TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PAGIRIAMASIS ŽODIS KAVAI


Nė vienas gėrimas nėra taip apipintas mitais kaip kava. Dėl ypatingo aromato kava yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Pateikti ją galima įvairiausiais būdais: karštą ar šaltą, juodą ar su pienu bei grietinėle, su cukrumi ar medumi, pagardintą prieskoniais, likeriu ar brendžiu. 

Ilgai tvirtinta, kad kava kenkia sveikatai, bet tada turėtų nesveikuoti visa Brazilija ir daugiausiai Europoje jos išgeriantys skandinavai. Laimei, naujausi tyrimai tvirtina, kad šis gėrimas ne tik nekenkia sveikatai, bet ir padeda išvengti kai kurių ligų. 

Kazanova, prieš apleisdamas gimtąją Italiją, užtruko Šv. Marko aikštėje išgerti puodelio stiprios kavos, nors tai jam galėjo kainuoti gyvybę. Vokiečiai didžiuojasi muzikine ode kavai, kurią sukūrė J. S.Bachas. Būta laikų, kai kavos gėrimas smerktas, už aistrą kavai bausta mirties bausme, o dabar net pastatytas paminklas Kosta Rikos sostinėje kavai - milžiniška kavos pupelė. 

"Išgėrę per dieną bent du puodelius kavos, jausitės žvalūs, pagerės atmintis, - tvirtina Amsterdamo universiteto mokslininkai. Kava skatina trumpalaikę atmintį, net kvapas geba "įjungti" smegenis. Pastebėta, kad jaunuoliai, reguliariai besimėgaujantys kava, lengviau susikaupia, greičiau prisimena kartojamą medžiagą, be to, įsidėmi daugiau smulkių detalių." 

Pasirodo, šis kasdieninis gėrimas gundomu aromatu ramina ištikus stresui. Kofeinas taip pat skatina medžiagų apykaitą raumenyse, todėl, išgėrę puodelį kavos, jaučiamės energingi ir gyvybingi. 

Kavos naudą sveikatai tyrinėja daugelio šalių mokslininkai. Pastaraisiais metais nustatyta daugybė stulbinančių faktų. Pavyzdžiui, gydytojams seniai žinoma, kad kofeinas stimuliuoja smegenų veiklą, atpalaiduoja kvėpavimo takus ir bronchus, todėl yra tikras balzamas žmonėms, sergantiems astma. Japonų gydytojai priėjo išvadą, kad, nuolat geriant kavą, sumažėja rizika susirgti kepenų vėžiu ir kepenų ciroze. Kava neleidžia susidaryti tulžies pūslės akmenims, nes jos sudėtyje esančios karčiosios medžiagos sužadina tulžies virškinamojo skysčio susidarymą, o išgeriantys per dieną tris keturis puodelius gali nesibaiminti diabeto. Nuolat geriantys kavą rečiau serga Parkinsono liga. Tačiau labiausiai kavos gerbėjus turėtų pradžiuginti mokslininkų išvados - kavoje esantys antioksidantai (jų yra 2-4 kartus daugiau nei arbatoje) saugo nuo žalingo aplinkos poveikio, todėl sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir įvairiomis alerginėmis ligomis. Ramiau atsikvėpti ir mėgautis nestiprios kavos puodeliu gali ir turintys didelį kraujo spaudimą. Škotų mokslininkai įrodė, kad, išgėrus per dieną tris puodelius šio gėrimo, gerokai sumažėja infarkto rizika. Be kofeino, kavoje yra daugiau negu tūkstantis medžiagų. Svarbiausios iš jų - angliavandeniai, riebalai, vanduo, taip pat gyvybiškai reikalingi mineralai ir mikroelementai. Romos universiteto mokslininkai mano, kad kavoje gali būti dar neatrastų medžiagų, kurios gali padėti apsaugoti kepenis. Tiesa, mėgaujantis kava, vertėtų prisiminti, kad nauda yra tada, kai visur paisoma saiko. Patartina per dieną išgerti ne daugiau kaip penkis puodelius vidutinio stiprumo kavos. Nesaikingas kavos vartojimas gali sukelti per dažną širdies plakimą, taip pat nuo per didelio kiekio kavos gali būti sunku užmigti. 

Kavos gardumą nulemiantys veiksniai: 25 proc. - kavos aparatas, 25 proc. - kavos pupelės, 50 proc. - kavos pagaminimo būdas, o labiausiai - gera ranka ir kuo daugiau meilės. 

Verta žinoti: kavą ruoškite tik švariame inde ir vartokite šviežią vandenį. 

Atidarykite pakelį dvi valandas prieš vartojimą, leiskite kavai "pakvėpuoti". 

Niekada kavos nevirinkite, venkite kavą šildyti, jeigu nesiruošiate į kelionę, nelaikykite kavos termose. 

Kava tinkama vartoti dvejus metus. Laikoma šaldytuve ji sensta lėčiau. 

Laikykite kavą sausoje, vėsioje vietoje, nes karštis pagreitina senėjimą, patogu ją laikyti skardinėse, tačiau reiktų suvartoti per kelias savaites. 

Kavą gerkite su saldumynais - tai sustiprina gerąsias jos savybes. 

O kada kavos turėtume atsisakyti? Negalima kavos gerti tuščiu skrandžiu, nes tai dirgina skrandžio gleivinę. Nereikėtų jos gerti iš karto po sočių pietų, nes gali padidėti kraujospūdis, padažnėti širdies plakimas. Reikia vengti kavos, jei yra skrandžio opa. Išgėrus puodelį kavos, organizmas išskiria du puodelius skysčių, be to, iš audinių pašalinamas kalcis. Yra išeitis - kiekvieną puodelį kavos užgerkite stikline vandens. Viename kavos puodelyje (be cukraus) yra tik viena kalorija - jeigu neišgersite jos su tirščiais. Kalorijos nusėda tirščiuose, kai kurios šeimininkės kavos tirščių neišpila, o laisto jais gėles. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]