SVEIKINAME!

Augustinas ROTUNDAS

PIRMOSIOS BEATRIČĖS GRINCEVIČIŪTĖS PREMIJOS


Pirmąja Beatričės Grincevičiūtės premijos laureate tampa kino režisierė publicistė J. Z. JanulevičiūtėSpalio 23-osios popietė, Vilnius, Beatričės Grincevičiūtės memorialinis butas-muziejus. Čia susirinkę žmonės greitai taps naujos ir prasmingos tradicijos liudininkais - įteikiamos pirmosios Beatričės Grincevičiūtės premijos. Premijas šių metų pavasarį įsteigė trys nevyriausybinės organizacijos: labdaros fondas "Beatričės namai", Lietuvos kultūros fondas ir Lietuvos muzikų sąjunga. Premijos yra dvi: suaugusiųjų ir moksleivių, jos bus teikiamos kasmet žurnalistams, menininkams, kitiems kultūros veikėjams, labiausiai per metus garsinusiems dainininkės vardą ir prisidėjusiems prie jos atminimo išsaugojimo.

Pirmąja Beatričės Grincevičiūtės premijos laureate tampa kino režisierė publicistė Jadvyga Zinaida Janulevičiūtė. Premijų skyrimo komisija kruopščiai išskaičiavo ir suskaičiavo jos nuveiktus darbus - sąrašas įspūdingas, todėl leisime paminėti tik svarbiausius. J. Z. Janulevičiūtė beveik prieš keturis dešimtmečius sukūrė iki šiol mielai žiūrimą dokumentinį filmą "Beatričė", per pastaruosius kelerius metus apie B. Grincevičiūtę parašė tris knygas: "Lapkričio Beatričė", "Kaune įmintos pėdos", "Kas liko laiškuose: B. Grincevičiūtės ir J. Urbšio laiškus pavarčius".

Moksleivių premija apdovanota grupė Vilniaus 2-ųjų vaikų namų auklėtinių (vadovė Regina Andriulaitytė) už sukurtą knygą "Padainuok man apie aveles". Knygoje devynių B. Grincevičiūtės atliekamų vaikiškų dainelių tekstai lietuvių ir anglų kalbomis, reginčiųjų ir brailio raštu. Taigi knyga prieinama ir regintiesiems, ir akliesiems.

"Beatričė buvo ir liko daugelio ją pažinojusių žmonių atmintyje ne tik kaip dainininkė, bet ir kaip nuostabi asmenybė, - sakė labdaros fondo "Beatričės namai" pirmininkas Juozas Dzidolikas. - Norime, kad žmonės apie ją kuo daugiau sužinotų, kad tų jos nuostabių charakterio bruožų nenugramzdintų į užmarštį laikas. Naujoji premija yra vienas iš būdų saugoti dainininkės atminimą, skatinti meno žmones jį įamžinti savo kūriniuose."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]