GYVENIMO AKTUALIJOS

Andrius VAINORAS

NAUJA TECHNINIŲ PAGALBOS PRIEMONIŲ ĮSIGIJIMO TVARKA


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kartu su Techninės pagalbos neįgaliesiems centru (TPNC) parengė naują aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis ir jų įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarką. Naujoji tvarka įsigaliojo nuo šių metų gegužės 1 d. Pirmiausia kur kas supaprastinta dokumentų, reikalingų techninės pagalbos priemonėms (TPP) gauti, pateikimo procedūra. Žmogus dokumentus galės pateikti, kur jam patogiau: 

1) techninės pagalbos neįgaliesiems centro regioniniuose padaliniuose;  

2) asmens gyvenamosios arba gydymosi vietos savivaldybės paskirtoje įstaigoje, aprūpinančioje techninės pagalbos priemonėmis;  

3) regioninių neįgaliųjų organizacijų padaliniuose, kurie tarpininkaus pateikiant dokumentus TPNC.  

Mobilus telefonasNebereikės pateikti kai kurių pažymų, patvirtinančių (ar tariamai patvirtinančių) skiriamos priemonės tikslingumą, pavyzdžiui, pažymos, kad žmogus moka brailio raštą. 

Išrašų iš medicininių dokumentų bus reikalaujama tiktai priemones įsigyjant pirmą kartą. Kreipiantis pakartotinai poreikį vienai ar kitai priemonei nustatys TPNC arba rajonų savivaldybių specialistai. Pateikti dokumentus galės ne tik pats neįgalusis ar jo įgaliotas žmogus, bet ir neįgaliajam atstovaujantis gyvenamosios vietos socialinis darbuotojas ar neįgaliųjų asociacijos atstovas.  

Viena svarbiausių naujovių, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį, yra tokia: žmonės, įsigyjantys kai kurias priemones (kalbantį termometrą, kalbantį laikrodį, kalbantį telefoną) galės patys rinktis: įsigyti jas TPNC ar nusipirkti savarankiškai ir vėliau gauti kompensacijas. Tai reiškia, kad žmogus savarankiškai galės spręsti, kokios priemonės, pigesnės ar brangesnės, paprastesnės ar sudėtingesnės, jam reikia. Atkreiptinas dėmesys, kad šitaip įsigyti galima kol kas ne visas priemones, o tik kai kurias. Kompensacijos dydžiai kiekvienai priemonei ar jų grupei nurodomi atskirai. Pavyzdžiui, įsigyjant kalbantį stalinį laikrodį ar kalbantį kūno termometrą, kompensuojama iki 50 Lt, įsigyjant virtuvines kalbančias svarstykles - iki 170 Lt. Prieš įsigydami priemones už savo pinigus, neužmirškite pasikonsultuoti su teritorinio TPNC padalinio darbuotojais, jie tiksliau nurodys kompensacijų dydžius, paaiškins, kokius dokumentus reikia pristatyti.  

Neįgaliųjų reikalų departamento interneto svetainėje (www.ndt.lt) rašoma, kad ateityje techninių pagalbos priemonių įsigijimo tvarka turėtų dar palengvėti. Įdiegus vieningą elektroninę socialinių paslaugų informacinę sistemą SPIS, nebus reikalaujama duomenų apie asmenį ir jo naudojamas ar turimas technines pagalbos priemones.  

Pabaigoje pastebėsime, kad mūsų sąjunga Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai balandžio mėn. pateikė savo pastabas ir siūlymus, kaip gerinti neįgaliųjų aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis tvarką. Šiuose siūlymuose sakoma, kad nereikėtų apsiriboti nedideliais (kosmetiniais) pataisymais, bet egzistuojančią tvarką keisti iš esmės. Naujajai tvarkai parengti siūloma sudaryti darbo grupę, į kurią įeitų suinteresuotų neįgaliųjų organizacijų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai. Kol kas neaišku, ar į šiuos siūlymus bus atsižvelgta ir įsiklausyta, bet dialogas vyksta. Todėl visiškai įmanoma, kad techninių pagalbos priemonių įsigijimo tvarka dar keisis ir neįdiegus vieningos socialinių paslaugų informacinės sistemos. Todėl tie, kuriems aktualu įsigyti tokių priemonių, bent kartą per pusmetį turėtų pasidomėti, ar šioje srityje nesama naujovių.  

 

Techninės pagalbos neįgaliesiems centras: www.tpnc.lt  

Telefonas pasiteirauti: (8-5) 273 47 96 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]