TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PADĖKIME SAU


Sakoma: geriau išvengti ligos negu susirgus gydytis. Šaltuoju metu laiku labai svarbu stiprinti organizmą. Kiekviena šeimininkė savo namuose galėtų atrasti mažiausiai dešimt maisto produktų ar prieskonių, kurie, esant skubiam reikalui, atstotų vaistus. Kai kada galėtų padėti liaudies medicina.

Bazilikas - karališkas prieskonis - taip pagarbiai apie šią iš Pietų Azijos kilusią aromatingą žolę kalba pasaulio virėjai. Kai kurių šalių senovės padavimuose bazilikas ypač išaukštintas - vadinamas meilės ir šeimyninės laimės simboliu. Šis prieskonis gydo depresiją bei alkoholizmą, stiprina imuninę sistemą. Ši aromatinga žolelė turi aliejaus, kuris malšina uždegimo procesus ir atpalaiduoja mėšlungį. Be to, jis mažina stresą ir baimę. Baziliko yra daugybė rūšių. Vienų kvapas primena muskato riešutų aromatą, kitų - gvazdikėlių ar lauro lapų. Beje, džiovinti bazilikai kvepia stipriau negu švieži. Šis prieskonis derinamas su pomidorais, cukinijomis, špinatais. Jis puikiai pagardina mėsos, varškės ir daržovių patiekalus, salotas, padažus. Bazilikas - puiki užkandžių puošmena. Naudojami žali ir džiovinti bazilikų lapai ir žiedai.

Pramonėje bazilikai naudojami likeriui aromatizuoti, o jų lapų eterinis aliejus - parfumerijoje.

Imbieras - šviesiai ruda gumbuota augalo šaknis. Kinai ir indai dėl gydomųjų galių vadino jį dievų dovana. Šį daugiametį augalą medicinoje ir kulinarijoje jie pradėjo auginti prieš 7 tūkstančius metų. Tik prapjautas imbiero gumbelis skleidžia citrinos aromatą ir lengvai "kerpa" liežuvį. Be šio aromatingo prieskonio neišsiverčia daugybė pasaulio virėjų. Imbieras laikomas vienu seniausių afrodiziakų.

Imbiero šaknies ekstraktas kaip aspirinas blokuoja enzimus ir kitas medžiagas, kurios dalyvauja uždegimo procese, sukeliančiame skausmą. Turtingas biologiškai aktyvių medžiagų, kurios mažina cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo vėžio. Imbieras turi antiseptinį poveikį, yra puiki priemonė nuo vidurių užkietėjimo (jis vadinamas veiksmingu žarnyno valikliu), reguliuoja kraujotaką, labai padeda rytais, kai kamuoja šleikštulys.

Ką daryti, jei važiuojant mašina ima pykinti? Jums, ko gero, gali padėti imbiero šaknis (tinka imbiero "saldainis", kurį galima įsigyti parduotuvėje, arbatos skyriuje).

Manoma, kad ši daug amžių Azijoje naudojama gydymo priemonė stimuliuoja neutralizuojančių rūgščių ir virškinimo sulčių, kurios "nuramina" skrandį, gaminimąsi. Pavirus imbierą vandenyje, nuovirą galima gerti kaip arbatą. Žinoma, kad imbieras - puikus ginklas nuo šalčio. Aktualu? Nulupkite vidutinio dydžio imbiero gumbelį, imkite pusę citrinos ir juos smulkiai sutarkuokite, supilkite gautą masę į stiklinį indą ir įmaišykite porą didelių šaukštų natūralaus naminio medaus. Ragaukite atsargiai po šaukštą, nes imbieras šildo, bet ir gali nudeginti.

Karis. Kuo aštresnis patiekalas, tuo daugiau gydomųjų savybių jis turi. Aštrūs prieskoniai stimuliuoja gleivinę ir "priverčia gripą išeiti per akis ir nosį". Karis pažadina natūraliai organizmą gintis nuo peršalimo bei gripo, paskatindamas papildomą gleivių, kurios kovoja su virusu ir malšina uždegimą, išsiskyrimą. Be to, išvalo užsikimšusią nosį. Peršalimo gydymas kariu yra pagrįstas klinikiniais eksperimentais. Medikai siūlo karį derinti su kitais tradiciniais peršalimo gydymo būdais - karšta arbata, česnaku bei perspėja nevartoti alkoholio, jei karis naudojamas siekiant išsigydyti.

Šalavijas - pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu. Tai daugiametis, labai maloniai kvepiantis augalas. Jis auga ir Lietuvos darželiuose. Švieži ir džiovinti lapai ir žiedynai naudojami kaip prieskonis - salotoms, daržovėms, žuvies patiekalams paskaninti, gaminant konservus, mėsos gaminius, sūrius ir arbatai aromatizuoti. Šalavijas naudojamas ir vynui aromatizuoti.

Šalavijas turi ir gydomųjų savybių. Jo nuoviras palengvina tonzilito, bronchito, astmos, kvėpavimo takų, kataro ir sinusito eigą, mažina uždegimą, juo gydomos inkstų ligos, jis veikia dezinfekuojamai. Vaistinį augalo naudojimą lemia lapų cheminės medžiagos, kurios žudo mikrobus. Lapų antpilas vartojamas apetitui, virškinimui gerinti. Šalavijas - puikus vaistas nuo prakaitavimo.

Vanilė - orchidinių šeimos daugiametė žolinė liana. Auginama daugiausia Indijoje, Ceilone ir Meksikoje. Liaudies medicinoje ji buvo vartojama virškinimui gerinti, nuo vidurių pūtimo, reumato, nervų, psichinių ir kitų ligų, o ypač ji buvo vertinama kaip vaistas nuo mažakraujystės. Vanilė dėl savo specifinio kvapo plačiai naudojama kulinarijoje, konditerijoje ir parfumerijoje. Vanilės dažnai dedama į įvairius varškės ir vaisių patiekalus, ledus, šokoladą, saldainius ir kitus gaminius. Smaližiams patariama dažniau uostyti vanilę ir tuomet dings noras kramsnoti šokoladą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]