SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PEKINAS LAUKIA


Kinijos sostinė Pekinas šįmet pirmą kartą tapo ir kas ketveri metai rengiamų dviejų svarbiausių sporto švenčių sostine. Rugpjūčio mėnesį ten rungtyniaus XXIX vasaros olimpinių žaidynių dalyviai, o rugsėjo 6-17 dienomis Pekine vyks XIII parolimpinės žaidynės. 

Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) patvirtintoje delegacijoje yra ir Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) elitas, nuolat garsinantis šalį visose labiausiai prestižinėse planetos varžybose. 

LASF atstovaus 10 sportininkų. Dziudo varžybose dalyvaus Atlantos (1996 m.) ir Atėnų (2004 m.) parolimpinių žaidynių bronzos medalininkas Jonas Stoškus. Maratoną bėgs Atėnų parolimpinėse žaidynėse šioje distancijoje trečiąją vietą užėmęs Linas Balsys. Atėnuose ketvirtąją vietą iškovojusios Dangutės Skėrienės pagrindinė rungtis vėl bus rutulio stūmimas. Disko metimo ir rutulio stūmimo sektoriuose savo sugebėjimus demonstruos Rolandas Urbonas, kuris iš Sidnėjaus (2000 m.) parsivežė sidabro, o iš Atlantos ir Atėnų - bronzos medalius. Sidnėjaus parolimpinių žaidynių vicečempionai golbolo žaidėjai užpernai savo sportinių trofėjų kolekcijas papildė pasaulio, o pernai ir Europos čempionų aukso medaliais. 

Į Pekiną vyks toks šalies golbolo rinktinės šešetas - Arvydas Juchna, Saulius Leonavičius, Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas, Žydrūnas Šimkus ir Marius Zibolis. 

Šalies delegacijoje bus ir daugiau LASF narių. Tai LPOK prezidentas Vytautas Girnius, LASF prezidentas Raimundas Šimkus ir generalinis sekretorius Rimantas Venckutonis, treneriai Karolis Levickis (golbolas), Algis Mečkovskis (dziudo), Jonas Auga (lengvoji atletika) ir golbolininkus nuolat lydinti Laimutė Mizgirienė. 

Pirmosios parolimpinės žaidynės buvo surengtos 1960 metais Italijos sostinėje Romoje. LASF nariai, kaip savo šalies atstovai, debiutavo 1992 metais Barselonoje. Ten jie laimėjo keturis sidabro ir du bronzos medalius. Po to Atlantoje, Sidnėjuje ir Atėnuose papildė dar keturiais sidabro ir vienuolika bronzos medalių. 

LPOK prezidentas V. Girnius labai sėkmingai kovojo 1988 metais Seule. Jis tapo lengvosios atletikos penkiakovės ir ieties metimo čempionu. Bet tada V. Girnius atstovavo buvusiai SSRS rinktinei, o kaip LASF lengvaatletis Barselonoje ir Atlantoje iškovojo du sidabro medalius. 

- Ko galima tikėtis Pekine? 

- Manau, kad šalies aklieji, silpnaregiai ir Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos nariai savo gerbėjų neapvils, - "Mūsų žodžiui" sakė V. Girnius. - Turėtume džiaugtis visų prabų medaliais. 

Optimistiškai nusiteikęs ir LASF prezidentas R. Šimkus: "Neabejoju, kad mūsų sportininkai pateisins lūkesčius. Jiems buvo sudarytos sąlygos treniruotis, savo pasirengimą patikrinti įvairiose varžybose". 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]