NEREGIAI UŽSIENYJE

Juozas BARTKUS

NACIONALINĖ BRAILIO DIENA


Ar aš pražiopsojau, ar jokiai informacijos agentūrai neužkliuvo labai svarbus įstatymas, kurį 2007-08-03 priėmė Italijos parlamentas, o jisai skelbtas 2007-08-16 Italijos laikraštyje "Gazzetta ufficiale" Nr. 189. Šis įstatymas svarbus ir mums, akliesiems, tačiau dar svarbesnis ir įpareigojantis turėtų būti mūsų politikams ir ypač pretendentams į Seimą. 

Šį įstatymą perskaičiau Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos oficialiame organe "Corrgiere Braille" Nr. 3. Įstatymo pirmas straipsnis nusako, kokiu tikslu ši diena yra minima, nurodo, kad kasmet vasario 21 d. iškilmingai švenčiama Nacionalinė brailio diena, kad būtų atkreiptas visuomenės dėmesys į nematančių žmonių problemas. 

Antras straipsnis nusako, kaip toji diena švenčiama. Tą dieną leidžiama keisti oficialių įstaigų darbo laiką. Ši diena skirta visokioms geroms iniciatyvoms parodyti ir ypač - brailio rašto propagandai ir brailio sistemos svarbai nematančių žmonių kultūrinei ir socialinei veiklai. 

Trečias straipsnis teigia, kad šis įstatymas įsigalioja nuo tada, kai paskelbtas "Gazzetta ufficiale" 2007-08-16. 

LASS už Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjungą jaunesnė tik penkeriais metais, bet istorijos eiga mūsų veiklą buvo pakreipus kita vaga, tad gal ir mūsų pasiekimai šiek tiek atsilieka, bet, kadangi jau dabar Lietuva yra Europos Sąjungos narė, o LASS - Pasaulio aklųjų sąjungos ir Europos aklųjų sąjungos aktyvi dalyvė, leidžia ir mums viltis, kad būsime pripažinti visateisiais ir lygiaverčiais visuomenės nariais.  

Italijos aklieji šį parlamento patvirtintą įstatymą sutiko labai džiaugsmingai ir kalba su didžiausiu patosu, kad tai yra aklųjų socialinis ir kultūrinis išsilaisvinimas. Ir Italijos parlamentas šį žingsnį vertina kaip aukščiausią politinės valios aktą, kultūrinės ir socialinės etikos ryškiausią pasireiškimą.  

Praeitų metų spalio mėn. vykusioje VIII Europos aklųjų sąjungos asamblėjoje Italijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos prezidentas Tommaso Daniele buvo išrinktas Europos aklųjų sąjungos antruoju viceprezidentu ir savo inauguracinėje kalboje taip pat akcentavo, jog Italijos parlamentas įteisino aukštą visuomenės sugyvenimo lygį ir tai yra svarbiausias pasiekimas. Na, o grįžtant į savo tėvynę, kyla ir paradoksalių minčių. Kovo pabaigoje paskambinau į Lietuvos radiją ir paprašiau, kad laidą "Arčiau manęs" grąžintų į pirmąją programą ir kad būtų ji transliuojama tada, kada labiausiai jos klausomasi ( šiuo metu transliuojama laidelė "Jūs paskambinot į Lietuvos radiją"). Nebuvo net užuominos apie šį norą. Bet mes visgi laukiam ir tikimės: kada nors laikai prašviesės. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]