ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Birutė BARTKIENĖ

DALIJAMĖS GĖRIU IR GROŽIU


"Viskas, ko tau reikia, glūdi tavyje ir laukia, kol galės išnirti ir atsiskleisti" (E. Caddy). 

Kiekvienas žmogus turi prigimtinę teisę būti laimingas. To, kurio vystymasis sutrikęs, laimė priklauso nuo šeimos, medikų, pedagogų. 

Ugdytiniai Klaipėdos regos ugdymo centre skirtingo intelekto ir ne visi gali vienodai save išreikšti, todėl ugdymo tikslas - kiekvieno auklėtinio individualumas ir savitumas. Norime visą gėrį ir grožį atiduoti tiems, kuriems jo labai reikia, norime atverti duris į ten, kur skamba muzika, daina, žėri spalvos, kur yra gyvenimas. 

Regos ugdymo centre pedagogai ir ugdytiniai keičiasi, tobulėja, tampa geresni, švelnesni, nori kuo daugiau sužinoti, išgirsti, visur dalyvauti. Ir dalyvaujame. Dalyvaujame parodose ir pačiame regos ugdymo centre, ir už jo ribų. 

Regos ugdymo centre mus jungia pagarba, rūpestis vienas kitu, noras daugiau sužinoti ir išmokti. Regos sutrikimas netrukdo kurti grožį. Laimėtos prizinės vietos piešinių konkursuose priešgaisrine tematika. Ir šiandien mūsų ugdytinių piešiniai puošia Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) Klaipėdos filialą. 

Regos ugdymo centro specialių poreikių dalyvės Jelenos Latyškevič net septyni piešiniai džiugina bibliotekos skaitytojus. Koks platus jos piešinių pasaulis. Jos piešiniai labai spalvingi ir skirtingi: jūroje maudosi saulė, delfinai, piešiniuose - ir žydinčios mėgstamos gėlės aguonos, danguje spindi žvaigždės... Pajutusi poreikį savo nuotaikoms ir idėjoms suteikti meninę išraišką, Jelena pradėjo piešti. Iš kitų ugdytinių jos piešiniai išsiskiria atlikimo technika. Keičiantis regėjimui jos stilius darosi tvirtesnis, ryškesnis. Piešdama ji išreiškia džiaugsmą ir nenusakomą pasitenkinimą savo atliktu darbeliu. Jos saviraiška individuali ir unikali. Jai reikia daug stiprių įspūdžių, kad galėtų kurti. 

Jelena su savo darbais dalyvavo renginyje "Mano gintarinė Klaipėda", Klaipėdos vaikų klube "Liepsnelė". "Pinokio" mokykloje dalyvavo konkurse "Mano miestas - Klaipėda" ir užėmė antrą vietą. Klaipėdos savivaldybės "Karlskronos" vaikų bibliotekoje surengė personalinę kūrybos darbų parodą, dalyvavo kalėdiniame renginyje "Zodiako ženklai", LAB Klaipėdos filiale, Vėtrungės gimnazijoje buvo surengtos jos kūrybos darbų parodos. 

Mūsų meilė, rūpestis rado atgarsį jos širdyje. Sudygo meilės sėkla ir pražydo gėrio žiedais. Ji, kaip ir kiti ugdytiniai, su dideliu noru lanko Regos ugdymo centrą ir ugdosi pagal paruoštas individualias programas. 

Džiugu, kad per kelerius metus ugdytiniai, dalyviai Regos ugdymo centre gavo patirties, praplėtė savo akiratį, išmoko pajusti veiklos malonumą - noriai dalyvauja užsiėmimuose. Čia žmonėms su regos sutrikimais sudarytos puikios sąlygos saviraiškai. O, svarbiausia, kad jie čia patiria visų dėmesį, rūpestį, supratimą, ko šiandien ypač visi pasigendame. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]