SUKAKTYS

Valentinas Vytautas TOLOČKA

LITERATŲ SĄJŪDŽIO PRADŽIA


Gyvename Lietuvos aklųjų švietimo metus. Tai pastebime sklaidydami mūsų istorijos puslapius, minėdami mūsų ilgametės organizacijos gyvavimo įvykius. Žvilgtelėkime kad ir į Kauno aklųjų mokyklą. Joje pokario metais kūrėsi dalykiniai būreliai, vieni, metus kitus egzistavę, išnyko, kiti - augo, plėtojosi, savo atžalas ėmė leisti ir už mokyklos ribų, gražiai suvešėjo aklųjų organizacijoje. Tokie gyvybingi mokinių būreliai pasirodė besą literatų, šaškių-šachmatų, lengvosios atletikos. Šįkart prisiminsime pirmojo literatų būrelio atsiradimą.  

Padedant lietuvių kalbos ir literatūros mokytojui Kostui Butautui, literatų būrelis mokykloje susikūrė 1948 metų pavasarį, tačiau platesnę veiklą išvystė 1948-1949 mokslo metais. Pirmuoju literatų būrelio pirmininku buvo išrinktas veiklus mokinys Antanas Grigutis. Iš pradžių jaunieji literatai pasitenkino nagrinėdami literatūros teoriją ir rašytojų kūrinius. Vienas kitas mokinys jau buvo mėginęs kurti eilėraštį, vaizdelį, apsakymėlį, nedrįsdamas jų niekam rodyti, juo labiau viešai skaityti. Būrelio pirmininkas A. Grigutis rašančiuosius prikalbinėjo savosios kūrybos neslėpti, bet ją skaityti būrelio susirinkimuose, nagrinėti ir taip tobulėti. Autoriai darėsi vis drąsesni, savus kūrinėlius pradėjo skelbti staliniame mokinių laikraštėlyje, leistame brailio raštu. Skatinančios įtakos turėjo pradedančio spaudoje reikštis poeto Antano Jonyno pavyzdys. Netrukus susikaupė didokas savosios kūrybos pluoštas. Ir štai 1949 m. kovo 5 d., šeštadienį, mokyklos salėje buvo surengtas pirmasis viešas jaunųjų literatų pasirodymas.  

Prasidėjus literatų kūrybos vakarui, kalbėjo mokyklos direktoriaus pavaduotojas Vincas Vabalas ir literatų globėjas mokytojas Kostas Butautas. Jie padrąsino literatus žengti užsibrėžtu kūrybos keliu, nesigailėti triūso, kad tie jaunučiai daigeliai, dabar dar tokie silpnučiai tebesą, gražiai supurentoje dirvoje sužaliuotų ir pražystų visu savo kūrybiniu grožiu.  

Savo kūrinėlius skaitė mokinė Antanina Marcinkutė, Adolfas Venckevičius, Antanas Grigutis. Stasys Krasinskas paskaitė poezijos; Zofija Grikšelytė, Juzefa Šurpickaitė, Valentinas Toločka, Juozas Marcinkus - prozos. Pradedantys literatai savo išsilavinimu ir amžiumi labai skyrėsi vieni nuo kitų: tai buvo mokiniai - nuo antros iki devintos klasės. Vieni nedrąsiai ir drebančiais balsais skaitė savo kūrinėlius, kiti - energingai ir su užsidegimu. "Tačiau aš esu įsitikinusi, - rašė mokyklos kronikoje auklėtoja Ona Jurienė, - kad ateityje ir tie kuklieji vis drąsiau pradės reikštis, tuo labiau kad draugai ir pedagogai, esantys salėje, labai karštai ir audringai pritarė jiems savo ovacijomis".  

Baigus skaityti kūrinėlius, žodį tarė mokyklos direktorius Jonas Mikėnas - jis paskatino jaunus literatus ir palinkėjo jiems geriausio pasisekimo. Pabaigoje buvo meninė dalis, kurią atliko vaikų ir vyresniųjų mokinių chorai, vadovaujami muzikos mokytojo Antano Adomaičio.  

Vėliau tokie mokyklos literatų vakarai vykdavo kasmet, buvo skelbiami savosios kūrybos konkursai, kūrinėliai vertinami ir premijuojami.  

Į būrelį jungėsi vis nauji ir nauji literatai: Vytautas Stanaitis, Vaclovas Areima, Vladas Verbauskas, Stasė Vielavičiūtė, Lionginas Ragėnas, dar vėliau - Valentinas Zaikauskas ir daugelis kitų. Nuo šeštojo dešimtmečio pradžios ilgą laiką literatus globojo mokytoja Vanda Boreikienė.  

Literatų būrelio reikšmė buvo tikrai didelė. Kai kurie jo nariai - A. Venckevičius, L. Ragėnas, V. Zaikauskas, V. Areima - reginčiųjų raštu išleido ne po vieną knygą. Džiugu, kad Juozas Marcinkus buvo, Valentinas Zaikauskas ir Alvydas Valenta yra Lietuvos rašytojų sąjungos nariai. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]