TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠUKĖS NEŠA... GROŽĮ


Liaudyje sakoma: "Šukės laimę neša". Tikrai nesidžiaugiame sudaužę brangų indą ar daiktą. Bet neskubėkime visko išmesti į šiukšlių dėžę. Kad namuose būtų jauku ir gražu, kiekvienas stengiasi sukurti savo stilių, papuošti būsto interjerą įvairiais niekučiais ir nebūtinai tai turi būti garsių meistrų sukurti darbai ar paveikslai. Puikiais interjero dizaineriais galite būti ir patys.

Šukės - gana patvari medžiaga. Jei nuspręsite iš jų sukurta dekoracija papuošti namus, sodybą, galėsite be vargo tai padaryti. Susiraskite neišvaizdžią puodynę, molinį ąsotį ar gėlių vazoną. Jei turite mažai šukių, galite pasidairyti namuose: gal ant lentynų yra įskilusių indų, kuriuos gaila išmesti, o naudoti jau netinkami... Negailėkime: tegu ir jie, virtę šukėmis, atgimsta iš naujo. Jei ketinate apklijuoti didesnį daiktą - šukių labai nesmulkinkite, palikite didesnius gabalėlius. Stambesnėms šukėms reikės stipresnių klijų, ypač, jei dekoracija stovės lauke, kur nors jūsų sodyboje. Belieka suklijuoti jas ant pasirinkto indo.

Aukštą, elegantišką, tačiau be jokio ypatingo piešinio vazą lengvai galite pakeisti naudodami šukių klijavimo techniką, juolab kad piešinį ar ornamentą, (spalvą) galite pasirinkti, kokį tik norite, koks derės jūsų namuose. O gal tai bus originali dovana?

Kambarinių augalų vazonų ar kito indo dekoravimo būdų yra daugybė. Galbūt keletą jų jau išbandėte, tačiau dar nebandėte klijuoti šukėmis? Didesniam vazonui reikės stambesnių šukių - tiks ir apdailinių plytelių duženos, jei mažesnis ir siauresnis - smulkesnių. Jei senas vazonas buvo negražaus paviršiaus, tarpus tarp šukių užtepsite. Taip atnaujintas gėlių vazonas atrodys gerokai dekoratyviau, o jei dekoruosite kelis vazonus, tai jūsų palangė ir kambarys atrodys tikrai stilingai.

Jei vasarą prisirinkote gražių dekoratyvių, išsiraizgiusių medžio šakų, jos puikiai tiks interjerui ir naujo gaminio - meno kūrinio pagrindui. Žiema - pats tinkamiausias laikas įgyvendinti subrandintas per vasarą idėjas. Be originalių interjero detalių, galima pagaminti ir puikias dovanas - gimtadieniui, įkurtuvėms ar net Kalėdoms.

Išsiraičiusią dekoratyvią šaką galima papuošti masyviu bumbulu, tik jam reikės rutulio formos oazės (jos yra pirkti beveik visose gėlių parduotuvėse). Oazę perdurkite skersai stipria viela, apačioje vielą užlenkite, viršuje vielos galą irgi užlenkite, tik taip, kad pasidarytų kablys. Dabar visą oazę apklijuokite spalvotomis šukėmis. Jei yra galimybė, šukes galime klijuoti pagal nupieštą eskizą, dėliojant spalvas ir ornamentus. Galime dėlioti šukes ir nekreipdami dėmesio į raštą ar šukių spalvą laisvai be jokio piešinio ar išankstinio sumanymo - tai ne mažiau gražu ir puošnu. Papuoštą šaką įstatykite į vazą ar tvirtą indą ir raskite jam tinkamą vietą, kad netrukdytų. Taip mielas, tačiau nenaudojamas indas atrodys puikiai transformuotas į originalią dekoraciją ir jam nereikės dulkėti spintos kamputyje.

Tarp kitko, bumbulų galima pasigaminti pačių įvairiausių: iš ąžuolo gilių, drožlių, kriauklių, jūros nugludintų stikliukų.

Gal svajojate apie "vitražą" - mozaiką, nors galbūt vitražu šį kūrinį vadinsite tik jūs. Na, ir kas, jei daugelis jį įsivaizduoja kiek kitaip. Svarbu, kad kabėdamas jis būtų gražiai apšviestas krintančių saulės spindulių ar dirbtinės šviesos. Šukių paveikslėlis sukels malonių emocijų. Spalvoto stiklo ar indo šukes klijuokite ant storo kartono. Vitražo paveikslui būtinai reikės rėmelių, nes kitaip paveikslas bus neužbaigtas.

Priemonės: šukės ar nenaudojami, nereikalingi indai, plytelių klijai, jungiamoji medžiaga, replės, teptukas. Pasiruoškite darbo vietą, kad klijai nesugadintų stalo ar kito baldo paviršiaus. Darbo eiga: šukių dalis, kurios yra gana didelės, replėmis sutrupinkite į norimo dydžio gabalėlius ar įvynioję į medžiagą sudaužykite plaktuku. IMTIS SAUGUMO PRIEMONIŲ BŪTINA, nes kitaip galite susižeisti. Patartina mūvėti pirštines - geriau apsisaugosite nuo nelaimės. Šukes teptuku patepkite klijais ir klijuokite ant vazono ar kito pasirinkto indo. Palikite pakankamus atstumus tarp jų, jei norite, kad jungiamos medžiagos matytųsi daugiau. Galimas ir kitas variantas, kai tarp šukių beveik nėra tarpų. Tačiau tada dirbti sunkiau, labiau reikia derinti šukių formas ir kampus. Tarpus tarp šukių užpildykite jungiamąja medžiaga. Jos perteklių pašalinkite mentele, tiesiog braukdami per paviršių. Galop indą nuvalykite ir nublizginkite medžiagos skudurėliu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]