SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

TRŪKSTA TIK AUKSO


Lietuvos golbolo rinktinė vėl papildė 1998 metais pradėtą kaupti solidžių tarptautinių apdovanojimų kolekciją - pirmą kartą laimėjo Turkijos mieste Antalijoje vykusį Europos čempionatą.

Tai antra iš eilės pergalė oficialiose tarptautinėse varžybose. Pernai, irgi pirmą kartą, JAV buvo iškovoti pasaulio pirmenybių aukso medaliai.

Tokio triumfo, kai šalies rinktinė laimi dvejas iš eilės aukščiausio rango varžybas, Lietuvos sporto metraštyje dar nebuvo.

Turkijoje žaidė Karolio Levickio treniruojami tie patys šeši sportininkai, kurie pernai tapo pasaulio čempionais: Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius, Arvydas Juchna, Žydrūnas Šimkus ir Nerijus Montvydas.

'Auksinė' golbolo rinktinė (iš kairės): S.Leonavičius, M.Zibolis, Ž.Šimkus, A.Juchna, G.Pavliukianecas ir N.Montvydas

Šalies rinktinė Antalijoje šventė aštuonias pergales. Ketvirtąją vietą užėmę belgai buvo sutriuškinti du kartus - pirmajame etape 10:0 ir pusfinalyje 11:1. Prieš antruosius prizininkus ispanus laimėta irgi du kartus - 5:0 ir finale 2:1. Bronzos medalininkai vokiečiai buvo nugalėti 5:3, danai įveikti 8:1, slovėnai - 8:3, švedai - 7:3. Pralaimėta tik vengrams 1:3. Bet ši nesėkmė neturėjo jokios reikšmės, nes jau buvo iškovotas kelialapis į pusfinalį. Puikus ir įvarčių santykis 56:15.

Intriguojančios buvo finalo rungtynės su ispanais. Jie pirmą kėlinį laimėjo 1:0. Lietuvos rinktinei pergalę lėmė G. Pavliukianeco pelnyti du įvarčiai. Likus keturioms žaidimo minutėms, jis rezultatą išlygino 1:1, o iki rungtynių pabaigos likus vos septynioms sekundėms persvėrė 2:1.

- Labai džiaugiuosi mūsų rinktinės pirmuoju laimėjimu Europos čempionate, - "Mūsų žodžiui" sakė G. Pavliukianecas. - Finale su ispanais sutelkiau visas jėgas ir labai patenkintas, kad baigiantis mačui man pasisekė pelnyti du įvarčius.

Iš šalies rinktinės narių golbolą ilgiausiai - jau 19 metų - žaidžia spalio mėnesį savo 33-ąjį gimtadienį švęsiantis M. Zibolis.

- Jūsų sportinių trofėjų gausioje kolekcijoje yra 2000 metais Sidnėjuje vykusių parolimpinių žaidynių vicečempiono medalis. Artėja 2008 metai ir Pekino parolimpinės žaidynės. Tikitės aukso? - paklausiau M. Zibolio.

- Labai noriu kartu su bendražygiais pasidabinti ir parolimpiniu auksu. Tikiu, kad dar daugiau padirbėję pasieksim ir šią aukštumą.

Parolimpinių žaidynių čempionų medalių tikisi ir nuo 2004 metų rudens Lietuvos rinktinę treniruojantis K. Levickis.

- Manau, kad vyrai neužmigs ant laurų ir Pekine iškovos aukso medalius, - sakė K. Levickis. - Bus sunku pasiekti tokį tikslą. Mūsų varžovai tobulėja, bet ir mes stengsimės žaisti dar geriau.

Apie galimybę iš Pekino parvežti aukso medalius kalbėjau ir su Lietuvos parolimpinio komiteto viceprezidentu, Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentu Raimundu Šimkumi, kuris Turkijoje buvo mūsų šalies delegacijos vadovas.

- Neabejoju, kad Pekine bus dar sunkiau siekti medalių, nes visi pagrindiniai konkurentai daro pažangą. Europos pirmenybėse mūsų rinktinė žaidė labai gerai, tačiau ir varžovai progresuoja. Bet aukso tikiuosi.

- Lietuvos rinktinė tikrai žaidžia puikiai. O ar golbolo dabartiniam elitui rengiama pamaina?

- "Šarūno" sporto klube yra gabaus jaunimo, bet kol kas jam stinga būtino tarptautinio patyrimo. Apgailestauju, kad Lietuvos jaunimo rinktinės negalėsime liepos mėnesį deleguoti į JAV, kur vyks šios amžiaus grupės žaidėjų pasaulio pirmenybės, nes Kūno kultūros ir sporto departamentas neskiria lėšų tokiai kelionei.

Lietuvos aklųjų sporto federacijos nariai Turkijoje ne tik žaidė. Į Europos čempionatą buvo pakviesti ir du golbolo arbitrai - Rimantas Venckutonis ir Vilma Bašinskaitė. Jie teisėjavo po 24 rungtynes.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]