LIETUVOS AKLŲJŲ ŠVIETIMUI - 80

 

 


 

Jie mokė paraką purienų mus sprogdinti, 

Parodė klystkelius padaužų debesų, 

Jie liepė neskubant gyvenimą įminti - 

Kaip mįslę, mįslingiausią iš visų. 

 

Ir mes mylėjom juos. Patiklūs trynėme uoliais trintukais 

Patyčias savo, melą, bjaurų šiurkštų "ne"... 

Ir tirpo ledas nežinios, ir sklaidės abejonių rūkas, 

Ir parakas purienų virto auksu - lyg sapne. 

 

1928 metų vasario 28 dieną duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga - Kauno aklųjų institutas, prasidėjo sistemingas, nuoseklus aklųjų švietimas. Nuo tų dienų praėjo aštuoniasdešimt metų. Antanas Jonynas knygoje "Žmogiškoji reabilitacija" labai taikliai pastebėjo, kad neregių gyvenime pirmiausia būna švietimas, lavinimas, visa kita - savarankiškumas, materialinė nepriklausomybė, gamybinė veikla - eina paskui. Lietuvos aklieji - irgi ne išimtis. Pirmiausia buvo Kauno aklųjų institutas, pirmosios knygos ir pirmieji brailio raštu savarankiškai parašyti žodžiai, o tik paskui - savos įmonės, kultūros centrai, universitetų auditorijos, naujų profesijų ir naujų gyvenimo formų paieškos. Tad 1928 metų vasario 28-oji vienodai turėtų būti brangi ne tik tiems akliesiems, kurie savo gyvenimą susiejo su mokslu, knyga ar pedagogo profesija, bet ir visiems, kurie prisidėjo prie tuometinės Lietuvos aklųjų draugijos suklestėjimo, dalyvavo ar dalyvauja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veikloje. Visi mes esame iš ten! 

Buvęs Kauno aklųjų institutas dabar gerokai pasikeitęs, jame įsikūręs Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras. Tačiau 1937 metais statytas jo rūmas tebestovi, norintys dar gali pajusti jo dvasią. Vasario 29 d. čia vyks Lietuvos aklųjų švietimo 80-mečiui skirta respublikinė konferencija. Rudenį tarptautinę mokslinę konferenciją apie aklųjų švietimą ketina surengti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga.  

Visus tuos aštuoniasdešimt metų aklųjų švietimo idėją palaikė ir puoselėjo daug nuoširdžių, savo profesijai ir aukščiausiems žmogiškumo idealams atsidavusių mokytojų. Jų buvo senajame Kauno aklųjų institute, jų daug rasime dabartinėse aklųjų švietimo ir ugdymo įstaigose. Visus Jus, mielieji, sveikiname su švente. Be Jūsų nuoširdaus, dažnai atkaklaus ir nepastebimo darbo, aklieji ir silpnaregiai nebūtų įkopę į daugelį viršukalnių, nebūtų pajutę gyvenimo pilnatvės, nesupratę jo vertės ir prasmės. 

 

LASS centro taryba 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]