TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

NEREGYS IR VIETOS BENDRUOMENĖ


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) vienija beveik 7000 regėjimo neįgaliųjų. 1620 įvairių regėjimo sutrikimų turintys asmenys asociacijos nariais tapo per pastaruosius penkerius metus (nuo 2002 iki 2006 metų).  

Daugiau negu pusė asociacijos narių (apie 60 proc.) gyvena rajonų centruose, mažuose miesteliuose, kaimuose ar vienkiemiuose. Ar jie gali aktyviai dalyvauti vietos bendruomenės gyvenime ir LASS veikloje? Ar pasiekia juos informacija, būtiniausios socialinės paslaugos, techninės pagalbos priemonės? Galop ar jiems prieinama gyvybiškai būtina oftalmologų pagalba? Tokių klausimų galima būtų užduoti dar ne vieną, ir sunku būtų į juos atsakyti vienareikšmiškai. Sunku būtų vienareikšmiškai atsakyti ir į dar vieną bene svarbiausią klausimą: ar 60 proc. LASS narių negresia socialinė atskirtis? Galbūt. Ir to priežastys - pačios įvairiausios. Tiek išorinės - atoki gyvenamoji vieta, komplikuotas susisiekimas viešuoju transportu, tiek vidinės - neregintis, pagyvenęs žmogus dažnai stokoja sveikatos, mobilumo, orientacijos, galų gale - drąsos.  

Šiandieninio gyvenimo realijos - besikeičiantys įstatymai, dinamiška socialinė aplinka, artėjanti neišvengiama konkurencija - turėtų paskatinti tiek LASS viešųjų įstaigų, tiek rajonų filialų vadovus ne tik laiku atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria atokiai gyvenantys regėjimo neįgalieji, bet ir operatyviai jas spręsti. Akivaizdu, kad tai - sudėtingas darbas, kuriame neišvengsime glaudaus bendradarbiavimo su vietos savivaldos institucijomis, seniūnijomis, kultūros bei švietimo įstaigomis ir net privataus verslo struktūromis. Tenka pripažinti, kad neregių ir silpnaregių bendruomenės, susibūrusios didžiuosiuose miestuose, yra daug stipresnės: jos gyvena aktyvų, koncentruotą, dinamišką gyvenimą, joms geriau prieinama visa reikalinga informacija, socialinės paslaugos, jos turi daugiau galimybių saviraiškai, kultūriniam bei darbiniam užimtumui.  

LASS, šių metų Tarptautinei baltosios lazdelės dienai pasirinkusi temą "Neregys ir vietos bendruomenė", kvies atkreipti vietos seniūnijų, savivaldybių, aktyvėjančių bendruomenių bei žiniasklaidos dėmesį į atokiuose rajonuose bei kaimo vietovėse gyvenančių aklųjų poreikius bei jų keliamus aktualius klausimus. Tiek jaunus regėjimo neįgaliuosius, tiek neseniai įstojusius į asociaciją raginsime aktyviai įsitraukti į organizacijos bei vietos bendruomenių veiklą. 

Tuo tikslu šalies regionų centruose ir rajonų filialuose spalio mėnesį vyks projektas "Kitas gyvenimas". Jo metu bus organizuojami vakarai, susitikimai, diskusijos, reklaminės bei informacinės parodos, spaudos konferencijos, į visus šiuos renginius įtraukiant vietos seniūnijas, rajonų savivaldybes, LASS regionų bei socialinių paslaugų centrus, rajonų filialus. Neseniai įstojusieji į LASS neregiai ir silpnaregiai turės galimybę susitikti bei pabendrauti su tais, kurie jau įveikė negalią ir dabar aktyviai veikia ne tik asociacijos, bet ir vietos bendruomenės ar visuomenės labui.  

Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga kaip ir kasmet visuose šalies regionuose vyks daugybė įvairių renginių visuomenei. Tradicinės (jau 10-osios) Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai" šiais metais rengiamos Raseiniuose spalio 10-12 dienomis. Jų metu Raseinių rajono kultūros centre veiks informacinė-reklaminė ekspozicija apie LASS veiklą bei aklųjų švietimą, bus demonstruojamos pagrindinės techninės pagalbos priemonės, veiks dailiųjų amatų meistrų ir tautodailininkų kūrybos darbų paroda. Taip pat numatyti susitikimai su rajono savivaldybės vadovais ir vietinės spaudos atstovais, moksleiviais, pedagogais, Raseinių krašto literatais ir rajono bendruomene. Mokyklose vyks akcija "Paliesk savo vardą", kurios metu mokiniai galės užrašyti savo vardą brailio raštu. Numatyta apsilankyti Blinstrubiškių senelių globos namuose ir surengti jų gyventojams nuotaikingą koncertą. LASS dienas "Susitikimai" užbaigs neregių pynėjų surengta darbų mugė ir Raseinių kultūros centre vyksiantis koncertas visuomenei "Aš jaučiu Tave, pasauli", kuriame dalyvaus Kauno, Raseinių bei Panevėžio geriausi meno mėgėjų kolektyvai ir atlikėjai. 

Spalio 15 d. 19 val. choras "Vilnius" muzikos gerbėjus pakvies į nuotaikingą renginį Vilniaus rotušėje - koncertą "Rožės daina", kuriame dalyvaus Lietuvos vokalo žvaigždės ir Povilo Jaramino bei Jaroslavo Cechanovičiaus instrumentinė grupė. Skambės Algimanto Raudonikio dainos. 

Kaip ir kasmet tikimės aktyvaus neregių dalyvavimo ir visuomenės dėmesio. 

LASS centro taryba 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]