TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SUSIBURKIM PRIE BENDRO STALO


Lietuvoje itin paplitęs Kūčių valgis prėskučiai - šližikai. Būtinai buvo gaminamas aguonpienis, spanguolių ar obuolių kisielius. Aliejuje kepamos silkės bei kitos žuvys, daromos įvairios daržovių salotos. Ir dabar ši šventė švenčiama panašiai, gal tik daugiau pagaminama įvairesnių patiekalų ir ne taip griežtai laikomasi pasninko. 

Neužmirškime ir mirusiųjų per Kūčių vakarienę. Dengiant stalą, dedame lėkštutę ir tais metais mirusiems artimiesiems, taip pat kitur išvykusiems šeimos nariams. Senovėje tikėta, kad artimųjų vėlės būna su mumis per šią vakarienę. 

Senovinis paprotys - palikti vandens ąsotį ir valgių ant Kūčių stalo per naktį: mat mūsų protėviai tikėjo, jog jų paragauti susirenka tuose namuose gyvenusių žmonių vėlės. 

Po vakarienės likę Kūčių valgiai naudoti ir buriant. Iš po staltiesės traukiami šieno stiebeliai pasako, kieno gyvenimas bus ilgiausias. 

Kūčių dieną būdavo pagaminama ir mėsos valgių: verdama šaltiena, kepamas kiaulienos kumpis ir kt., tačiau tai Kalėdų dienos valgiai. Ruošiamus mėsos valgius reikėdavo ragauti, tačiau ir čia laikytasi pasninko - patiekalas būdavo ragaujamas, bet nenuryjamas. Kepdavo ir pyragus, ragaišius. Virdavo riebias sriubas. Dzūkai, žemaičiai, aukštaičiai, suvalkiečiai - visi jie laikėsi šių papročių, skyrėsi tik valgių receptūros. 

Pasigaminkime ir mes šventinį Kūčių patiekalą, kurį sužinojau pirmą kartą iš suvalkiečių.  

 

Žuvis pagal žydų receptą 

2-3 šaldytos skumbrės, 4-5 didelės galvos svogūno, nepilna stiklinė razinų, dvi saujos džiovintų obuolių, šaukštas medaus, druskos. 

Žuvį atšildyti, išimti pagrindinį kaulą (stuburą), padalinant išilgai pusiau, nulupti, supjaustyti nedideliais gabaliukais. Nuluptas svogūno galvas supjaustyti griežinėliais, stiklinėje vandens ištirpinti šaukštą medaus. 

Į nedidelį puodą ant dugno sudėti skumbrę, pasūdyti. Uždėti griežinėlius svogūno, suberti tolygiai visu paviršiumi nuplautas razinas, "užkloti" džiovintais obuoliais ir užpilti vandeniu, kuriame ištirpdėme medų. Jeigu produktai nevisai apsemti vandens, pripilkime nesaldaus tiek, kad apsemtų obuolius. Kaičiame ant ugnies. Kai puodas užverda, sumažiname ugnį ir troškiname ant labai mažos ugnies apie valandą, bet ne mažiau kaip 45 min. Nemaišome. 

Patiekalas valgomas karštas su virtomis bulvėmis, bulves užpilant karštu troškinio padažu. Labai skanu. 

 

Pupelių salotos 

Stiklinė pupelių, 4-5 vidutinio dydžio svogūno galvutės, alyvuogių aliejaus (ne pasninko metu dedamas majonezas), maltų pipirų, druskos. 

Pupeles gerai išvirti, kol bus minkštos. Svogūnus nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti į keptuvę, užpilti verdančiu vandeniu ir patroškinti, kol svogūnai suminkštės ir praras aštrų skonį. Išvirusias pupeles sumaišyti su troškintais svogūnais, įdėti druskos, maltų juodųjų pipirų, užpilti aliejumi ir išmaišius dėti ant stalo. Taip pat skanu valgyti dar šiltą patiekalą. 

Nepamirškim - po ramios Kūčių vakarienės ateina Kalėdos, dovanų metas. Iš ryto anksti atsikėlę ieškosime po eglute dovanų. Ruošime šventinį stalą, ant kurio bus sotūs patiekalai. Šiandien stalas gali būti labai puošnus, su daugybe žvakučių, nertų servetėlių ir kitų spindinčių niekučių. Gerų švenčių! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]