VIRŠELIS

 

F. A. VINCENT. BELIZARIJUS


Parašas po iliustracija

Prancūzų dailininkas Fransua Andre Vincent (1746-1816) pasirinko Belizarijaus temą. Belizarijus (505?-565) buvo žymus Bizantijoje imperatoriaus Justiniano karvedys. Jam vadovaujant kariuomenei, 534 metais jis užkariavo dalį Šiaurės Afrikos, 535 m. - Italiją, taip pat ir Romą. Paėmė į nelaisvę garsųjį Ostgotą Vitigį ir nugabeno jį į Konstantinopolį. Vėliau ties rytine Bizantijos siena kovėsi su persais prie Eufrato upės. Belizarijus buvo mylimas ir gerbiamas daugiau negu pats imperatorius. To nepakęsdamas imperatorius Justinianas 562 m. apkaltino jį sąmokslu, atėmė turtą ir apakino.

Dailininkas seną karvedį pavaizdavo stovintį prie pastato kolonos su berniuku vedliu ir prašantį išmaldos. Berniukas rankose laiko kario šalmą, į kurį praeiviai deda išmaldą. Belizarijus viena ranka apkabinęs berniuką, kita atsirėmęs į lazdą stovi kiek palinkęs į priekį. Į šalmą išmaldą deda jaunas karys, atpažinęs savo buvusį karvedį. Kiek tolėliau į jį žvelgia dar vienas karys ir senolis. Iš jų žvilgsnių galima suprasti, kad jie taip pat pažino Belizarijų. Iš po karvedžio apsiausto matosi krūtinę dengiantys šarvai. Tokie pat žvilgantys šarvai puošia ir jo buvusius karius. Paveiksle puikiai perteiktos emocijos - pirmiausia nuostaba.

Šis nedidelio formato (98x30 cm) paveikslas nutapytas 1776 metais aliejumi ant drobės yra saugomas Montepelero Fabre muziejuje.

 

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]