IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

ANTANUI RUGINIUI - 50


Lapkričio 3 dieną vilniečiui Antanui Ruginiui sukanka 50 metų. Tai matematikas, LASS veikėjas, VšĮ Neįgaliųjų verslo informacijos centro direktorius. Šiam žmogui gyvenime yra tekę dirbti labai įvairius darbus. Daugiau kaip aštuonerius metus jis dirbo mokslinį tiriamąjį darbą Vilniaus valstybiniame universitete, po to keletą metų dirbo aklųjų švietimo sistemoje, pastaruosius dvylika metų rūpinasi neįgaliųjų verslo informacijos ir vadybos reikalais. 

A. Ruginis gimė 1957 m. Žeimiuose, Kretingos rajone. 1964 m. pradėjo mokytis Kauno aklųjų internatinėje mokykloje. 1975 m. Vilniuje pastačius naująją aklųjų ir silpnaregių vidurinę mokyklą mokslą tęsė šioje mokykloje. 1977 m. baigęs mokyklą įstojo į Vilniaus valstybinį universitetą, kur studijavo taikomąją matematiką. 1982 m. sėkmingai baigė studijas ir tapo diplomuotu matematiku. Tų pačių metų rudenį pradėjo dirbti Vilniaus valstybinio universiteto specialiosios psichologijos laboratorijoje moksliniu bendradarbiu. Vienas ir su moksliniais vadovais darė įvarius mokslinius tyrimus ir apklausas apie akluosius bei silpnaregius. Sukauptos mokslinės medžiagos pagrindu rašė mokslinius straipsnius, vienuolika jų 1987-1989 m. buvo spausdinti leidinyje "Tiflosociologija" bei žurnale "Mūsų žodis". Šią mokslinę laboratoriją ilgus metus finansavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, tačiau pasikeitus finansinei situacijai, šios laboratorijos finansavimo buvo atsisakyta - A. Ruginis negalėjo tęsti mokslinio darbo. Todėl 1991 m. A. Ruginis pradėjo dirbti Suaugusių aklųjų vidurinės mokyklos Vilniaus skyriuje. Mokyklą reorganizavus į Aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo mokyklą, nuo tų pačių metų liepos 15 d. jis buvo paskirtas šios mokyklos direktoriumi. Šiai mokyklai vadovavo iki 1994 m. vasario 1 d. Po to pusantrų metų dirbo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryboje instruktoriumi. 

1995 m. jo iniciatyva Vilniuje įkuriamas Užimtumo ir paramos verslui fondas "M 95". A. Ruginis tampa šio fondo prezidentu. Buria ir vienija akluosius ir silpnaregius verslininkus bendram darbui. Stengiasi, kad šie verslininkai nebūtų diskriminuojami. Pataria, kaip įsitvirtinti konkurencingoje verslo rinkoje. Skatina žmones, turinčius regėjimo negalią, savarankiškai pradėti verslą. Nuo 1999 m. kovo 15 d. A. Ruginis tampa viešosios įstaigos Neįgaliųjų verslo informacijos centras direktoriumi. Jo vadovaujama įstaiga neįgaliesiems teikia informaciją bei konsultacijas įvairiais verslo ir vadybos klausimais. Organizuoja amatų mokymo kursus. Rengia metodinius ir praktinius seminarus, organizuoja susitikimus su mokslo ir verslo žmonėmis.  

A. Ruginis dalyvauja ir visuomeninėje veikloje. 1992-1996 m. buvo LASS centro tarybos narys bei aktyvus švietimo ir reabilitacijos reikalų komisijos narys. Taip pat jam yra tekę būti LASS revizijos komisijos pirmininku ir žurnalo "Mūsų žodis" redakcinės kolegijos nariu, 1996-2000 m. - Lietuvos verslininkų darbdavių konfederacijos tarybos nariu. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Gruodžio 1 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1947) Alfonsas Navickis, tiflopedagogas, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius. 

Gruodžio 3 d. - Pasaulinė žmonių su negalia diena. 

Gruodžio 5 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1947) Vida Šakočiūtė, tiflopedagogė, nuo 1973 m. dirba Lietuvos aklųjų švietimo įstaigose. 

Gruodžio 12 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1932) Birutė Janušonytė, tremtinė, aktyvi LASS narė Vilniuje.  

Gruodžio 31 d. sukanka 50 metų, kai gimė (1957) Dalia Taurienė (Steponavičiūtė), pedagogė, LASUC kurčneregių ugdymo skyriaus vedėja. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]