RENGINIAI

Ginta PETRAUSKIENĖ

"SEDULA" - TARPTAUTINIUOSE FESTIVALIUOSE


Birželio 23 - 25 dienomis Neringoje vyko aštuntasis tarptautinis folkloro festivalis "Tek saulužė ant maračių". Šiemet festivalyje dalyvavo beveik dvidešimt folkloro ansamblių ir liaudiškų kapelijų iš Lietuvos ir užsienio: Graikijos, Austrijos, Rusijos, Latvijos, Anglijos, Šveicarijos, Amerikos. Šiauliams atstovavo Šiaulių miesto kultūros centro Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų folkloro ansamblis "Sedula" - vadovė Virginija Gintilaitė.

Pirmoji festivalio diena buvo skirta Joninėms. Festivalio dalyviai iš centrinės Nidos aikštės Tylos slėniu nukeliavo ant Parnidžio kopos, ten dainavo kupolines dainas, pynė vainikus ir palydėjo besileidžiančią saulę. Fakelais nešina folkloro kolektyvų eisena nuo kopos patraukė iki Joninių vartų prie scenos marių prieplaukoje, kur vyko televizijos laidos "Gero ūpo!" finalinio koncerto tiesioginė transliacija. Belaukiant vidurnakčio grojo kaimo kapelos bei vyko ugnies šou "Saulės sugrįžimas". Vidurnaktį prasidėjo Joninių nakties šokoteka prie laužo.

Antrą festivalio dieną miesto aikštėje vyko amatų mugė, o festivalio kolektyvų dalyviai kūrė paveikslus iš smėlio ant drobės tema "Smėlis sugrįžta į Neringą". Ansambliai koncertavo Nidos kavinėse, o vakare prie jachtų prieplaukos įrengtoje scenoje vyko didysis tarptautinio folkloro festivalio dalyvių koncertas-vakaronė "Kiek daug svetelių sugužėjo". Iš dalyvių išsiskyrė temperamentingas Graikijos liaudies šokių kolektyvas, kuris judesius palydėdavo šūksniais. O kaimynai latviai nustebino pagoniška apranga. Vakaronė baigėsi etnofejerverku ir šokoteka.

Festivalio dalyviai prie jūros

Trečią festivalio dieną vyko kolektyvų eitynės "Iš kur atkeliauja smėlis" - pro švyturį iki jūros su sustojimais miško aikštelėse. Per uždarymą "Sedulos" vadovė Virginija Gintilaitė dėkojo organizatoriams už laisvumą, būtent dėl to tarptautinis renginys tapo švente ne tik poilsiautojams, bet ir dalyviams. Festivalio režisierė ir vedėja Aušra Fezer stengėsi, kad festivalio dalyviai ne tik koncertuotų, bet spėtų pamatyti ir pačią Nidą.

Liepos 6-7 dienomis folkloro ansamblio "Sedula" dalyviai vėl išsiruošė į pajūrį - šį kartą į Klaipėdą, į tarptautinį folkloro festivalį "Parbėg laivelis". Šiame festivalyje dalyvavo beveik 700 etninės kultūros propaguotojų, tarp jų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio: Belgijos, Italijos, Graikijos, Slovakijos, Ukrainos, Lenkijos. Šis festivalis pripažįstamas ne tik pas mus - jis yra įtrauktas į tarptautinės liaudies meno organizacijos CIOFF prie UNESCO festivalių kalendorių.

"Sedula" kartu su kitais kolektyvais Pilies muziejuje dalyvavo Valstybės dienai skirtoje šventinėje dainų popietėje su Veronika Povilioniene ir folkloro ansambliu "Vilnelė". Organizatoriai pasistengė, kad visi galėtume pritarti: dalyviams buvo išdalinti lankstinukai su dainų tekstais. Iš Pilies muziejaus patraukėme į Danės pakrantę, stebėjome Pilies tilto pakėlimą, dainavome ir šokome kartu su kitais kolektyvais ir sulaukėme laivais įplaukiančių užsienio svečių pasirodymo. Vėliau Meridiano aikštėje vyko festivalio pradžios koncertas, kurį vedė iškalbingoji, visada geros nuotaikos etnologė Gražina Kadžytė. Pirmoji diena baigėsi šventine vakarone Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Liepos 7 diena prasidėjo "Klaipėdos jomarku" Meridiano aikštėje. Čia savo žemaitišką programą atliko "Sedula". Tautodailininkai ne tik prekiavo savo dirbiniais, bet ir demonstravo senovinius amatus, mokė kaip puodynę iš molio nužiesti, šaukštą iš medžio išskobti ar juostelę su savo vardu išausti. Užsienio kolektyvai demonstravo savo nacionalinę virtuvę, kurios patiekalų buvo galima paragauti. Šventė buvo tranki, linksma ir temperamentinga, visiems kartu norėjosi šokti, koncertuojant čigonų folkloro ansambliui "Hitano" iš Olštyno (Lenkija) ir ansambliui "Liptov" iš Slovakijos. Jaunatviška aistra užkrėtė net uždariausias sielas. Tik vakarėjant po bičiulystės koncerto Meridiano aikštėje atsisveikinome su svetinga Klaipėda.

"Parbėg laivelis" - folkloro gurmanų festivalis, o ne nudailinti, nušlifuoti koncertai publikai. Nors ir nuvarginti kaitrios saulės, tačiau kupini įspūdžių ir su gera nuotaika grįžome į Šiaulius. Šio projekto pagrindinis rėmėjas - Šiaulių miesto savivaldybė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]