TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SALOTOS - NE VALGIS?


Vasara - pats palankiausias metas lieknėti. Norinčio suliesėti žmogaus dietoje turi būti gausu angliavandenių, mažai riebalų ir pakankamai baltymų. Kuo daugiau valgysime šviežių ir neapdorotų maisto produktų, kuriuose gausu fermentų, tuo geriau skrandis juos virškins, tuo daugiau maistingų medžiagų gaus organizmas, be to, bus geresnė medžiagų apykaita. Visa tai padeda atsikratyti nepageidaujamo svorio.  

Daugiausia fermentų - žaliuose vaisiuose ir daržovėse. Kaitinant fermentai praranda efektyvumą arba suyra visai. Svarbu, kad kiekviena dieta, kuria siekiama sulieknėti, būtų subalansuota. Geriausia, kai išlaikomas 60 proc. žalių ir 40 proc. virtų produktų santykis. Valgant nepatartina gausiai gerti, nes vanduo praskiedžia fermentus, susilpnina jų poveikį. Geriant alkoholį ar kavą organizme sutrinka pH balansas, fermentai neveiksmingi. 

Šlovė salotoms. Viduramžiais prancūzai į žalumynų garnyrus įtraukė salotas - neutralaus skonio sultingą lapinį augalą. Būtent šis augalas visose šalyse, taip pat ir mūsų, pradėtas vadinti salotomis. Iš jų buvo daromos pirmosios prancūziškos salotos, kurios vėliau išpopuliarėjo visame pasaulyje. Praėjo dešimtmečiai, kol prie salotų lapų pradėta dėti ir kitokių žalumynų. XIX a. pradžioje salotoms imta vartoti kopūstus bei kitas lapines daržoves, vėliau - agurkus, šparagus, pomidorus ir kitokias daržoves. Dabar žodis "salotos" reiškia ne vien lapinį augalą, kurių yra labai gausu, - tai įvairių žalumynų derinys su įvairiausiais užpilais, tarp jų - su grietine ir majonezu. 

XIX a. viduryje atsirado ypatingas salotų porūšis - mišrainės, pagamintos iš įvairių virtų, marinuotų, raugintų daržovių, paskanintų įvairiais priedais - žuvimi, mėsos ar sūrio gabalėliais, virtais ryžiais, riešutais. 

Pavyzdžiui, Italijoje atsirado nauja "salotų" rūšis - jūrų gėrybių salotos, kurių pagrindas - ne žalumynai, o jūrų gėrybės: omarai, krabai, krevetės. Jose augalinės kilmės produktų labai mažai - svogūnas, pipirai, pomidorų padažas ir pan. 

Salotos turi dvi patrauklias savybes. Pirma, jos greitai paruošiamos, jų nereikia šildyti: supjaustei, įpylei aliejaus ar grietinės arba apšlakstei citrinos sultimis - ir patiekalą gali valgyti. Antra, traukia magiškas žodis - "vitaminai". 

Daugelis manė: "Salotos - ne valgis. Lapeliais sotus nebūsi". Sakoma, kad salotos jaunina ir lieknina. Iš pažiūros gležni salotų lapeliai - tikras vitaminų ir mineralų lobynas. Ypač jos reikalingos ankstyvą pavasarį ir vasarą. Užaugusios po atviru dangumi ir sveikoje dirvoje, sukaupia baltymų, kalio, kalcio, fosforo, geležies druskų, B grupės, P, E, C vitaminų. Taip pat gausu skaidulinių medžiagų. Kartumo salotoms suteikia laktucinas. O visos karstelėjusios daržovės bei vaisiai turi liekninamųjų savybių. Taigi, jei norime išsaugoti dailią figūrą ar numesti svorio, valgykime salotas (100 g - tik 17 kcal).  

Salotos - nepamainomas produktas vaikams ir nusilpusiems žmonėms. Salotų lapai padeda virškinti, skatina medžiagų apykaitą, varo šlapimą. Jos tinka dietinei mitybai sergant diabetu. Kadangi augalas nekaloringas, ypač tinka nejudrų darbą dirbantiems žmonėms. 

Dabar yra nepaprastai daug lapinių salotų rūšių - garbanotos, gūžinės, cikorinės ir daug kitokių, ir visos jos vertingos. 

Gydytojai teigia, kad šviežios salotos teigiamai veikia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige sergančius ligonius. Liaudies medicina, padidėjus nervingumui, siūlo 3 kartus per dieną gerti šviežių salotų lapų antpilo. Nuplautus salotų lapus smulkiai suplėšome ar supjaustome plastmasiniu peiliu, pamaigome, užpilame nedideliu kiekiu šalto vandens, išmaišome, palaikome kelias minutes, nukošiame. Nuo neramaus miego ar nemigos tokio antpilo geriama nakčiai po pusę arba visą stiklinę. 

Tačiau, jeigu norite suliesėti, neužtenka kontroliuoti, ką jūs valgote. Kartais gėrimas gali būti daug kaloringesnis negu suvalgytas desertas. Kiekvieną dieną mūsų organizmas gauna 2,5-3 l skysčio. Tai arbata, kava, sultys, vanduo... Kad nepadaugintumėte kalorijų, teisingai pasirinkite gėrimus. 

Įvairių sulčių teikiamos energijos kiekis yra labai skirtingas. Pusė stiklinės apelsinų sulčių turi 40 kcal, pomidorų sulčių - tik 15 kcal. Greipfurto sultys turi 35 kcal, ananasų - 55 kcal, o morkų - tik 20 kcal. Maža stiklinė sulčių iš ryto patenkins vitaminų poreikį. Neverta gerti sulčių troškuliui numalšinti. Tam geriausiai tinka vanduo. Vandenį galima paskaninti citrinos sultimis ir laikyti uždengtame ąsotyje, vėsioje vietoje. Vanduo yra tinkamiausias gėrimas ir prie valgio. Mineralinis vanduo irgi tinka, tik reikėtų rinktis tokį, kuriame mažiau natrio. 

Saldūs limonadai turtingi kalorijų: viename butelyje netgi 100 kcal. Tačiau, netgi jeigu laikotės dietos, pieną gerti būtina, nes jame yra daug organizmui reikalingų mineralinių medžiagų. Stiklinė riebaus pieno turi 130 kcal. Rūgpienyje yra tik 70-80 kcal. 

Kalorijų bomba - alkoholis. Alkoholio vartojimas jūsų pastangas suliesėti gali paversti niekais. 1 gramas alkoholio turi 7 kcal. Ypač daug kalorijų turi saldūs alkoholiniai gėrimai. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]