SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PRIEŠ PEKINO PAROLIMPINES


Olandijos mieste Asene vykusiame Tarptautinio olimpinio komiteto (IPC) pasaulio lengvosios atletikos čempionate Lietuvos aklųjų sporto federacijai atstovavo keturių klubų septyni nariai. Iškovoti vienas sidabro ir du bronzos medaliai, užimtos dvi penktosios, viena šeštoji, viena septintoji, viena devintoji ir viena vienuoliktoji vietos.

Pasaulio vicečempione tapo Panevėžio "Šviesos" klubo narė Dangutė Skėrienė. Ji rutulį nustūmė 10 m 98 cm. Diską D. Skėrienė numetė 26 m 89 cm ir užėmė septintąją vietą.

Daugkartinė šalies čempionė ir rekordininkė D. Skėrienė iki šiol laurus skynė tik Europos čempionatuose. Nuo 1999 iki 2003 metų ji buvo iškovojusi du sidabro ir tris bronzos medalius. Tad šiųmetis pasiekimas rutulio stūmimo sektoriuje kol kas yra aukščiausias per visą jos sportinę karjerą. "Mano rekordai geresni negu Olandijoje užfiksuoti rezultatai, - sakė D. Skėrienė. - Orentuodamasi į 2008 metais Pekine vyksiančias parolimpines žaidynes dabar daugiau dėmesio skiriu rutulio stūmimo rungčiai. Man tai bus trečios parolimpinės žaidynės. Sidnėjuje ir Atėnuose užėmiau ketvirtąsias vietas. Pekine norėčiau pirmą kartą būti prizininke."

Olandijoje du bronzos medaliai (disko metimas - 43 m 91 cm, rutulio stūmimas - 15 m 55 cm) įteikti Kauno "Sveikatos" klubo metikui, pasaulio ir Europos čempionatų daugkartiniam nugalėtojui bei prizininkui, Atlantos, Sidnėjaus ir Atėnų parolimpinėse žaidynėse vieną antrąją ir tris trečiąsias vietas iškovojusiam Kauno "Sveikatos" klubo metikui Rolandui Urbonui. Paklaustas, kaip vertina savo pasiekimus Olandijoje, R. Urbonas sakė: "Dar dvi trečiosios vietos pasaulyje - didelis pasiekimas. Rutulį nustūmiau gana toli, bet disko metimo sektoriuje tikėjausi geresnio rezultato. Kupinas ryžto Pekino parolimpinėse žaidynėse iškovoti pirmąjį aukso medalį."

Olandijoje tarp šalies aklųjų ir silpnaregių lengvaatečių labiausiai tituluotas ir vyriausias buvo aukščiausio rango tarptautinėse varžybose didžiausią patyrimą turintis Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas ir Kauno "Sveikatos" klubo pirmininkas 47 metų Vytautas Girnius. Nuo 1988 metų tik parolimpinėse žaidynėse kaunietis iškovojo po du aukso ir sidabro medalius, įspūdingą apdovanojimų kolekciją sukaupė pasaulio ir Europos čempionatuose. Olandijoje V. Girnius tenkinosi penktąja vieta. Jis ietį numetė 35 m 59 cm. Prieš metus V. Girnius šių eilučių autoriui sakė, kad norėtų dalyvauti ir Pekino parolimpinėse žaidynėse. Po šių metų pasaulio čempionato nuomonė pasikeitė: "Apie Pekiną jau nesvajoju. Dabar mano rezultatai per prasti, kad galėčiau iškovoti kelialapį į parolimpines žaidynes. Jaunimas sparčiai progresuoja ir nebegaliu jam prilygti. Sportininko amžius keičia galimybes ir planus."

Šį kartą nepasisekė ir itin tituluotai bėgikei, parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojai ir prizininkei, Panevėžio "Šviesos" klubo narei Sigitai Markevičienei. Ji negalavo, buvo įtariamas storosios žarnos uždegimas ir Olandijos medikai patarė nestartuoti. Tačiau panevėžietė ryžosi bėgti. Deja, 100 ir 800 metrų rungtyse į finalą nepateko, o po 200 metrų atrankos bėgimo buvo diskvalifikuota. Mat finišo liniją pirmoji kirto ne ji, o bėgikės naujas lyderis Tomas Jakas. Tai taisyklių pažeidimas.

Kitų Lietuvos lengvaatlečių rezultatai tokie: "Sveikatos" klubo stajeris Kęstutis Bartkėnas bėgdamas 10 km užėmė devintąją vietą (33 min. 39,12 sek.), o maratono ir 5000 metrų distancijos nebaigė. Šiaulių "Perkūno" klubo lengvaatletis Andrius Kalvelis 1500 metrų įveikė per 4 min. 18,99 sek. (6-oji vieta). Vilniaus "Šarūno" klubo bėgikas Linas Balsys maratono distanciją baigė per 2 val. 54 min. 36 sek. (5-oji vieta), o 10 km įveikė per 34 min. 18,26 sek. (11-oji vieta).

Kaip pasirodymą pasaulio čempionate vertina Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimundas Šimkus?

- Rungtyniauta ne taip sėkmingai kaip anksčiau. Bet žinant visas nenumatytas objektyvias priežastis vertinti nepatenkinamai nedrįstu. Antai šįmet Japonijoje pasaulio maratono bėgime antrąją vietą užėmęs Linas Balsys Olandijoje startavo traumuotas. Nuo 1993 metų be medalių iš aukščiausio rango varžybų negrįždavęs Kęstutis Bartkėnas pirmą kartą neiškovojo apdovanojimo. Viena kliūčių - į neįgaliųjų varžybas kasmet įsijungia vis daugiau gerų Afrikos bėgikų. Tačiau tikiu, kad kaunietis sukaups jėgas ir bus tarp Pekino parolimpinių žaidynių laureatų. Kol kas kelialapiai į Pekiną įteikti Olandijoje į pirmąjį ketvertą patekusiems atletams. Atranka į Pekiną dar tęsis kitais metais vyksiančiose svarbiausiose varžybose.

Po Olandijoje vykusių pirmenybių neįgaliųjų įvairių sporto šakų pasaulio ir Europos čempionatų laureatams bei jų treneriams buvo įteikti Kūno kultūros ir sporto departamento reprezentaciniai prizai. Juos gavo ir Lietuvos aklųjų sporto federacijos trys atletai bei jų treneriai. Tai D. Skėrienė ir jos treneris Jonas Auga, R. Urbonas ir jo treneris Saulius Kleiza, taip pat aklųjų ir silpnaregių pasaulio dziudo čempionate bronzos medalį iškovojęs Jonas Stoškus (pastarajam įteiktas ir 10 tūkstančių litų čekis) bei jo treneris Algis Mečkovskis (jam įteiktas 5000 litų čekis).

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]