RENGINIAI

Augustinas ROTUNDAS

KONKURSAS, TAMPANTIS ŠVENTE


Pirmąją vietą konkurse užėmė dainininkė R. VaicekauskaitėLapkričio 20 - 23 d. dainininkus ir muzikos bičiulius vėl sukvietė Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkursas. Šįsyk jau ketvirtasis. Konkursą rengė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos muzikų draugija, Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla. Nuo praėjusių trijų konkursų ketvirtasis skyrėsi jau vien tuo, kad šalia pagrindinio vyko ir jaunųjų dainininkų konkursas. Jį rengė Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla. Šiame konkurse dalyvavo ir trys Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) moksleiviai: Eglė Jarmolavičiūtė, Loreta Taluntytė ir Mantas Brazauskis. LASUC atstovai prizinių vietų nelaimėjo, bet visi vienu balsu pripažino, kad tai buvo pirmas rimtas kūrybinis išbandymas ir kad norint tapti gerais dainininkais, tokie konkursai labai reikalingi...

Ketvirtasis Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkursas pasižymėjo itin dideliu dalyvių meistriškumu. Dar galima būtų pridurti - ir vertinimo komisijų solidumu. Štai jaunųjų dainininkų vertinimo komisijai vadovavo prof. Virgilijus Noreika, pagrindinio konkurso komisijai - prof. Regina Maciūtė. Tarp vertinimo komisijų narių randame ir daugiau muzikiniame pasaulyje žinomų pavardžių: dainininkai Irena Milkevičiūtė, Vladimiras Prudnikovas, Asta Krikščiūnaitė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prorektorius, choro "Vilnius" vyriausiasis dirigentas prof. Povilas Gylys. Kai kurių komisijos narių nuomone, Beatričės Grincevičiūtės vardo konkursas yra tiek išaugęs, kad dainininkės šimtųjų gimimo metinių proga galima būtų pagalvoti apie konkurso paskelbimą tarptautiniu.

Lapkričio 23 d. Vilniaus rotušėje vyko konkurso laureatų apdovanojimas ir baigiamasis koncertas.

Pirmąją vietą konkurse užėmė dainininkė Raminta Vaicekauskaitė, jau spėjusi gauti magistrės, meno licenciatės laipsnį, antrąją - Rytis Janilionis, trečiąją - Jurgita Lopetaitė. Tarp jaunųjų atlikėjų geriausi buvo Giedrė Šlekytė, Linas Balandis, Evelina Lozdovskaja. Geriausia konkurso koncertmeistere pripažinta Indrė Baikštytė.

Specialius prizus konkurso dalyviams įsteigė Vilniaus Sostinės "Liūtų" klubas, žurnalas "Bravissimo", Lietuvos muzikų draugija. Labdaros fondas "Beatričės namai" įteikė diplomus pirmiesiems Beatričės Grincevičiūtės premijos laureatams - kino režisierei, publicistei Zinaidai Jadvygai Janulevičiūtei ir Vilniaus 2-ųjų vaikų namų auklėtinių grupei.

Konkurse pasakyta daug šiltų žodžių tiek rengėjams, tiek dalyviams, ne kartą prisiminta ir pati Beatričė (antraip turbūt ir negalėjo būti!). Jeigu ir buvo galima ko pasigesti, tai atidarymo arba uždarymo metu bent vieno pirmojo Beatričės Grincevičiūtės konkurso laureatų, tiksliau - laureačių, atlikto kūrinio. Tikrai būtų nepakenkęs! Na, bet manykime, kad kito konkurso rengėjai turės galvoje, kad be pirmojo nebūtų ir penktojo.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]