PROJEKTAI

Irena VOLODKIENĖ

RUDENS STEBUKLAS II


2007 m. spalio ir lapkričio mėnesiais buvo vykdomas Šiaulių universiteto dailės galerijos ir Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų bendras projektas "Rudens stebuklas II".  

Projekto koordinatorė - Šiaulių universiteto dailės galerijos direktorė Jurga Škimelienė, praktinius veltinio technikos užsiėmimus vedė Šiaulių universiteto menų fakulteto taikomosios dailės ir technologijų katedros dėstytoja Danutė Kaučikienė. Klubo "Pabūkime kartu" moterys trečiadieniais rinkosi kaip į tikrą meno šventę. Moterys mokėsi iš spalvingų vilnų šlapia vilnos vėlimo technika velti kilimėlius, itin madingus karolius, ryškiaspalves gėles ir sages. Dėstytoja ragino nebijoti velti ir didesnį kilimą, nes darbo reikės įdėti tiek pat kaip ir mažam. Moterys išmoko pajusti vilną, jos purumą ir švelnumą, derinti spalvas, nuveltus papuošalus siuvinėti karoliukais. Dažnai darbus pabaigti tekdavo neštis ir į namus. Būtinai kiekvienam darbui reikėjo sugalvoti pavadinimą. Jei pritrūkdavo idėjų, visada į pagalbą atskubėdavo dėstytoja ir sociokultūrinio darbo organizatorė Inta Skeivienė. 

Gruodžio 5 d. atidaryta Šiaulių aklųjų ir silpnaregių tekstilės darbų paroda "Rudens stebuklas II", skirta Pasaulinei neįgaliųjų dienai. Parodoje eksponuojami iš vilnos nuvelti kilimėliai, papuošalai stebino spalvų darnumu, kruopštumu ir kūrybiškumu. Kultūros namų vedėja Ginta Petrauskienė padėkojo projekto koordinatorei J. Škimelienei ir dėstytojai D. Kaučikienei už įgyvendintą projektą, klubo "Pabūkime kartu" moterims - už spalvingus ir kruopščius darbus. Klubo moterys taip pat negailėjo šiltų žodžių savo vadovei, dėstytojai D. Kaučikienei, kuri sakė: "Rizika buvo didelė: nežinojau, nei kaip pradėti dirbti su nematančiu ir silpnai matančiu žmogumi, nei kas iš to išeis. Tačiau susirinko labai darbščios moterys, ir man pačiai sunku patikėti, kad jos sukūrė ne tautodailės, o kur kas profesionalesnius darbus". Paroda veiks iki 2008 m. vasario 5 d.  

Parodos aptarime prie apskrito stalo, be organizatorių ir dalyvių, dalyvavo Šiaulių miesto laikraščio "Šiaulių naujienos" žurnalistė Romualda Urbonavičiūtė ir fotografas Algimantas Jokubauskas. Aptartos tolimesnės projekto plėtojimo galimybės, kilo naujų minčių ir idėjų. Nutarta ir kitais metais tęsti projektą ir išmėginti ne tik šlapią, bet ir sausą vilnos vėlimo techniką. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų darbuotojai buvo sužavėti ŠU dailės galerijos direktorės J. Škimelienės dėmesiu regėjimo neįgaliesiems ir dideliu noru bendradarbiauti ateityje. ŠU dailės galerija parengė tęstinį projektą 2008 metams. Tikimės sėkmingo ir nuoširdaus bendradarbiavimo siekiant padėti regėjimo neįgaliesiems pažinti įvairias meno paslaptis. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]