IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

PEDAGOGĖS TIKSLAS - PADĖTI NEREGIUI


Liepos 31 dieną vilnietei tiflopedagogei Giedrei Rečiūnienei (Vaškevičiūtei) sukanka 50 metų. Tai labai sumani ir iniciatyvi pedagogė, daugiau kaip 25 metus dirbanti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Mokytoja daug dėmesio skiria vaikų meninei saviraiškai ugdyti ir lavinti. 

G. Rečiūnienė gimė 1957 m. Vilniuje. Baigusi vidurinę mokyklą pradėjo studijuoti Vilniaus pedagoginiame institute chemiją ir taikomųjų darbų specialybę. Studijas baigė 1980 m. 1981 m. kovo 16 d. pradėjo dirbti meistre Vilniaus aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje, nuo rugsėjo 1 d. - darbų mokytoja toje pačioje mokykloje. Norėdama geriau susipažinti su aklų ir silpnaregių moksleivių mokymo ir lavinimo specifika, įstojo į Šiaulių pedagoginį institutą studijuoti tiflopedagogikos. Šį institutą baigė 1988 m. 1994 m. mokyklą reorganizavus į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą (LASUC), G. Rečiūnienė dėsto darbų ir kultūros dalykus, taip pat profesinį lavinimą. 1998 m. vasario 13 d. jai suteikta namų ūkio dalykų profesijos mokytojos metodininkės kvalifikacinė kategorija. Šiuo metu G. Rečiūnienė - LASUC bendrojo ugdymo skyriaus technologijų mokytoja ekspertė. 

Mokymo procese G. Rečiūnienė naudoja savo pačios sukurtus ir pagamintus pavyzdžius. Silpnaregiams mokiniams padidina įvairius maketų brėžinius iki vaikams matomo dydžio. Dirbdama su aklaisiais specialioje lentelėje užrašo sutartinius ženklus. Dirba pagal bendrą darbų programą: moko megzti, siūti, karpyti, gaminti maistą ir pan. Tačiau šią programą kūrybiškai pritaiko mokiniams pagal regėjimą, amžių ir intelektą. Sudaro individualias programas mokiniams, kurie, be regos, turi ir kitokių negalių. Yra aktyvi savo tiflopedagoginio darbo propaguotoja. Su moksleivių darbais dalyvauja įvairiose Vilniuje vykstančiose parodose mokyklose, bibliotekose ir galerijose. Jos auklėtinių darbai eksponuoti ir kituose mūsų šalies miestuose bei Vokietijoje ir Olandijoje. Veda praktinius užsiėmimus kitų šalies mokyklų mokytojams ir juos supažindina su aklųjų ir silpnaregių darbinio ugdymo metodika. Aktyviai dalyvauja įvairiose mokslinėse praktinėse konferencijose, skaito pranešimus apie darbo specifiką su moksleiviais, turinčiais regėjimo sutrikimų. G. Rečiūnienė parengė ugdymo programas profesinio mokymo skyriui. 

Mokytoja aktyviai rašo į periodinius leidinius, dažniausiai į žurnalą "Mūsų žodis" apie savo darbą su vaikais. Nuo 1999 m. rašo "Mūsų žodžio" rubrikoje "Turint laiko", kur pateikia įvairių naudingų praktinių patarimų. 

Mokytojos auklėtinių sukurti darbai nuolatos eksponuojami įvairiose mokyklose ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Mokytoja yra kūrybinga, turi daug idėjų, moka sudominti ir kitus pedagogus bei menininkus, kad jie savo darbus padarytų suprantamus žmonėms su regėjimo sutrikimais. Įdomus šios pedagogės sumanytas ir jau šiais metais įgyvendintas projektas "Aš noriu tau padėti". G. Rečiūnienė subūrė pedagogų ir moksleivių grupę, kuri sukūrė ir pagamino netradicinių knygų kolekciją. Tai reljefinės knygos vaikams, pasiūtos iš medžiagos skiaučių, iliustracijoms panaudotos ir kitos medžiagos. Taip pat yra ir užrašai brailio raštu. Norintys susipažinti su šiomis knygomis turi užeiti į Lietuvos aklųjų bibliotekos skaityklą Vilniuje - ten nuo šių metų gegužės mėnesio veikia tekstilinių knygų paroda. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Rugpjūčio 12 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1927-2003) Antanas Ruginis, ilgametis LAD Kauno įmonės direktorius, LASS veikėjas. 

Rugpjūčio 25 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1927) Vanda Boreikienė (Daunoravičiūtė), pedagogė, buvusi Kauno silpnaregių mokyklos direktorė. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]