PARODOS

Valentinas ČYŽAS

TO NĖRA DAR BUVĘ


Vargu ar šiandien kas tiksliai pasakys, kada ir kieno galvoje užgimė mintis: "Meną pažinti pojūčiais!" Vos ne prieš pusamžį šio rašinėlio autoriui, kelerius metus praleidusiam Kauno aklųjų mokykloje, be individualių pastangų ne ką teko pažinti. Estetinio neregių ugdymo idėjai subręsti prireikė dar ne vieno dešimtmečio. Skulptūrų kopijų liečiamoji paroda iš Prancūzijos "Nuo Lespiugo Veneros iki Rodeno Mąstytojo" susilaukė plataus atgarsio ir tarp Jurbarko rajono neregių bei silpnaregių. Nelikome mes abejingi ir antrajai dailės pažinimo parodai "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu". Smalsiausi organizacijos nariai suskubo dar ir į trečiąją, 2005 metų rudenį eksponuotą Vilniuje, Radvilų rūmuose. Joje žymiausių tarpukario Lietuvos dailininkų paveikslus šių dienų menininkai perteikė akliesiems suprantamomis formomis: drožiniais, raižiniais, iškiliomis, apčiuopiamomis figūromis.

Kilnojamoji paroda "Liečiu - matau" jau kuris laikas keliauja per Lietuvą. Šiemet, vasario 1 dieną, ji atidaryta Jurbarko koncertų ir parodų salėje (cerkvėje). Unikali meno pažinimo paroda tikrai suintrigavo kraštiečius ir vietinę žiniasklaidą.

Šią parodą atidarė Jurbarko krašto muziejaus dailininkė Gabija Viduolytė, LASS kultūros programų koordinatorė Danutė Cidzikienė, o Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centro vadovė Lina Paukštienė ir edukacinių programų koordinatorė Vaida Žiūrienė lydėjo parodos lankytojus nuo vieno kūrinio prie kito, drąsino juos liesti, kad pajustų skirtingus raiškos būdus.

Meno kūrinių ekspozicija veiks iki balandžio 15 d., tad tiems, kurie nesuskubo jos aplankyti, - laiko dar pakankamai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]