SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PRALAIMĖTI DU TURNYRAI


Lietuvos aklųjų sporto federacija surengė du solidžius tarptautinius turnyrus - golbolo ir šachmatų. Deja, abejas varžybas laimėjo svečiai iš užsienio. 

Trakuose vykusiose golbolo dešimties komandų tradicinėse varžybose Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti pirmą kartą buvo svečiai iš Afrikos - Alžyro rinktinė. Debiutantė liko paskutinėje vietoje. 

Pergalę šventė Atėnų parolimpinėse žaidynėse ir pernai pasaulio pirmenybėse bronzos medalius iškovojusi Jungtinių Amerikos Valstijų rinktinė. Ji finale po intriguojančios kovos 7:6 nugalėjo Lietuvos pirmąją rinktinę, kuriai atstovavo pasaulio ir Europos čempionai Marius Zibolis, Arvydas Juchna, Saulius Leonavičius, Žydrūnas Šimkus ir Nerijus Montvydas. 

Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurę iškovojo JAV golbolo rinktinė

Mūsų šalies pirmoji komanda iki finalo skynė pergales. Ji atrankos etape 12:7 sutriuškino vokiečius, irgi be problemų 11:8 įveikė suomius, 5:3 nugalėjo graikus ir 6:3 pranoko alžyriečius. Pusfinalyje Lietuva 9:6 laimėjo prieš labai tituluotą Švedijos rinktinę, kuri tapo Atėnų parolimpinių žaidynių ir pernai pasaulio vicečempione. 

Varžybose dalyvavo ir Lietuvos antroji komanda. Tai jaunimo rinktinė, kuri rengėsi šios amžiaus grupės golbolininkų planetos čempionatui. Šią ekipą papildė ir patyrimą perteikė šalies golbolo vienas lyderių Genrikas Pavliukianecas. Mūsų šalies antroji komanda tenkinosi penktąja vieta. Ji atrankos etape 11:5 sutriuškino lenkus, minimaliu vieno įvarčio pranašumu 7:6 nugalėjo ukrainiečius ir pralaimėjo švedams 7:10 bei amerikiečiams 5:10. Dvikovoje dėl penktosios vietos Lietuvos antroji rinktinė 9:5 įveikė šių metų Europos pirmenybių trečiuosius prizininkus vokiečius. Tarp trijų rezultatyviausių žaidėjų, kurie pelnė po 23 įvarčius, buvo ir Vilniaus "Šaltinio" klubo narys, pasaulio ir Europos čempionas, Sidnėjaus parolimpinių žaidynių vicečempionas Marius Zibolis. 

Kaip niekada prestižinis tarptautinis šachmatų turnyras vyko LASS poilsiavietėje "Zelva". Šios varžybos buvo skirtos Lietuvos aklųjų ir silnaregių šachmatų 55-mečiui. Mat metraštis prasidėjo 1952 metais, kai šalies rinktinė, kurioje buvo daugiausia vilniečių, pirmą kartą dalyvavo Estijos sostinėje Taline vykusiose tuomet vadintose Pabaltijo pirmenybėse. 

Šiemet į turnyrą pirmą kartą atvyko svečiai iš Belgijos ir Ukrainos. Visi trys ukrainiečiai turėjo geriausius tarptautinius reitingus - aklųjų ir silpnaregių 1998 metų pasaulio bei 2003 metų Europos vicečempiono FIDE (Tarptautinė šachmatų federacija) meistro Sergejaus Vasino kraitis - 2299 taškai, pasaulio čempionės tarptautinės meistrės Liubovės Žilcovos-Lisenko sąskaitoje - 2284 taškai, Sergejaus Grigorčiuko - 2233 taškai. 

Pergalę šventė S. Vasinas. Rungtyniaudamas šveicariška sistema jis penkias partijas laimėjo, dvi baigė lygiosiomis ir surinko šešis taškus iš septynių galimų. Puse taško nuo nugalėtojo atsiliko L. Žilcova-Lisenko, vienu tašku - iš Lietuvos šachmatininkų sėkmingiausiai rungtyniavęs ir trečiąjį prizą iškovojęs Kauno "Sveikatos" klubo šachmatininkas Gintaras Grybas. 

Į apdovanotųjų pirmąjį šešetuką taip pat pateko penktą vietą užėmęs Klaipėdos "Pamario" klubo šachmatininkas Romas Pakalniškis (4,5 taško) bei šalies aklųjų ir silpnaregių daugkartinis čempionas, Vilniaus "Šaltinio" klubo žaidėjas Anatolijus Kuvšinovas (irgi 4,5 taško, šeštoji vieta). 

Tarp šio turnyro dalyvių buvo ir šešios lietuvės. Geriausiai žaidė Kauno sporto klubo "Sveikata" šachmatininkė Violeta Benkunskienė (4,5 taško, septintoji vieta). 

Labiausiai tituluota "Šaltinio" klubo narė Irena Skėrutė, kuri tris kartus yra iškopusi į pasaulio čempionatų pirmąjį penketuką, šį kartą užėmė 16-ąją vietą (3,5 taško iš 7 galimų). 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]