SPORTAS

 

LIETUVOS ŠACHMATAMS - 55-ERI


Birželio 20-28 dieną LASS poilsiavietėje "Zelva" vyko tarptautinis šachmatų turnyras, skirtas 55-erių metų sukakčiai paminėti, kai Lietuvos aklieji ir silpnaregiai pradėjo žaisti šachmatais. Skaitytojams siūlome neetatinės "Mūsų žodžio" korespondentės Martynos Pliaskūnaitės interviu su viena iš turnyro dalyvių. Beje, šis interviu laimėjo pirmąją vietą tuo pat metu vykusio LASS neetatinių korespondentų trumpo interviu konkurse. Sveikiname jaunąją kolegę!  

"Mūsų žodžio" redakcija  

 

* * * 

Natasha Dalle prie šachmatų lentosKą gali suteikti šachmatai be pergalių ir diplomų? Kiek laiko skiriama šiam žaidimui? Geriausiai į šiuos klausimus gali atsakyti tie, kuriems šachmatai jau tapo aistra. Pakalbinau Belgijos komandos narę Natasha Dalle.  

- Kiek metų buvo jums, kai pirmą kartą "sutikote" šachmatus, kaip tai įvyko?  

- Žaisti pradėjau nuo septynerių metų. Kartą draugai, kurie ruošėsi panašiam turnyrui kaip šis, pasiūlė pasirungti ir man. Iš pradžių baiminausi - juk visai nemokėjau žaisti, tačiau draugai sugebėjo mane prikalbinti. Taigi pirmasis susitikimas su šachmatais buvo turnyras.  

- Kas jums yra šachmatai?  

- Tai mano aistra, teikianti daug džiaugsmo, net jei nelaimiu.  

- Ar ruošiatės turnyrams, kiek laiko tai užima?  

- Treniruojuosi keturias dienas per savaitę. Dvi dienas ilsiuosi. Sekmadieniais vėl prisėdu prie šachmatų.  

- Ar turite savo žaidimo techniką?  

- Taip, bet ne visada ją taikau. Žiūriu, kaip žaidžia priešininkas. Jeigu žaidžia silpnai, jos net neprireikia.  

- Ar šachmatai padeda susirasti naujų draugų?  

- Taip. Šachmatai man suteikė galimybę aplankyti daugybę šalių, jose sutikau daug puikių žmonių. Ir dabar gražiai bendraujame su Ukrainos komanda.  

- Žaidžiate pakankamai ilgai - ar skiriasi vyrų ir moterų žaidimas?  

- Net labai. Man sunkiau žaisti su vyrais, kadangi jie, rodos, labiau linkę vadovautis vadovėline medžiaga, o moterys dažnai taiko įvairias strategijas.  

- Kaip manote, kokių rezultatų pasieksite šiame turnyre?  

- Kadangi esu tiktai vidutinė žaidėja, o varžovai gana stiprūs, nemanau, kad užimčiau prizinę vietą. Bet malonu pažaisti tokiame šventiniame turnyre.  

- Ar šachmatai populiarūs tarp aklųjų ir silpnaregių Belgijoje?  

- Šachmatai populiarūs tarp jaunų ir turinčių nors nedidelį regėjimo likutį žmonių. Aklieji dažniausiai užsiima aktyviu sportu.  

- Ar žaidžiate tik šachmatais?  

- Ne, man patinka ir aktyvus sportas, žaidžiu badmintoną, tinklinį. Šachmatai - vakaro sportas.  

- Ar esate patenkinta Belgijos aklųjų organizacijos veikla, kaip ją vertinate?  

- Nežinau kodėl, gal todėl, kad ši organizacija neturi daug narių, tačiau jos darbas nėra gerai organizuotas. Mes labai nustebome, kai atvykę į turnyrą, radome žaidimui paruoštas lentas. Į turnyrus, vykstančius Belgijoje, vežamės nuosavas lentas, pirktas už savus pinigus.  

- Kaip jums patinka Lietuva, "Zelvos" poilsiavietė?  

- Mane sužavėjo Lietuvos gamta. Poilsiavietėje pasigendu vietų didesniems susibūrimams, pasisėdėjimams. Belgijoje nėra poilsiavietės be kavinės ar baro. Tačiau "Zelvoje" ir be šių dalykų puikiai leidžiu laiką.  

 

Kalbėjosi Martyna PLIASKŪNAITĖ 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]