TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Vytautas GENDVILAS

RENGINYS PAVYKO


Jau tapo įprasta, kad spalis gausus Tarptautinei baltosios lazdelės dienai skirtų renginių. Šių metų aktualija - "Neregys ir vietos bendruomenė". Besikeičiančioje visuomenėje, kai kasdieniame gyvenime vis svarbesnė tampa vietos bendruomenė, ne mažiau svarbu, kad neregys neliktų nuošalėje, kad nebūtų pamiršti ir jo - vietos bendruomenės nario - interesai, siekiai ir viltys. Tokių tikslų ir buvo siekta šių metų renginiais.  

Stambiausias šia proga renginys - tradicinės, jau dešimtos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai", spalio 10-12 dieną surengtos Raseiniuose.  

Pirmąją "Susitikimų" dieną Raseinių kultūros centre atidaryta informacinė-reklaminė paroda "Įveikę tamsą". Joje miesto ir rajono gyventojai galėjo sužinoti apie LASS veiklą ir neregių gyvenimą, darbą, kūrybą. Raseiniškiai žavėjosi pynėjų, medžio drožėjų, mezgėjų, siuvinėtojų, keramikų sugebėjimais. Parodos atidaryme dalyvavęs Raseinių rajono meras Kęstutis Skamarakas palinkėjo neregiams ir silpnai matantiems žmonėms sveikatos, visada būti energingiems ir kūrybingiems, pažymėjo, jog iš jų daug ko pasimokyti gali ir likimo nenuskriausti žmonės.  

"Susitikimuose" Raseinių rajono meras K. Skamarakas LASS pirmininkui Osvaldui Petrauskui įteikė padėkos raštą už pagalbą steigiant Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centrą, darbą su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis. Padėkos raštu už aktyvų dalyvavimą rajono visuomeniniame gyvenime, Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centre, kuriant aklųjų ir silpnaregių įvaizdį visuomenėje apdovanotas LASS Raseinių rajono filialo pirmininkas Jonas Garbaliauskas.  

Spalio 11 dieną Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivių, pedagogų ir direktorės Janinos Stuopelienės, Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro direktorės Veronikos Čirvinskienės sulaukė Ilgižių pagrindinė ir Raseinių Šaltinio vidurinė mokyklos. Surengtas kauniečių koncertas. Jaunieji ilgižiškiai ne vienas pirmą kartą gyvenime matė baltąją lazdelę, neregius bendraamžius. Jie galėjo paliesti brailio raštu užrašytus savo vardus. Tarptautinės baltosios lazdelės dienai skirtuose renginiuose šiais metais labai populiari buvo akcija "Paliesk savo vardą". Moksleiviams aklųjų ir silpnaregių vaikų gyvenimo ypatybių atskleidė Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro direktorė J. Stuopelienė.  

Spalio 12 dieną įvyko Raseinių viešosios bibliotekos literatų klubo "Dubysa" ir LASS literatų susitikimas. Prie kavos puodelio užsimezgė nuoširdus kūrėjų pokalbis. Anot LASS literato Vaclovo Areimos: "Renginys šeimyniškas ir šiltas". Beje, aklieji ir silpnaregiai literatai raseiniškiams yra gerai žinomi iš jau anksčiau vykusių susitikimų ir renginių. Surengta Raseinių rajono kūrėjų ir LASS literatų knygų paroda.  

Kauno aklųjų ir silpnaregių centro meno mėgėjai lankėsi ir koncertą surengė Blinstrubiškių senelių globos namuose.  

Raseinių kultūros centro rūmuose baigiamajame koncerte "Aš jaučiu tave, pasauli" dalyvavo LASS meno mėgėjų kolektyvai ir atlikėjai: skaitovė Roma Girnienė, Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro nuotaikingos muzikos ansamblis "Vilkpėdė", Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudiškos muzikos kapela "Bičiuliai", dainininkų duetas - A. Markevičius ir P. Simonaitis. Koncertą baigė LASS Raseinių rajono filialo vokalinis instrumentinis ansamblis "Svaja". Nuotaikingai renginį vedė Laima Liauškienė. Surengtoje mugėje į "Susitikimų" baigiamąjį koncertą atėję raseiniškiai galėjo įsigyti aklųjų ir silpnaregių meninės kūrybos darbų. Pynėjo V. Šlipaičio krepšį įsigijo ir Raseinių rajono meras K. Skamarakas.  

LASS centro tarybos padėkomis apdovanoti Raseinių rajone gyvenančių aklųjų ir silpnaregių talkininkai ir rėmėjai. Tarp jų ir tikras renginio globėjas K. Skamarakas. Tikras todėl, kad dėmesio ir laiko "Susitikimams" paskyrė daug daugiau, nei būtų galėjęs formaliai atlikdamas savo pareigas. Merą, bendraujantį su rajono aklaisiais ir silpnaregiais, su atvykusiais svečiais, buvo galima matyti ir parodose, ir renginiuose.  

“Susitikimus” baigė LASS Raseinių rajono filialo vokalinis instrumentinis ansamblis “Svaja”

Padėkomis apdovanoti Raseinių krašto televizija, UAB "Naujas rytas", savaitraštis "Raseinių žinios", savaitraštis "Alio, Raseiniai", UAB "Norvolita", individuali A. Jurgučio įmonė gėlių salonas "Jorė" ir kiti rėmėjai.  

"Susitikimai" neįsivaizduojami be LASS Raseinių rajono filialo pirmininko Jono Garbaliausko ir Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro direktorės Veronikos Čirvinskienės. Daug dėmesio ir laiko renginiams paskyrė Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktorius Egidijus Urna. Tai jie visi rūpinosi, jaudinosi, kad gausiai atvykę svečiai galėtų susitikti su vietos žmonėmis, pradžiugintų juos poetiniu žodžiu, gražia daina, pasidalintų nelengva gyvenimo patirtimi. Paprašytas apibendrinti renginių ciklą, E. Urna sakė: "Ne viskas pavyko taip, kaip buvome sumanę. Negalėjome numatyti, kad tuo pačiu metu Raseiniuose vyks net keli renginiai. Tačiau galime drąsiai sakyti, kad po "Susitikimų" ir taip vietos bendruomenės dėmesio nestokojantis Raseinių rajono neregių gyvenimas bus dar geresnis".  

Aklųjų ir silpnaregių bendravimui su vietos bendruomene neliko abejinga ir vietos žiniasklaida - spauda, televizija. "Susitikimus" apibendrinęs laikraščio "Raseinių žinios" žurnalistas Žanas Vitkus straipsnį baigė tokiais žodžiais: "Renginys tikrai pavyko". 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]