TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DUONA KASDIENINĖ


Ne veltui nuo seno maldose žmonės prašo Dievo: "Duonos kasdieninės duok mums šiandien."  

Mūsų senoliai neišmesdavo nė kampelio duonos. Ją sudžiovindavo, laikydavo drobiniuose maišeliuose, gamindavo gėrimus. Turėsim duonos ir vandens - išgyvensim iki geresnių laikų. 

Sudžiūvusios duonos kriaukšlės - puikus dalykas duonos girai gaminti ir karštomis šienapjūtės dienomis atsigaivinti. 

Liaudyje šventinta Šv. Agotos duona ir dabar naudojama namų (ar kelionėje) apsaugai nuo įvairių nelaimių, gaisrų ir vagių. 

Kai nebuvo "modernių" valiklių, gudrios šeimininkės juodos duonos pluta valydavo zomšos (verstos odos) gaminius. 

Juodos duonos kaukė labai tinka plaukams stiprinti: sudžiovintos juodos duonos kelias riekutes užpilti verdančiu vandeniu, kad vos apsemtų, palaukti, kol išbrinks, ištrinti su šaukštu, kol susidarys košelė, ir sutepti plaukus bei galvos odą. Perkošus ir išspaudus košelę, skysčiu galima sustandinti plaukus, tiesiog naudoti vietoj plaukų lako.  

Šiais laikais paskelbtas savotiškas daržovių ir vaisių kultas. Daugelis, laikydamiesi dietos, stengiasi valgyti kuo mažiau duonos arba iš viso jos atsisako. Ir labai klysta. Ne veltui sveikos mitybos piramidėje duona, jos produktai ir grūdai yra pačioje apačioje, plačiausioje jos dalyje ir užima didžiausią piramidės dalį. Grūdų produktai - tarp jų ir duona - puikus B grupės vitaminų, kompleksinių angliavandenių, mikroelementų bei vitaminų, maistinių skaidulų, mineralinių medžiagų ir baltymų šaltinis. Kiekvieną dieną turime suvalgyti bent kelias duonos riekeles, juo labiau kad dabar duona kepama su įvairiais priedais - saulėgrąžų ir sėmenų sėklomis, skaldytais grūdais, česnako gabalėliais ir kt. Nebūtina duoną naudoti tik sumuštiniams. Galime pasigaminti ir kelis patiekalus. 

 

Saldi duonos sriuba 

1 l vandens, trys riekės juodos duonos, 2 obuoliai, 8 džiovintos slyvos be kauliukų, truputį cukraus. 

Į verdantį vandenį sudėti sužiedėjusią duoną, susmulkinti obuolius ir slyvas. Kai išverda, pertrinti juos kiaurasamtyje, suberti cukrų pagal skonį. Valgyti karštą ar šaltą, užbalintą grietine. 

 

Duonos sriuba su kumpiu 

0,5 l vandens, 200 g rūkyto kumpio, dvi riekės juodos duonos, 3 šaukštai grietinės, 1 morka, 1 svogūnas, lauro lapai, druskos. 

Kumpį supjaustyti kubeliais ir, įdėjus į šaltą vandenį, virti. Kai išvirs, sudėti susmulkintus svogūnus, smulkiai sutarkuotą morką, lauro lapelius, kubeliais supjaustytą duoną, pipirus, pasūdyti ir dar truputį pavirti. 

 

Grybų kepsnys su balta duona 

350 g sūdytų ar virtų grybų savo sultyse, 1 nedidelė svogūno galvelė, 3 valgomieji šaukštai sviesto, 200 g sužiedėjusios baltos duonos, 1,5 stiklinės pieno, 4 kiaušiniai, 1 šaukštas grietinės, 1 šaukštas grūstų džiūvėsėlių ar tarkuoto sūrio, krapų, pipirų, druskos. 

Grybus sumalti mėsmale. Baltą duoną supjaustyti riekutėmis, pamirkyti piene. Jei skysčio per daug, jį nusunkti. Inde, kuriame bus verdama, išlydyti dalį riebalų, apkepti juose grybus, supjaustytą svogūną ir baltą duoną, pabarstyti prieskoniais, druska. Kitą riebalų dalį sumaišyti su kiaušinio tryniais, išplakti, sumaišyti su grybais, paskui su plaktais baltymais, perdėti į suteptą riebalais formą, apipilti grietine ir apiberti grūstais džiūvėsėliais ar tarkuotu sūriu. Žalumynus galima sumaišyti su patiekalo mase ar apibarstyti jį. Parusvėjusį patiekalą galima patiekti karštą su lydytu sviestu ir žalių daržovių salotomis ar virtomis bulvėmis. 

 

Duonos ir sūrio salotos 

4 riekės juodos duonos, 200 g dešros, 200 g fermentinio sūrio, 2 kietai virti kiaušiniai, 2 šaukštai duonos trupinėlių, druskos, kmynų, 1 šaukštas margarino. 

Duona supjaustoma kubeliais ir truputį paskrudinama riebaluose. Kiti produktai supjaustomi gabalėliais, viskas sumaišoma, sudedama į salotinę, pasūdoma, užpilama grietine, pabarstoma kmynais ir juodos duonos trupinėliais. Salotas papuošti žalių agurkų griežinėliais. Į šias salotas vietoj virtų kiaušinių labai tinka dėti smulkintų graikiškų riešutų ir virtų pupų ar pupelių. Jas taip pat tinka ruošti su majonezu. Čia jau kiekvienos šeimininkės išmonė. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]