REDAKTORIAUS ŽODIS

 

DAR VIENI ATĖJO...


Sveiki, sulaukę Naujųjų metų. Naujieji, ar jų lauki, ar ne, vis tiek ateina. Įtariu, kad optimistai labai jų laukia, o pesimistai - ne itin. Tačiau ir vieniems, ir kitiems, kaip jie belauktų, reikia sveikatos, laimės, džiaugsmo, kitų žmonių supratimo. Visų šių ir daugybės kitų gerų dalykų noriu palinkėti jums 2008 metais.  

Su Naujųjų metų atėjimu iš esmės lyg niekas ir nepasikeičia. Žmonės nenustoja valgę, dirbę, miegoję, vėl valgę... Tačiau ta metų pabaiga, ta riba - lyg ir koks brūkšnys. Jį užbraukus galima atsigręžti atgal, pasižiūrėti į nueitą dar vieną "žingsnį", pagalvoti, ką reikėtų nuveikti žengiant kitą.  

Praėję metai "Mūsų žodžio" skaitytojams buvo nevienodi. Priminsiu, kad žurnalą šiuo metu galima skaityti net keturiais pavidalais: reginčiųjų raštu, įgarsintą, brailio raštu ir internete. Nemažai džiugių žodžių jau teko išgirsti iš "internetininkų": mat šie nuo žiemos pradžios svetainėje www.lass.lt gali "Mūsų žodį" ne tik skaityti reginčiųjų raštu, bet ir klausytis įgarsinto varianto. Artimiausiu metu "Mūsų žodžio" bus galima ne tik klausytis, bet ir parsisiųsti jį į savo kompiuterį ir, persikėlus į grotuvą, klausytis, kada norisi ir kur norisi.  

Už praėjusius metus noriu atsiprašyti skaičiusių "Mūsų žodį" brailio raštu. Dėl nuo mūsų nepriklausančių aplinkybių spausdinimo mašina buvo sugedusi, todėl leidyba brailio raštu buvo šiek tiek sutrikusi. Tačiau technika yra technika - ji gali gesti ir susidėvėti. Šiuo metu mašina vėl veikia, tačiau ateityje reikės galvoti apie naują.  

Prisimenant 2007 metus, derėtų nepamiršti sėkmingo brailio rašto debiuto aštuntojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Vaikams surengtoje kūrybinėje studijoje "Tu gali sukurti knygą" buvo vykdoma akcija "Paliesk savo vardą". Keturias dienas knygų mugės lankytojai galėjo patys brailio raštu užsirašyti savo vardą. Teisingai užrašiusieji buvo apdovanojami knygele "Tavo kelyje - neregys". Ši akcija - puiki galimybė visuomenei dar kartą priminti žmonių su regos negalia problemas.  

Beje, brailio rašto propagavimas šia akcija nesibaigė. Viešoji įstaiga "Brailio spauda" jau keleri metai konsultuoja įvairias institucijas brailio rašto pritaikymo klausimais. Vienos institucijos tai daro turėdamos gerų norų, kitos - Europos Sąjungos direktyvų verčiamos. Galima tik pasidžiaugti, kad institucijų gausėja, norimų "subrailinti" veiklos sričių sąrašas ilgėja.  

2008-ieji Lietuvoje paskelbti Blaivyvės, Skaitymo metais. Norima juos paskelbti dar ir Sąjūdžio metais. O mums jie bus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių švietimo metai, nes nuo šio darbo pradžios praėjo jau 80 metų, o jubiliejus švęsti reikia. Kaip ši šventė bus paminėta, jūs, mieli skaitytojai, sužinosite iš "Mūsų žodžio" rubrikos "Lietuvos aklųjų švietimui - 80". Manau, kad neliks nepastebėtas ir dar vienas LASS suvažiavimas. Naujieji šalies įstatymai įpareigoja visuomenines organizacijas suvažiavimus rengti kasmet. Ar tai gerai - parodys laikas. O kol kas tai puiki proga pažvelgti, kaip gyvename, kuo "kvėpuojame", kas mūsų laukia ateityje. Manau, neliks nepastebėtos ir kitos žmonių su negalia kasdieninio gyvenimo aktualijos. Stengsimės žurnale pateikti daugiau praktinės naudos turinčios informacijos, patarimų, siūlymų, naujų idėjų.  

Kviečiu ir jus įsitraukti į žurnalo kūrybos procesą. Mums svarbios jūsų mintys, siūlymai, pageidavimai. Laukiame jūsų laiškų su žinutėmis, straipsniais. Daugiausia atgarsių sulaukiame iš žurnalą skaitančių internete. Tie atgarsiai - tai straipsnių komentarai. Pasitaiko ir visai su straipsniais nesusijusių komentarų. Toks minčių reiškimo būdas, manau, nėra blogas. Svarbu, kad be keiksmažodžių, be įžeidinėjimų...  

Rašyti mums galite ne tik internete. Laukiame jūsų laiškų ir elektroniniu, ir įprastu paštu. Paprastus laiškus galite rašyti ir brailio, ir reginčiųjų raštu. Straipsnius norėtume gauti parašytus kompiuteriu. Taip paruošus tekstą, išvengiama klaidų rašant pavardes ar pavadinimus. Būtų gerai, kad prie informacijos pridedamos skaitmeninės nuotraukos nebūtų mažesnės kaip 1 megabaitas. Tačiau svarbiausia - noras rašyti, o visas kitas problemas, manau, bendromis jėgomis įveiksime.  

Ačiū visiems "Mūsų žodį" skaitysiantiems ir 2008 metais. Ačiū tiems, kas padėjote žurnalą užsiprenumeruoti dėl regos stokos negalintiems to savarankiškai padaryti. Noriu padėkoti ir tiems, kurie "Mūsų žodžio" prenumeratai lėšų radote įvairiose programose, skyrėte dalį rėmėjų ar geros valios žmonių paaukotų pinigų.  

Beje, nuo 2006 metų pabaigos žurnalą leidžianti VšĮ "Brailio spauda" yra paramą galinti gauti institucija. Jei pritariate vienai iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veiklos sričių - informacijos sklaidai, galite mus paremti finansiškai, patys paaukodami 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio arba ragindami tai padaryti kitus.  

Laimingų jums prasidėjusių metų. Lai jie kiekvienam jūsų būna tokie, kokių dar nebuvo niekad.  

 

Vyr. redaktorius Vytautas GENDVILAS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]