SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Vilmantas BALČIKONIS

SEMINARAS ČEKIJOJE


Svaigus jausmas užplūsta, kai palengva atsiplėšia nuo žemės lėktuvo ratai ir ankstyvo ryto prieblandoje padūmavęs Vilnius tolsta nuo tavęs. Kiekvienas pakilimas virš žemės, virš debesų stebina, žavi, verčia susimąstyti.  

Kaip kelios akimirkos praeina pusantros valandos skrydis nuo Vilniaus iki Čekijos sostinės Prahos. Kutenimas papilvėje praneša, kad lėktuvas jau mažina greitį ir rengiasi tūpti. Oro uoste mus pasitinka Pavlina, viena iš projekto, dėl kurio čia atvykome, organizatorių. Sulaukę brolių latvių, kurie čia atskrido tuo pačiu tikslu, pajudame reabilitacijos centro link. Čia praleisime visą savaitę (nuo liepos 16 iki 23 d.), bus įgyvendintas projektas "Pabūk Europoje lygus" (Touch Europe through Equality). Tai yra tarptautiniai jaunimo mainai, kuriuose dalyvauja lietuviai, latviai, lenkai, čekai ir slovakai. Per savaitę ketiname pasidalinti atsivežta patirtimi, pristatyti silpnaregių ir aklųjų padėtį kiekvienoje šalyje, padiskutuoti, sužinoti kažką naujo. 

Prahos bažnyčių bokštaiPirmas vakaras buvo skirtas susipažinti. Aplink nauji žmonės, nauja aplinka. Norint susipažinti teko bendrauti anglų, rusų kalbomis. Tačiau po kelionių visi buvo gana pavargę ir pirmasis vakaras praėjo ramiai. Kiekvieną kitą vakarą vyko nacionaliniai prisistatymai. Buvo suteikta galimybė kiekvienai šaliai pasigirti savo gėrybėmis, kultūra ir kūrybingai išreikšti save. 

Latviams teko garbė pasirodyti pirmiems. Jie pasirinko gana paprastą variantą: pristatė savo šalies geografinę padėtį, pavaizdavo ir netgi suvaidino nacionalines šventes bei pateikė klausytojams paragauti nacionalinių produktų: "Laimos saldainių" ir t.t.). 

Mes pristatymo vakarėliuose buvome antrieji. Jaudulys visus skatino pasitempti, dar kartą prisiminti svarbiausius dalykus, kuriuos norime pasakyti. Mes daugiau dėmesio kreipėme į seminaro temą ir stengėmės pristatyti aklųjų ir silpnaregių padėtį Lietuvoje. Pasigyrėme sena LASS organizacija. Daug dėmesio skyrėme silpnaregių integracijos įstatymui, švietimo apžvalgai. Buvo paminėtos populiariausios studijuojamos specialybės, situacija darbo rinkoje. Rimtąją dalį vainikavo pagalbinių priemonių ir aplinkos pristatymas. Lietuviai nebūtų lietuviai, jeigu nepasigirtų gražia gamta, krepšiniu, gražiausiomis merginomis. Šios temos buvo atskleistos antrojoje dalyje, kuri baigėsi vaišėmis prie lietuviško stalo. Iš likusių prisistatymų verta paminėti tik lenkų. Jis pasižymėjo dalykiškumu, išsamumu ir gal buvo net geresnis už mūsų, lietuvių, nors mums nebuvo lengva tai pripažinti. 

Rimčiausią ir, matyt, didžiausią įspūdį padariusi seminaro dalis buvo pristatyta liepos 18 d. rytą. Šis rytas buvo skirtas kompanijos "Spektra" kompensacinėms priemonėms pristatyti. Tai čekų kompanija, su kuria ir lietuviai turėjo reikalų pritaikant kompiuterines programas. Per šį pristatymą seminaro dalyviams buvo parodytos technologijos, skirtos akliesiems ir tiems, kurie turi regėjimo likutį. Pastariesiems itin naudinga pasirodė CCTV technologija - minikamera, įmontuota panašiame į paprastą pelę įrenginyje. Šiuo įrenginiu slenkant mažo šrifto tekstu kompiuterio ekrane gaunamas padidintas šriftas. Tai puikus būdas skaityti mažo šrifto tekstus, nereikia skenuoti ir didintis.  

Prie CCTV produktų priskirtas ir įrenginys, kuris ne tik gali padidinti šriftą - jame sumontuota optinė sistema leidžia priartinti ir padidinti toli esančius užrašus. Šis aparatas, nors ir panašus į stacionarų, t.y. gana didelis ir jį nešiotis tektų kuprinėje, gali sėkmingai padėti studentui perskaityti tai, kas užrašyta ant lentos. Tačiau toks aparatas kainuoja nepigiai - apie 10 tūkst. Lt. 

Akliesiems buvo pristatyti kalbantys telefonai, palaikantys "Windows mobile" sistemą. Puikus pagalbininkas klasėje ar universitete galėtų būti ir delninukas su brailio klaviatūra. Šis aparatas turi brailio juostą, taigi galima skaityti brailio raštu tai, kas parašyta ekrane. Be to, ekrane reginčiųjų šriftu rašomas tekstas, kurį spausdina brailio klaviatūra. Tai gali būti puikus komunikatorius tarp dėstytojo, kuris nesupranta brailio rašto, ir studento, naudojančio šį raštą. 

"Spektros" pristatymą vainikavo naujas gaminys - tai elektroninis didinimo stiklas. Palyginti mažas aparačiukas (maždaug delninio kompiuteriuko dydžio), turintis skystųjų kristalų ekraną, kuriame ir projektuojamas iki dešimt kartų padidintas vaizdas. Matomas tekstas gali būti užfiksuojamas (nufotografuojamas) padidintas arba sumažintas, galima keisti fono ir raidžių spalvas. Elektroninis didinimo stiklas sužavėjo visus silpnaregius. 

Taigi dauguma iš mūsų pirmą kartą pamatėme, kokios šiuolaikinės technikos galimybės, kiek ji gali padėti silpnaregiui. Kiekvienas radome sau naudingų prietaisų, tačiau kaip ir viskas, kas kokybiška ir nauja, taip ir šios pagalbinės priemonės kainuoja nemažai ir be valstybės pagalbos jų įsigyti daugelis tiesiog nepajėgtų.  

Tolesnis laikas prabėgo aiškinantis ir diskutuojant, kas yra lygios galimybės, kur ir kokia reikalinga aplinkinių pagalba, kaip ir kur turi būti pritaikyta aplinka. Visa tai buvo aptarta per diskusijas, žaidimus, darbą grupelėse. Svarbiausios išvados, darbo rezultatai turėtų pasirodyti internetiniame puslapyje, kuris bus sukurtas būtent šio projekto proga. Pateikti idėjas apie puslapio kūrimą, t.y. kokia informacija turi būti dedama, kokia turi būti puslapio struktūra, buvo viena iš seminaro užduočių ir tikslų. Tad kiekvienas galės susirasti šį puslapį internete pagal seminaro pavadinimą ir pasižiūrėti mūsų nuveiktus darbus, svarbiausius įvykius ar šiaip sužinoti ką nors naujo. 

Taigi darbas, užsiėmimai atėmė dienos laiką. Vakarai buvo atviri bendravimui, tarptautiniams pasisėdėjimams, neformaliems pokalbiams, per kuriuos daugiau sužinoma nei per oficialias užduotis. Kiekvienas žmogus rado pašnekovą, kiekvienas turėjo ką pasakyti, kuo pasidžiaugti, tad vakarai bėgo greitai ir džiugiai. Turėjome mes ir vieną laisvą vakarą, kurį praleidome naktinėje Prahoje. Tikiu, kad nė vienas neliko nepaliestas, nesujaudintas nuostabaus gyvo miesto. Juk Praha yra vienas iš gražiausių Europos miestų. Jis gyvas, pulsuojantis įvairiakalbių turistų srautais, švytintis nakties žiburiais, dailus akiai architektūros šedevrais... Sunku net apsakyti, nors silpnas regėjimas neleidžia suvokti viso grožio, bet nepaprastą Prahos atmosferą gali pajusti kiekvienas. 

Ir štai ateina laikas pasakyti sudiev Čekijai, Prahai, projekto dalyviams. Kiekvienas praturtėjome naujais kontaktais, nauja patirtimi. Sudiev, Praha... Lėktuvas vėl kyla virš debesų. Lyg nenorėdamas skristi į Lietuvą keletą kartų pasipurto. O mes, žvelgdami į priekį, į laukiančius darbus, būsimas keliones džiaugiamės gerai praleistu laiku. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]