L. KARAČIS. ŠV. PAULIUS KELYJE Į DAMASKĄ


Parašas po iliustracija

Italų dailininkas Lodovikas Karačis (1555-1619) 1580 metais mokėsi pas P. Fontaną. Jo kūrybai turėjo įtakos tokie įžymūs italų dailininkai, kaip Koredžas, Ticianas, Tintoretas, Veronezė. Dailininkas nutapė monumentalių, dinamiškos kompozicijos, eklektiškų, ankstyvojo baroko bruožų turinčių paveikslų altoriams, realistinių kompozicijų ("Šv. Jono Krikštytojo pamokslas", "Šventoji šeima" ir kt.). Su broliu Anibalu ir pusbroliu Agostinu Karačiais sukūrė mitinės tematikos freskų Bolonijoje ir Romoje. 

Įspūdinga Lodoviko Karačio drobė "Šv. Paulius kelyje į Damaską". Paveiksle pavaizduotas Romos pilietis, kuris be gailesčio persekiojo krikščionis. Keliaujant į Damaską jį apakino iš dangaus sklindanti skaisti šviesa, ir dėl to jis nukrito nuo žirgo, o tada išgirdo iš dangaus ataidintį balsą: "Sauliau, kam mane persekioji?" Paveikslo pirmajame plane pavaizduotas ant žemės gulintis Saulius. Jo jau nematančios akys dar nukreiptos į dangų. Kairiąja ranka jis dar lyg bando uždengti veidą nuo skaisčios šviesos, tačiau tai jau nieko nepadės. Iš po žalio apsiausto ir purpuro spalvos marškinių matosi sidabru žvilgantys šarvai. Pasibaidęs jo žirgas dar stovi piestu. Išsigandę jo palydovai, kas prisidengęs veidą nuo ryškios šviesos, kas su nuostaba ir išgąsčiu žvelgia į dangų. Tolumoje boluoja Damasko sienos su kuorais. 

Dailininkas, pavadindamas savo paveikslą, nesilaiko biblinio pasakojimo. Pagrindinio personažo vardas buvo Saulius. Tik po Dievo pamokos, kelias dienas pabuvęs aklas, jis atsisakė savo ankstesnio tikėjimo ir tapo uoliu krikščioniu, pamokslininku, rašytoju, žymiu misionieriumi ir tik vėliau - šventuoju. 

Šis meno šedevras yra saugomas Bolonijos nacionalinėje pinakotekoje Italijoje. 

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]