PROJEKTAI

Deividas KIRSANOVAS

ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS


2006 metų lapkričio 8 - 15 dienomis Vokietijos Marburgo mieste vyko projekto "Įkvepiančios kitų šalių meno ir kultūros idėjos" kūrybinis susitikimas. Jame dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Rumunijos aklųjų ir silpnaregių ugdymo įstaigų mokiniai. Kiekvienai šaliai atstovavo po 8 mokinius.

Projekto tikslas - mokytis bendrauti užsienio kalbomis, suprasti vieniems kitus, mokytis priimti bendrus sprendimus, pažinti kitų šalių papročius, tradicijas, gyvenimo būdą. Šio susitikimo esmė - paruošti draugystę, tarpusavio supratimą, bendradarbiavimą atspindinčią meninę programą, pasidalinti kūrybinėmis idėjomis ir jas įgyvendinti.

O dabar - trumpi kelionės įspūdžiai.

Lapkričio 8 dieną iš Kauno Karmėlavos oro uosto mes nuskridome į Frankfurtą. Iš ten, nuvykę į Marburgą, apsistojome "Hostel" viešbutyje.

Kitą dieną įvyko visų šalių atstovų susitikimas. Tada ir susitarėme, kas, ką ir kaip darysime, kad būtų parengtas bendras spektaklis, kurį turėsime pristatyti Marburgo bendruomenei. Visi dalyviai pasiskirstė į 3 grupes: dailės, dramos ir muzikos. Kiekvienoje grupėje buvo įvairių šalių atstovų. Buvo numatyta, kaip savo užduotis vykdysime, kokių priemonių reikės.

Taip pat visi susipažinome, kiekvienas pasisakėme savo vardus. Užsimezgė draugystė.

Lapkričio 10 dieną dailės grupės nariai išvyko į miestą pirkti priemonių, reikalingų dekoracijoms ir aktorių kaukėms gaminti, nes pagrindinė šios grupės užduotis buvo paruošti sceną spektakliui ir aprengti aktorius. Muzikų grupė susitikimo metu išrinko gražiausią dainą. Tai buvo Lauros Stadalninkaitės daina "Neišsipildžiusios svajonės". Visa grupė repetavo tą dainą ir ją visi išmoko.

Šeštadienį, lapkričio 11 d., - laisvadienis. Lankėmės pas Marburgo miesto merą. Susitikimas įvyko rotušėje. Buvo smagu. Projekto vadovė papasakojo apie šį projektą. Meras padėkojo, kad mes tai vykdome, parodydami savo kūrybinius gebėjimus, bendraudami ir draugaudami. Po šio susitikimo išėjome susipažinti su miestu, jo įžymybėmis, pilimi. Mums mokytoja davė užduotis, pavyzdžiui, surasti gatvę, nurodytą namą ir paskui aprašyti, kas tai yra, kuo įžymus tas namas. Buvome pilies bokšte, matėme miesto panoramą. Sužinojome pilies ir bokšto istoriją.

O sekmadienį jau dirbome iki 15 valandos: dailės grupė gamino vaidinimui reikalingas dekoracijas ir kaukes, muzikai ir dramos aktoriai repetavo. Po pietų buvo galima eiti žiūrėti moterų krepšinį, žiūrėti filmą, arba pasivaikščioti po miestą. Vakarieniavome italų restorane.

Visą lapkričio 13 d. vyko intensyvus darbas grupėse - gaminome, puošėme, grojome, dainavome, vaidinome.

Paskutinę mūsų viešnagės dieną - lapkričio 14 - vyko grupių veiklos - spektaklio iš apsilankymo prancūzų restorane ir vaišingos lenkų šeimos gyvenimo - pristatymas Marburgo bendruomenei. Aklųjų ugdymo įstaigos salėje susirinko miesto žmonės pažiūrėti mūsų pasirodymo. Aktoriai vaidino, muzikai grojo ir dainavo. Paskui buvo tarti padėkos žodžiai ir įteiktos gėlės. 19 valandą buvo vakarienė, per kurią kiekviena šalis pristatė savo programą.

Lapkričio 15 dieną atsisveikinome su naujaisiais draugais iš Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos ir Rumunijos. Gaila, kad tas laikas buvo toks trumpas, tačiau įspūdingas - naujos pažintys, kitoks bendravimas, kiti papročiai ir tradicijos, įdomi kūrybinė veikla. Svarbiausia - stiprus ir gilus motyvas mokytis: mokytis užsienio kalbų, mokytis bendrauti, mokytis pažinti kitus. Labai nuoširdžiai dėkojame projekto vadovams ir mūsų mokytojoms Gritai Strankauskienei ir Redai Urnienei, kurios mus parengė pasirodymui ir lydėjo bei rūpinosi visą kelionę.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]