NEREGYS IR VISUOMENĖ

Andrius VAINORAS

AKLIEJI IR ELEKTRONINIAI BILIETAI


Kaune ir Klaipėdoje jis pergalingai skinasi kelią į paslaugių miestiečių širdis ir protus. Greitai, gal dar šiais metais, jį sutiks ir vilniečiai. Kas tasai, apie kurį šitaip patetiškai pradėjome? Tai - elektroninis bilietas, kuriam lemta visiems laikams iš mūsų sąmonės, piniginių ir kišenių išstumti vienkartinius važiavimo autobusais ar troleibusais talonus ar nuolat susilanksčiusius ir susiglamžiusius mėnesinius bilietus.  

Kauniečiai, klaipėdiečiai ir vilniečiai elektroninio bilieto (toliau - e-bilietas) privalumus išmėgins pirmieji. Kitiems miestams lemta dar šiek tiek luktelėti. Tik kažin ar ilgai - viskas keičiasi tokiu pašėlusiu greičiu, kad tik spėk dairytis! Taigi atrodo, e-bilietą netrukus turėsime visoje Lietuvoje, todėl pats laikas pasiaiškinti, ką ši naujovė žada akliesiems ir silpnaregiams?  

Tiek Vilniaus, tiek Kauno savivaldybių atsakingi darbuotojai teigia, kad e-bilietas visuose trijuose minėtuose miestuose yra kuriamas ir įdiegiamas pagal tą patį projektą, tad ir jo veikimo bei naudojimosi galimybės bus vienodos ar labai panašios. Fizinė elektroninio bilieto išraiška - nedidelė, įprasto dydžio, plastikinė kortelė. Visi rankose turbūt esame turėję jeigu ne kreditinę banko kortelę, tai bent "Pildyk", "Labas" ar "Ežys" - tokio dydžio bus ir e-bilietas. Kaip ir vienkartinius talonus ar mėnesinį bilietą jį bus galima įsigyti spaudos kioskuose, kaip "Pildyk" ar "Labas" kioskuose jį bus galima ir papildyti.  

Nusipirktas e-bilietas viename kuriame iš vardintų miestų galios ir kituose dviejuose. E-bilieto įvedimas įtakos neįgalių žmonių lengvatoms neturės - kas nustatyta atitinkamais įstatymais, tą ir gausime. Jau dabar Kaune ir Klaipėdoje galima nusipirkti elektroninių bilietų su 50 ar 80 proc. nuolaida.  

Šiek tiek sudėtinga kalbėti apie e-bilieto galimybes. Ne dėl to, kad jo kūrėjai nežinotų, ką daro, o todėl, kad tos galimybės labai sparčiai kinta. Kol kas tai bus tik bilietas, skirtas naudotis viešuoju miesto transportu. Ateityje į "žaidimą" įsijungus bankams, jo galimybės galėtų gerokai išsiplėsti: pavyzdžiui, tuo pačiu e-bilietu būtų galima atsiskaityti einant į kino teatrą, muziejų ar koncertą. E-bilietą, kaip ir savo mobilaus telefono sąskaitą, internetu galėtų papildyti pats žmogus arba sudaryti su banku sutartį, kad kas mėnesį į atitinkamą sąskaitą šis pervestų tam tikrą sumą. Taigi e-bilietas ateityje turėtų tapti tam tikros rūšies mikrokreditine kortele, kuria galėtume naudotis ne tik važiuodami viešuoju miesto transportu. Kol kas tai tik galimybės, tačiau jų link einama labai greitai.  

Kauno ir Klaipėdos aklieji bei silpnaregiai nesiskundžia, kad su e-bilieto atsiradimu būtų iškilę papildomų sunkumų. Kai kas net džiaugiasi, kad juo naudotis patogiau nei popieriniais mėnesiniais bilietais ar vienkartiniais talonais. Kol kas, įlipus į troleibusą ar autobusą, e-bilieto nereikia specialiai pasižymėti: kur nors įdėti, pridėti, įkišti ar įgrūsti - užtenka nusipirkti ir papildyti. Antrajame e-bilieto diegimo etape numatyta, kad žmogus, įlipęs į viešojo transporto priemonę, turės atlikti tam tikrą "užsiregistravimo" veiksmą: e-bilietą "parodyti" specialiai elektroninei sistemai, kuri jį nuskaitys. Tačiau ir tada e-bilieto nereikės niekur kaišioti, o išsitraukus priešais minėtą sistemą, palaikyti maždaug 10 cm atstumu. Be abejo, regėjimo negalią turintiems žmonėms tai daug patogiau nei ieškoti komposterio ir juo pasižymėti popierinį talonėlį.  

Kada paprastus bilietus pakeis e-bilietai? Visuose trijuose miestuose tam tikrą laiką galios abiejų tipų bilietai - ir senieji, ir naujieji. Kiek užtruks pereinamasis laikotarpis, niekas prognozuoti nesiryžo. Kauno savivaldybės transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras sakė, kad Kaune popierinių bilietų bus atsisakyta tada, kai e-bilietų pardavimas pasieks maždaug 60 proc.  

 

P. S. Kalbėdami apie e-bilietą daugiausia rėmėmės Kauno ir Vilniaus savivaldybių valdininkų, transporto darbuotojų bei keleto regėjimo negalią turinčių žmonių nuomone ir įspūdžiais. Tačiau pastarųjų nebuvo daug, vos keletas, todėl kai kurių e-bilieto naudojimo niuansų galbūt nepastebėjome. Todėl jeigu turite su e-bilieto diegimu ir veikimu susijusių abejonių, pastabų ar priekaištų jo kūrėjams, pasidalinkite tomis abejonėmis su visais žurnalo skaitytojais. Dabar, kai e-bilietai tik ateina į mūsų gyvenimą, galima bandyti šį tą pakeisti. Ateityje tai padaryti bus sunkiau. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]