VIRŠELIS

 

J. P. MONTERO. SAULIAUS ATSIVERTIMAS


Parašas po iliustracija

Saulius (žydiškai Šaul) gimė Tarse, dabartinės Turkijos teritorijoje, kilmingoje žydų šeimoje. Iš tėvo paveldėjo garbingą Romos pilietybę, buvo auklėjamas griežtai fariziejiška dvasia, todėl suaugęs įnirtingai persekiojo krikščionis. Artimieji tikėjosi, jog berniukas taps mokytoju, todėl jį nusiuntė į Jeruzalę, kur mokėsi pas įžymųjį rabiną Gamalielį. Gamalielis buvo fariziejų partijos, grupės patriarchas. 

Naujajame Testamente Apaštalų darbuose Saulius pirmą kartą minimas kalbant apie Šv. Stepono egzekuciją. Saulius sužinojo apie susidorojimą su Steponu, nuėjo ten ir, išreikšdamas savo pritarimą, saugojo budelių, mėčiusių į kankinį akmenis, drabužius. Kartą Saulius atėjo pas šventikų vadovą ir paprašė jį, kad nusiųstų į Damaską. Ten jis ruošėsi išsiaiškinti, kas Jėzaus pasekėjai, ir, lydint sargybai, nusiųsti juos į Jeruzalę. Saulius su ginkluota palyda jau artėjo prie Damasko. Staiga jį apakino iš dangaus krintanti ryški šviesa ir pasigirdo balsas: "Sauliau, Sauliau, kam tu mane persekioji?"  

Šiuolaikinio dailininko J. P. Montero iliustracijoje ir pavaizduota ši akimirka. Rausvais rūbais, šviesiu apsiaustu pasipuošęs Saulius, sėdėdamas ant žirgo, paleido vadžias, atsilošė ir užsidengė veidą kairiąja ranka. Praverta burna rodo skausmą akyse. Dar sekundė ir jis bus nublokštas nuo pasibaidžiusio grakštaus ristūno. Už jo sustabdę žirgus nustebusiais veidais į Saulių žvelgia jo palydovai. Toliau boluoja aukštos, galingos Damasko sienos. Į šį miestą Saulius įžengs ne kaip baudėjas, o kaip nelaimės ištiktas žmogus, kuris ką tik neteko regėjimo. 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]