NEREGYS IR VISUOMENĖ

 

KARTU SU VISAIS


Pasaulinės glaukomos dienos emblemaŠių metų kovo 6 dieną pirmą kartą Lietuvoje ir pasaulyje paminėta Pasaulinė glaukomos diena. Jos iniciatorės - Pasaulinė glaukomos asociacija ir Pasaulinė sergančiųjų glaukoma asociacija. Šia diena bus siekiama atkreipti žmonių dėmesį į klastingą akių ligą. Išsivysčiusiose šalyse 50 proc., besivystančiose šalyse net 90 proc. sergančių nei žino, kad serga šia liga, nei gydosi nuo jos. Todėl yra labai svarbu žmonėms suteikti informaciją ir paskatinti juos rūpintis savo regėjimu. Tam tinka visos priemonės: televizija, spauda, internetas, viešos akcijos.  

Šiuolaikinė medicina gali diagnozuoti, gydyti ir sustabdyti glaukomą. Tačiau skaičiuojama, kad pasaulyje 2010 m. bus 60,5 mln. sergančiųjų glaukoma, o 2020 m. - 80 mln. Aklumo grėsmė dėl glaukomos lieka labai didelė. 2000 m. pasaulyje buvo 6,7 mln. žmonių, abiem akimis apakusių nuo glaukomos. Remiantis skaičiavimais, 2010 m. jų turėtų būti 8 mln., o 2020 m. - 11 mln.  

Praėjusiais metais Lietuvoje nustatyti 282 vaikų iki 18 m. nauji glaukomos atvejai. Turint omenyje, jog glaukoma lieka visam gyvenimui, tai yra didelis skaičius. Praėjusiais metais diagnozuoti ir 10086 nauji suaugusiųjų susirgimo atvejai. 

Glaukoma - antra pagal svarbą aklumo priežastis pasaulyje. Ją lenkia tik katarakta. Tačiau ji yra grįžtamojo aklumo priežastis: po operacijos regėjimas grįžta. Glaukomos atveju aklumas yra negrįžtamas, nes žūsta regos nervas. Apakus, regėjimo susigrąžinti nebegalima. Tačiau aklumo nuo glaukomos galima išvengti.  

Jei kiekvienas asmuo bent kartą per 1-2 metus ateitų pas akių gydytoją ir pasitikrintų akis, glaukoma būtų diagnozuojama laiku ir skiriamas veiksmingas gydymas. Taigi žmogus turi būti sąmoningas ir pats atvykti pas gydytoją pasitikrinti.  

Nors glaukoma paprastai laikoma vyresnio amžiaus žmonių liga, bet suserga ir jauni žmonės, yra ir įgimtų glaukomų. Yra apie 40 ligos formų, todėl žmonės gali sirgti glaukoma visiškai skirtingai ir vaistai, tinkantys vienam, nebūtinai tiks kitam.  

www.wgday.net - pasaulinės glaukomos dienos puslapis internete. 

 

"M.Ž." inf. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]