SUKAKTYS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

KAI NUOVARGĮ TILDO DAINA


Scenoje - tautiniais apdarais pasirėdę vyrai ir moterys, šviesūs ir gražūs žmonės. Jų amžius - nuo dvidešimties iki aštuoniasdešimties. Visi - Kauno aklųjų ir silpnaregių centro folkloro ansamblio "Kanapija" dalyviai. Apie juos pasakoja šio ansamblio įkūrėja ir vienintelė vadovė Bronė Kuzmickienė: 

- Albinutė Krasinskienė - gryniausia dzūkė, puiki gaspadinė, nuo jaunystės vargą vargelį vargusi, likusius be tėvų brolius ir seseris išauginusi, išmaitinusi. Onutė Jonikienė - taip pat smagi dzūkė nuo Lazdijų, Elenutė Žilėnienė - dainininkių dainininkė, anot "Kupolės" vadovo, docento Antano Bernatonio, unikalaus balso savininkė. Janina Pečiulionienė - aukštaitė, ansamblyje dainuoja nuo pat įsikūrimo, t.y. nuo 1982 metų, Edvardas Gasiulis - humoristas, tarsi prieskonis, be kurio niekaip neapsieisi. 

Vardija Bronelė visus ansambliečius, kiekvienam surasdama šiltą žodį, atskleisdama tik jam būdingą būdo bruožą: Vytautas Petkevičius - ne tik dainingas, bet ir teisingas žmogus, seniūnė Asta Ūdrienė - energinga, spėjanti ir gimtadienio dovanomis visus aprūpinti, ir į smagius vakarėlius pakviesti. Vladas Kraucevičius - muzikantas, kuriam paklūsta visi instrumentai: dūdelė, armonika, mušamieji. 

Pagyrė balsingąjį tenorą, kolektyvo naujoką Juozą Skužinską - žemaitį dūnininką nuo Šaltuonos, pasidžiaugė pagrindiniu ansamblio solistu Lionginu Matusevičiumi; už optimizmą ir geranorišką požiūrį padėkojo Sibiro tremtį iškentusiam Juozui Menkevičiui, neužmiršo publikos mėgstamos jaunos atlikėjos Dovilės Šabonaitės ar praturtinančios folkloro ansamblio repertuarą lyrišku autentiškų kanklių grojimu kolegės Romualdos Montvilienės.  

Pristačius atskirų regionų dainininkus, pasigirsta to krašto daina. Paklausite, kada tai buvo? Ogi 2007-ųjų pabaigoje per smagią folkloro šventę "Kad mes buvom...", skirtą folkloro ansamblio "Kanapija" kūrybinės veiklos 25-čiui. 

Ir skambėjo aidėjo dzūkų, aukštaičių, žemaičių ir suvalkiečių dainos ne tik scenoje, bet ir salėje. O aš menu tuos 1982-1983 ir vėlesnius metus, kai, sutelkusi visas kolektyvo pastangas, Bronė Kuzmickienė ragino, skatino ansambliečius atverti savo krašto dainų, pasakų skrynias. Ir jai pavyko: po kruopelytę nešė, rinko dainininkai ir šokėjai - kas dainą, kas žaidimą, kas šokį. Kai kurie šių lobių nešėjai jau iškeliavo kitapus: tai pasakorių pasakorė Petrė Bružienė, dainininkai Simonas Baltenis ir Janina Matačiūnaitė bei kiti, tokie kaip 75-metį atšventusi Elenutė Žilėnienė, tebejaudina žiūrovus ir šiandien. 

Negaliu užmiršti ir dainininkės, Jono Basanavičiaus premijos laureatės Veronikos Povilionienės, kuri kolektyvui kuriantis buvo šalia: dalyvavo ne vienoje repeticijoje, konsultavo parenkant repertuarą, ieškant autentiškumo ištakų, skleidžiant lietuvių tautos papročius, tradicijas.  

Apsisuko laiko ratas, vilnijo nuvilnijo 25 kūrybinės veiklos metai. Atėjo šventė, kurioje klausėmės programos, atspindinčios ketvirčio amžiaus "Kanapijos" dainos kelią. 

Aplankė artimi bičiuliai, Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų folkloro ansamblis "Sedula". Iš scenos sklido smagios jų dainos, o vadovė Virginija Gintilaitė stebėjosi: "Švenčiate ketvirtadienio vidurdienį, o šitiek žiūrovų".  

Šventės šurmulio išvarginta, bet labai laiminga pagrindinė jos kaltininkė Bronė Kuzmickienė sakė nesitikėjusi sulaukti tokios gausybės lietuvių liaudies dainos mylėtojų. Kažkada svajojusi suburti žmones į folkloro ansamblį, Bronė įgyvendino savo siekius tada dar buvusiuose LAD Kauno tarprajoniniuose kultūros namuose. Čia atrado dirvą, pasėjo grūdą ir išaugino vaisių. Didelis jos nuopelnas - sugebėjimas atkreipti dėmesį į regos negalią turintį žmogų, ugdyti jo meninius polinkius ir juos tobulinti nedarant jokių nuolaidų, keliant kartelę kuo aukščiau.  

Vadovės triūsas neliko nepastebėtas ir Kauno miesto valdžios atstovų. 2008 m. sausio 4 dienos mero Andriaus Kupčinsko potvarkiu Bronė Kuzmickienė buvo apdovanota simboline Gerumo plyta už indėlį į lietuvių tautinės kultūros, tradicijų ir papročių puoselėjimą ir propagavimą, kasmet rengiamas švietėjiškas programas, pagarbų dėmesį žmonių su regos negalia meninei raiškai. 

Sveikiname! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]