SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PAROLIMPINIŲ ŽAIDYNIŲ REPETICIJA


Kitų metų rugsėjo 6-17 dienomis Kinijos sostinėje Pekine vyksiančių XIII parolimpinių žaidynių organizatoriai surengė labai aukšto rango golbolo tarptautinį turnyrą. Kinai pakvietė visas stipriausias pasaulio komandas - Lietuvos, Švedijos, Suomijos, JAV, Danijos, Kanados ir Japonijos rinktines. 

Pernai pirmą kartą JAV laimėjusiai pasaulio čempionatą, o šįmet Turkijoje irgi aukso medalius iškovojusiai Karolio Levickio treniruojamai Lietuvos rinktinei atstovavo Vilniaus "Šaltinio" klubo žaidėjai: Marius Zibolis, Nerijus Montvydas, Arvydas Juchna, Saulius Leonavičius ir Žydrūnas Šimkus. Šį kartą komandoje nebuvo į Kiniją negalėjusio išvykti mūsų šalies golbolo vieno lyderių Genriko Pavliukianeco. 

Apdovanojimo ceremonijaAtrankos etape Lietuvos komanda kanadiečius sutriuškino 11:2, danus nugalėjo 6:5, o kinams pralaimėjo 4:8. Ketvirtfinalyje japonai buvo įveikti 7:1, bet pusfinalyje pralaimėta švedams 3:5. Rungtynėse dėl trečiosios vietos lietuviai pranoko amerikiečius 5:2. Pagrindinis prizas įteiktas kinams, kurie finale laimėjo prieš amerikiečius 8:3. Lietuvos komandoje rezultatyviausias buvo 19 įvarčių pelnęs M. Zibolis. Pagal tokius rodiklius jį pranoko tik vienas žaidėjas. 

Mūsų delegacijos vadovu Kinijoje buvo Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimundas Šimkus. Paklausiau, kaip jis vertina vilniečių pasirodymą Pekine. 

- Mes neplanavome grįžti į namus kaip turnyro nugalėtojai. Išvykdami be Pavliukianeco labai norėjome patikrinti jaunimo pasiruošimą. Mat ir pasaulio, ir Europos čempionatuose jauniausi golbolininkai turėjo mažai galimybių žaisti. Nei JAV, nei Turkijoje jų nebūdavo starto trejete. Dabar treneris turėjo galimybę eksperimentuoti ir komandos sudėtimi, ir taktika. Jaunimas žaidė daug, labai gerai ir pateisino mūsų lūkesčius. Gal Pekine galėjome pakilti ir aukščiau, bet nenorėjome atskleisti parolimpinių žaidynių varžyboms rengiamos žaidimo naujos taktikos subtilybių. 

- Su kinais žaidėte tik antrą kartą? 

- Taip. Pirmą kartą susitikome pernai JAV per pasaulio čempionatą ir be didesnių pastangų laimėjome 12:3. Per vienerius metus kinai padarė labai didelę pažangą. Jeigu ir toliau jie taip sparčiai tobulės, tai parolimpinėse žaidynėse bus rimti konkurentai kovoje dėl medalių. 

- Kokį įspūdį padarė kinų rengimasis parolimpinėms žaidynėms? 

- Labai gerą. Kad ir nauja arena, kurioje žaidėme. Aikštės danga puiki, daug vietų žiūrovams, kuriuos, pasirodo, masina ir šioje šalyje sparčiai progresuojantis golbolas. Mūsų viešnagės metu į varžybas susirinkdavo iki keturių tūkstančių žmonių. Šioje arenoje vyks ir parolimpinių žaidynių tinklinio varžybos. Gerą įspūdį padarė ir varžybų organizacija, gyvenimo sąlygos, labai skanus maistas. Nė viena atvykusi komanda neturėjo jokių priekaištų: Pekine ne tik žaidėme, bet ir bendravome su parolimpinių žaidynių organizacinio komiteto, Kinijos aklųjų sporto federacijos vadovais. Jie sakė, kad parolimpinėms žaidynėms organizuoti, naujoms sporto bazėms statyti, Kinijos sportininkams rengti skiriama labai daug pinigų. Kad Kinijos sportininkai kuo geriau pasirengtų žaidynėms, vyksta daug varžybų, treniruočių, stovyklų. Kinai stengiasi pateisinti būsimų olimpinių ir parolimpinių žaidynių šeimininkų gerą reputaciją, savo sportininkams sudaryti kuo palankiausias sąlygas rimtai kovai. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]