TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SPALVOS IR SVEIKATA


Spalvų specialistams pakanka vien tik žvilgtelėti į žmogų, ir jie iškart gali pasakyti, kokios negalios jį vargina. Nepaisant mados diktato, kasdieninės aprangos pasirinkimą dažniausiai nulemia nuotaika ir - nesąmoningai - sveikata.

Yra daug teorijų, kaip spalvos atspindi žmogaus nuotaikas, savijautą, sveikatos sutrikimus. Jau senovės egiptiečiai naudojo saulės šviesą gydymui. Senovės Kinijos gydytojams spalvos padėdavo nustatyti ligą.

Nūnai dietologai tvirtina, kad spalvos padeda kovoti su antsvoriu, bloga savijauta. Jei norit sustiprinti sveikatą, galbūt išvengti net širdies ligų ir vėžio, rinkitės spalvas. Šiuo atveju kalbama ne apie drabužius, bet... maisto produktus.

Pasaulyje dabar paplitusi dar viena dieta - spalvų. Ši dieta padeda atsikratyti ne tik nereikalingų riebalų, bet ir pakelia nuotaiką. Pilką kasdienybę nuspalvina ryškesnėmis spalvomis.

Svarbiausia, kad šios dietos galima laikytis tiek, kiek širdis geidžia, nes jos racione yra visos maistingos medžiagos, o suvartojamas didelis kiekis daržovių ir vaisių suteiks organizmui vitaminų bei mineralinių medžiagų. Dvi savaites vartokite margaspalvius maisto produktus, dvi savaites laikykitės saikingo raciono, ir jūsų svoris ims mažėti. Dietologų siūloma dieta.

Pirmoji diena: balta. Šią dieną negalima vartoti tik itin kaloringų produktų - bulvių, grietinėlės. Visi kiti baltos spalvos produktai tinka. Bananai (kai kurių dietologų nuomone, jie priklauso geltonai spalvai), ryžiai, liesas pienas, sūris, varškė, jogurtas, virto kiaušinio baltymas, žiediniai kopūstai, sojos pupelių sūris ir pienas. Sojose esantys į hormonus panašūs junginiai mažina vėžio pavojų. Liesuose pieno produktuose gausu kalcio, kuris stiprina širdį bei kaulus.

Produktai troškinami ar verdami. Pamirškite kepimą keptuvėje.

Antroji diena: raudona. Šios spalvos maisto produktams geriausia tinka savaitės vidurys. Raudonosios pupelės, raudonoji paprika, vyšnios, raudonieji serbentai, raudonos spalvos obuoliai, granato vaisiai, pomidorai, pomidorų sultys, kečupas, vytinta jautiena. Tik raudonose daržovėse, pvz., pomidoruose (ypač pomidorų tyrėje) yra medžiagos - likopeno - kuris, tyrimų duomenimis, saugo nuo gimdos, krūties ir plaučių vėžio.

Galima lepintis rūkytais produktais, keptu valgiu, tik keptą mėsos maltinuką "paslėpkite" po raudonu padažu ar troškintomis raudonomis daržovėmis. Desertui - raudonų uogų ir vaisių salotos.

Trečioji diena: žalia. Ši diena - tikra palaima vegetarui. Lapinės daržovės (kopūstai), prieskoniniai žalumynai, agurkai, jūros kopūstai, visų rūšių salotos, brokoliai, aguročiai, kiviai, žalioji arbata, žaliosios garstyčios, špinatai.

Neseniai atrasta fitocheminė medžiaga saugo nuo akių ligų ir įvairių rūšių vėžio, daugiausia šios medžiagos yra žaliose lapinėse daržovėse.

Tinkamiausia žaliųjų maisto produktų diena - pirmadienis. Tądien vartojami maisto produktai padės pašalinti iš organizmo šlakus ir suteiks žvalumo, energijos visai savaitei. Žalioji arbata padės atsikratyti cholesterolio. Pagamintas salotas galima apipilti alyvuogių aliejumi.

Ketvirtoji diena: rausvai geltona. Lepinkitės prisirpusiais mangais, papajomis, morkomis, moliūgu, šaltalankiais, lašiša, persikais, riešutais. Porcijoje oranžinių daržovių yra dienos norma karotino, vitamino C. Pusryčiams suvalgykite tarkuotos morkos su medumi salotų, pietums - virtos ar mažai sūdytos lašišos. Gerkite šviežias morkų ar apelsinų sultis.

Penktoji diena: violetinė. Valgykite lengvai virškinamų vaisių ir uogų, saldžiarūgščio skonio produktų. Tai - naudingiausia dietos diena. Violetinės spalvos produktai gerina kraujotaką, teigiamai veikia viso organizmo veiklą ir atgaiviną odą. Tai - juodieji serbentai, mėlynės, tamsios spalvos vynuogės, slyvos, baklažanai, burokėliai. Daržoves galima valgyti šviežias, troškintas. Mėlynėse yra junginių, kurie gerina regėjimą.

Šeštoji diena: geltona. Ją galima vadinti skrandžio švente: labiausiai kaloringa ir soti. Šią dieną geriausia planuoti prieš vadinamąją bespalvę. Valgykite iki soties ananasus, persikus, abrikosus, kiaušinio trynius, medų, geltoną sūrį, geltonos spalvos obuolius, citrinas. Makaronai šios dienos racionui nepriklauso.

Septintoji diena: bespalvė. Tai iškrovos diena. Teks pasitenkinti dviem litrais mineralinio vandens ir apsišarvuoti didžiule kantrybe. Po šešių sočių dienų būtinai turi būti alkanoji. Kitas dvi savaites maitinatės įprastais maisto produktais. Be to, dietologai išskiria dar vieną spalvą - rudą. Tai tamsūs makaronai, rupių miltų duona, javai, javainiai, pupos. Juose gausu medžiagų, kurios pašalina iš organizmo ligas sukeliančius toksinus. Be to, visuose grūduose yra daug B grupės vitaminų, kurie padeda organizmui kalorijas paversti energija.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]