TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Gemutė PADRIBONIENĖ

SUSITIKIMAI ŠALČININKUOSE


"Tebūnie jie, šviesuliai, dangaus skliaute žemei apšviesti..."- skaitau biblinius žodžius ir mintimis lankau iš praeities neįkainojamu palikimu sugrįžtančius P. Avižonį, J. Nemeikšą, P. Daunį, A. Jonyną, A. Baltramiejūną, M. Poznanską, J. Karlikauską... Tai šie mūsų dvasios šviesuliai prieš 80 metų įkūrė ir išsaugojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą šių dienų akliesiems ir silpnaregiams. Mūsų organizacijos pradininkai P. Daunys, P. Avižonis, vėliau A. Jonynas, A. Baltramiejūnas dažnai ir pėsčiomis po kaimus keliaudami ieškojo neregių, būrė į Kauno aklųjų institutą mokytis. "Tik mokslo žinios išvaduos neregį iš tamsos," - sakė P. Daunys.

Šalčininkų rajono mero pavaduotojas Z. Palevič ir LASS pirmininkas O.Petrauskas atidaro parodą “LASS-80”Pastaruosius keturiolika metų LASS vadovaujantis gamtos mokslų daktaras O. Petrauskas spalio 10 dieną Šalčininkų kultūros centre atidarydamas parodą "LASS - 80" ir neregių bei silpnaregių tautodailininkų meninių darbų parodą "Įveikę tamsą" pasidžiaugė, kad neišsibarstėme smulkiais variokais, o ėjome tvirtu žingsniu integruodami neregius į sveikųjų visuomenę. "Savarankiškai dirbantys neregiai teisininkai, masažuotojai, socialiniai darbuotojai jau nebestebina visuomenės. Darbdavys ieško gero specialisto, o ne gerai matančio žmogaus. Brangiausia, ką mes turime, - tai žmonės. Kodėl mes LASS jubiliejų minime Šalčininkuose? Todėl, kad norime pagerbti mūsų organizacijos narius, aktyviai dirbančius kitų neregių labui. Jadvyga Davidovič jau dvidešimt metų puikiai vadovauja Šalčininkų rajono akliesiems ir silpnaregiams. Jos gyvenimo istorija tikriausiai vienintelė per aštuoniasdešimt LASS gyvavimo metų. Kiek daug šios trapios moters gyvenime pamokų nepasiduoti negaliai. Jadvygos regėjimo beveik nelikę, sunki liga alina jos kūną, Jadvyga juda tik rateliuose, telefoną, net duonos kąsnį jai paduoda ir palaiko jos angelas sargas Teresa, kitos socialinės darbuotojos. Liga alina Jadvygos kūną, tik ne sielą. Jadvygos gyvenimo portretas būtų bespalvis, jei nekalbėtume apie jos darbus. Šalčininkų krašte žmonės kalba lenkiškai, lietuviškai, baltarusiškai, rusiškai, tačiau puikiai susišneka, nekyla jokių konfliktų. Gilus tikras krikščioniškas tikėjimas tarsi gaivus šaltinis papildo Jadvygos jėgas. Kilnius Jadvygos darbus remia Lenkijos kunigai. Jau daugelį metų Jadvyga rengia poilsio stovyklas Lenkijoje, kur vyksta ne tik Šalčininkų, bet ir Vilniaus krašto neregiai. Jos iniciatyvas remia Šalčininkų rajono savivaldybė. Jadvygos Davidovič gyvenimo pamokas turėtų pažinti kiti mūsų organizacijos nariai, ypač - jaunimas". Taip susirinkusiems kalbėjo O. Petrauskas. Po parodos atidarymo surengtoje spaudos konferencijoje Šalčininkų rajono mero pavaduotojas Z. Palevič padėkojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, pirmininkui O. Petrauskui už pirmąsias socialinio darbo pamokas rajone: "Aklųjų sąjunga dar tarybiniais metais pastatė namą Šalčininkų centre, kur vėliau atidarytas dienos centras akliesiems. Aklieji vėliau priglaudė ir kitų negalių žmones. Dabar šis namas dūzgia it bičių avilys. Čia atidarytas socialinių paslaugų centras neįgaliesiems ir garbaus amžiaus senoliams. Rajono aklųjų vadovės unikalus gyvenimo pavyzdys dirbti kitų labui yra nuoširdžiausia pamoka ne tik neįgaliesiems, bet ir save sveikais vadinantiems".

Šalčininkų neregių gyvenimas neįsivaizduojamas be rajono organizacijos pirmininkės J. DavidovičLASS Šalčininkų rajono organizacijos pirmininkė Jadvyga Davidovič, padėkojusi LASS ir rajono vadovams už LASS dienų "Susitikimai" surengimą, rajono vadovams dar priminė, ką reikėtų nuveikti artimiausiu metu aklųjų ir silpnaregių labui.

Ne veltui sakoma, kad greičiausiai sudygsta grūdai, pasėti į tik ką išpurentą dirvą. Spalio 11 dieną Šalčininkų "Santarvės" vidurinėje mokykloje J. Snedeckio ir Lietuvos tūkstantmečio gimnazijose apsilankę Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro pedagogai ir mokiniai apiberti daugybe klausimų: kaip neregintys vaikai suranda savo drabužius, mokykloj - klases, kaip atpažįsta draugus? Didžiausią įspūdį vaikams padarė rašomoji brailio mašinėlė ir taškeliai popieriaus lape. Gaila, kad vaikai ir jų mokytojai negalėjo išgirsti geriausio neregių vaikų pagalbininko - kalbančio kompiuterio.

Rajono bibliotekoje Šalčininkų literatai susitiko su rašytoju V. Zaikausku ir poete V. Dumbliauskiene.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga puoselėja gražią tradiciją minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną surengti LASS dienas "Susitikimai" vis kitame rajone. Šių metų "Susitikimai" Šalčininkuose - jau devintas toks LASS ir jos talkininkų surengtas renginys - tęsėsi tris dienas. "Susitikimai" baigėsi spalio 12 dieną koncertu rajono kultūros centre, kurį surengė Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno mėgėjų kolektyvai.

Už nuoširdų bendradarbiavimą ir neregių globą LASS centro tarybos padėkomis apdovanoti Šalčininkų rajono meras L. Talmont, mero pavaduotojas Z. Palevič, rajono socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja R. Sokolovič, kunigas V. Voidat, LASS Šalčininkų rajono organizacijos pirmininkė J. Davidovič bei aktyviausi rajono organizacijos nariai Č. Pauliukaitis, S. Šilobrit, E. Tiškievič, I. Dunec.

Spalio 15 - Tarptautinę baltosios lazdelės dieną - Šv. Petro bažnyčioje aukojant šv. Mišias, giedojo Lietuvos aklųjų choras "Vilnius". Po šv. Mišių choras surengė sakralinės muzikos koncertą. "LASS surengtos kultūros dienos "Susitikimai" Šalčininkų krašto žmonėms suteikė daug žinių apie aklųjų ir silpnaregių kasdienybę, problemas ir pasiekimus," - išlydėdama svečius sakė Šalčininkų rajono savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja R. Sokolovič.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]