IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

ŠIAULIEČIO JUBILIEJUS


Gruodžio 1 dieną šiauliečiui Alfonsui Navickiui sukako šešiasdešimt metų. Tai tiflopedagogas, aktyvus LASS veikėjas, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius. Daugiau kaip penkiolika metų rūpinasi Šiaulių bei Tauragės apskričių aklųjų ir silpnaregių gyvenimu, buitimi ir socialiniais reikalais.  

A. Navickis gimė 1947 m. Gaižupiuose, Plungės rajone. Pokario metais visoje Lietuvos teritorijoje buvo likę daug įvairių sprogmenų - dažnai jie atnešdavo skausmo ir nelaimių. Nukentėjo ir Alfonsas. Sprogus minai, ketverių metų berniukas buvo sunkiai sužeistas ir neteko regėjimo. 1956 m. rudenį pradėjo mokytis Kauno aklųjų internatinėje mokykloje. Greitai išmoko brailio raštą. Mokslas sekėsi gerai, labai patiko tikslieji mokslai: matematika, geometrija ir kt. Mokykloje, ypač vyresnėse klasėse, buvo aktyvus ir labai smalsus moksleivis. Mėgo sportuoti - užsiiminėjo lengvąja atletika, puikiai žaidė šaškėmis. Dalyvavo įvairiose varžybose, atstovavo Kauno aklųjų mokyklai lengvosios atletikos komandinėse varžybose bei šaškių turnyruose. 1965 m. Alfonsui Navickiui ir Stasei Ingaunytei, pirmiesiems neregiams Lietuvoje, buvo suteiktas šaškių sporto pirmasis atskyris. Vidurinę mokyklą baigė 1968 metais. 

Po mokyklos baigimo A. Navickis išvyko gyventi į Klaipėdą ir vienus metus dirbo LAD Klaipėdos įmonėje. Po metų persikėlė gyventi į Šiaulius, dirbo LAD Šiaulių įmonėje. Siekdamas mokslo, 1969 m. pradėjo studijuoti Šiaulių pedagoginiame institute (dabar - pedagoginis universitetas) defektologiją. Vėliau - tiflopedagogiką. Institutą baigė 1976 m. - tapo diplomuotu tiflopedagogu. Dar studijuodamas, nuo 1973 m. rugsėjo pradėjo mokytojauti suaugusių aklųjų vidurinės mokyklos Šiaulių skyriuje. Įgijęs aukštojo mokslo diplomą, buvo pakviestas dirbti į Šiaulių pedagoginį institutą, specialiosios pedagogikos laboratorijos moksliniu bendradarbiu. Domėjosi ir rinko medžiagą apie aklųjų ir silpnaregių moksleivių mokymą ir profesinį orientavimą. Skaitė pranešimus daugelyje mokslo konferencijų ir seminarų. Paskelbė 23 straipsnius mokslo bei periodiniuose leidiniuose, parengė didelį darbą "Aklųjų ir silpnaregių moksleivių profesinio orientavimo metodinės rekomendacijos". Gana įdomus ir vertingas tyrimas, atliktas 1991 m. apie dabartinę silpnaregių integruoto mokymo perspektyvą Lietuvoje.  

1991 m. A. Navickis buvo išrinktas LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pirmininku. Rūpinasi neregių ir silpnaregių socialiniais, kultūriniais ir buitiniais reikalais. Nuo 2007 m. balandžio, po LASS struktūros reorganizavimo, yra paskirtas VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktoriumi.  

A. Navickis nevengia ir visuomeninio darbo. Yra aktyvus LASS centro tarybos narys bei nuolat veikiančių komisijų narys. Daugiau kaip dešimt metų yra Šiaulių apskrities socialinių reikalų komisijos narys. Dar vaikystėje pamėgęs šaškių sportą, su juo nesiskiria iki šiol, dalyvauja asmeninėse bei komandinėse varžybose, atstovauja šiauliečių šaškininkų komandai. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]