PROJEKTAI

Irena VOLODKIENĖ

RUDENS STEBUKLAS


Projekto dalyviai. V. Petrausko nuotr.Spalio ir lapkričio mėnesiais Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose buvo vykdomas Šiaulių universiteto dailės galerijos projektas "Rudens stebuklas".

Projekto autorė Šiaulių universiteto dailės galerijos direktorė Daiva Skrupskelytė ir galerijos dailininkas Voldemaras Barakauskas Šiaulių akliesiems ir silpnaregiams surengė tikrą meno šventę. Iki gruodžio pradžios kultūros namuose vyko įvairaus meno pamokos ir praktiniai užsiėmimai. Regėjimo neįgalieji rinkosi į užsiėmimus ir mokėsi lipdyti iš molio. Dailininkas V. Barakauskas susirinkusiems kaip pavyzdžius pateikė studentų keramikos darbus, supažindino su molio savybėmis ir lipdymo priemonėmis.

Daugelis neregių ir silpnaregių molį lipdė pirmą kartą gyvenime. Aktyviausiai užsiėmimus lankiusi Aldona Meškonienė sako: "Žinau, kad šuns uodega riesta, tai tokią ir stengiuosi nulipdyti. Namuose dažnai mezgu, bet su moliu dirbu pirmą kartą". Aldona molio parsinešdavo į namus ir į lipdymą įtraukė visą šeimą. Ji vienintelė išbandė ir lipdymo iš modelino techniką. Žibutė Jančiauskienė prisiminė mokyklos laikus ir savo dirbiniuose panaudojo virvelinę techniką. Kristina Bertašiūtė apžiūrėjo studentų darbus ir nulipdė gana tikslią drambliuko kopiją. Per kelias valandas neregių rankose gimdavo tikri stebuklai. Visi grožėjomės Stasės Kopūstinienės dubeniu ir varpeliu, Dariaus Juonio indeliais, Aldonos Meškonienės rože ir žuvimi, Salomėjos Pilipavičienės aštuonkoju. Jolanta Žvirgždienė, Nijolė Šilinskienė ir Aldona Meškonienė išmėgino ne tik lipdymą, bet ir piešimą ant drobės iškiliais dažais.

Aklųjų ir silpnaregių lipdiniai buvo išdegti krosnyje ir paskutinio užsiėmimo metu nudažyti. Gruodžio 4 d. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose buvo surengta regėjimo neįgaliųjų lipdinių iš molio paroda, skirta Pasaulinei neįgaliųjų dienai paminėti. Kultūros namų vedėja Ginta Petrauskienė padėkojo projekto autorei Daivai Skrupskelytei ir dailininkui Voldemarui Barakauskui bei įteikė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos bukletus, LASS atlikėjų kompaktines plokšteles. Aptartos tolimesnės projekto plėtojimo galimybės. Neregių ir silpnaregių pageidavimu gimė kito projekto kryptis - kitais metais išmėginti aplikacijos ir veltinio techniką. 2007 metais numatome kartu su Šiaulių universiteto dailės galerija bendrą projektą, siekiant padėti regėjimo neįgaliesiems pažinti įvairias meno paslaptis. Tokia sociokultūrinė veikla neregiams ir silpnaregiams yra viena iš įdomiausių integracijos į visuomenę formų.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]