kraštų kolekcija. Tai tikra atgaiva širdžiai ir sielai matant tokį grožį. Ekskursijos vadovė papasakojo, kaip komponuojamos puokštės. Vadovės žodžiais, floristika - tai ištisa filosofija. 

Ketvirtoji diena - vėl grožis, vėl kūryba, na, ir ekskursija į Kretingos žiemos sodą. Kiek malonių emocijų - nei žodžiais apsakyti, nei aprašyti. Tai tiesiog rojaus kampelis mūsų žemėje, kurį būtina pamatyti.  

Penktoji diena - vėl jūra, vėl bangos. Atsisveikinimas. Baigėsi vasara, baigėsi ir mūsų stovykla. Gaila, žinoma, bet tikimės, kad kitais metais ir vėl turėsime galimybę čia sugrįžti. 

Norėčiau padėkoti "Spindulio" poilsio namų administratorei Dainai Vitkauskienei už visada malonų, supratingą priėmimą ir ta proga pasidžiaugti, kad LASS dar nepardavė šių namų, nes mūsų žmonėms čia poilsiauti ir nebrangu, ir patogu. 

Kadangi seminaras-stovykla buvo organizuota tik iš rėmėjų lėšų, norime padėkoti visiems LMNB rėmėjams, t.y. firmoms ir jų vadovams, o taip pat žmonėms, skyrusiems 2 proc. savo pajamų mokesčio. Jeigu ne šios firmos, ne jų vadovai, ne geranoriška atskirų asmenų parama, viso to, ką patyrėme, kuo džiaugėmės, nebūtų buvę. Be galo dėkingi tiems žmonėms, kurie sugeba padėti, suteikti džiaugsmo kitam. Visi mūsų sukurti suvenyrai, gėlių kompozicijos Jums, mieli rėmėjai. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]