NAUJOS KNYGOS

Ginta PETRAUSKIENĖ

V. GUDONIO "DEFEKTOLOGIJOS ŽODYNAS"


Nepaprastasis įgaliotasis Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje B. A. Cepovas (kairėje) ir prof. V. Gudonis knygos pristatymo metu.Kalbant su žurnalo skaitytojams žinomu profesoriumi Vytautu Gudoniu, šį kartą domėjausi jo darbais. Lapkričio 9 dieną buvo pristatytas Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto profesoriaus parengtas ir Maskvoje išleistas dviejų tomų "Defektologijos žodynas". Šia proga autoriaus pasveikinti atvyko daug profesoriui svarbių ir garbingų svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rusijos. Vakarą pradėjo ir vedė doc. S. Tumėnas. Sveikinimo žodį tarė nepaprastasis įgaliotasis Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje B. A. Cepovas, VPU rektorius, akademikas A. Gaižutis, J. Dzidolikas, buvęs Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybos pirmininkas, ŠU mokslo prorektorius prof. V. Tričys, SGNSF prodekanas E. Elijošius, žodyno recenzentai doc. J. V. Daulenskienė ir doc. J. V. Vaitkevičius. Renginyje dalyvavo VPU edukologijos katedros vedėja M. Bartkauskaitė, VPU Kultūros ir meno edukologijos instituto direktorius profesorius V. Matonis, VPU Teorinės psichologijos katedros vedėja doc. A. Endriulaitienė, doc. B. Grigaitė, LKKA Sporto pedagogikos ir psichologijos katedros vedėjas prof. R. Malinauskas, Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro direktorė I. Stuopelienė, Panevėžio "Linelio" specialiosios mokyklos-darželio direktoriaus pavaduotoja D. Jankevičienė su savo kolegėmis, Šiaulių P. Avižonio regos centro direktorė A. Rovienė, pavaduotoja N. Bielskienė, kiti kolegos ir draugai. 

Pasidomėjau, kuo skiriasi šis žodynas nuo anksčiau išleistų dviejų analogiškų žodynų Rusijoje. Pasirodo, kad 1964 m. išleistas žodynas buvo nedidelės apimties ir siekė apie 400 puslapių. Papildytas antrasis šio žodyno leidimas 1976 m. buvo šimtu puslapių didesnis. O prof. V. Gudonio parengtas žodynas sudaro apie 1600 puslapių. Nauja yra tai, kad dabartiniame žodyne neretai prie ligų ir sutrikimų aprašymų pateikiami naudingi patarimai žmonių priežiūros ir slaugos klausimais. Taigi padaugėja dėl to ir skaitytojų. Šis žodynas bus naudingas ne tik specialiesiems ir socialiniams pedagogams, bet ir socialiniams darbuotojams bei kitiems specialistams, tėvams, auginantiems specialiųjų poreikių vaikus, suaugusiųjų neįgaliųjų artimiesiems. Per daugiau nei 30 metų laikotarpį specialiajame ugdyme keitėsi požiūriai ir sampratos. Ši terminų kaita atsispindi naujajame defektologijos žodyne. Medžiagą šiam žodynui autorius kaupė, sistemino ir analizavo daug metų. Galbūt tiktai rengiantys žodynus autoriai teisingai suvokia, kokių laiko sąnaudų reikia rengiant žodyną. Paprastai tokiuose žodynuose yra labai daug informacijos, kurią reikia daug kartų tikrinti ir tikslinti. Be abejonės, tokiuose darbuose yra didesnė tikimybė rasti netikslumų.  

Kas paskatino tokiam atsakingam ir daug laiko reikalaujančiam darbui? Rusijos socialinių ir pedagoginių mokslų akademijos vadovybė, kurios tikrasis narys akademikas yra V. Gudonis, nuolat reikalauja iš savo narių mokslinės ir metodinės produkcijos. Taip atsirado 1999 metais Maskvoje skelbta monografija apie sutrikusios regos asmenų integracijos problemas, o šiais metais šviesą išvydo dvitomis žodynas. Šį darbą gerai įvertino tiek lietuvių, tiek rusų mokslininkai recenzentai.  

Šio mokslininko profesinio gyvenimo kelias spalvingas, margas, įdomus ir platus: tuometinės LAD Šiaulių GMK darbininkas, studentas, cecho meistras, sporto metodininkas, vyr. inžinierius gamybiniam mokymui, tiflopedagogas, aspirantas, doktorantas, dėstytojas, docentas, profesorius, akademikas. Tačiau pats profesorius teigia, kad gyvenimo kelio ilgį nustato Dievas, o plotį pasirenka pats žmogus. Profesoriaus kelias yra gana platus. Socialinių mokslų, edukologijos, psichologijos specialistas V. Gudonis yra studijavęs ir dirbęs akademinį darbą Rusijoje, stažavęsis Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Kanadoje, Ukrainoje, išleidęs penkias monografijas, tapęs penkių žodynų autoriumi ir bendraautoriumi, parašęs per 600 mokslinių ir publicistikos straipsnių, kuriuose gvildenami pažeidžiamiausiems mūsų visuomenės nariams, t.y. neįgaliesiems, aktualūs gyvenimo kokybės, integracijos, ugdymo ir kiti klausimai. 

Kokie darbai numatomi artimiausių metų planuose? "Jau kitais metais turėtų pasirodyti pirmasis enciklopedinio tiflologinio žodyno tomas lietuvių kalba". Taigi, vėl sulauksime dvitomio žodyno. Toliau profesorius intensyviai dirba prie "Aklojo paveikslas mene" temos. Parengė naują ciklą "Neregys filatelijoje", vadovauja Šiaulių universiteto doktorantams, skaito paskaitas įvairiuose Lietuvos universitetuose ir aktyviai dalyvauja LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo veikloje. Laiko profesoriui paskolinti negalime, turės jam užtekti 24 valandų, nuoširdžiai linkime geros sveikatos, "senų" ir naujų idėjų įgyvendinimo, tikėdamiesi tolimesnio produktyvaus bendradarbiavimo. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]