SUVAŽIAVIMUI PRAĖJUS

 

NEBUVO TUŠČIŲ KALBŲ


Šių metų birželio 15-16 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos XVII suvažiavimas. Jame išrinkti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos valdymo organai, priimti nauji įstatai, numatytos veiklos gairės artimiausiems ketveriems metams. LASS XVII suvažiavimui pasibaigus į žurnalo "Mūsų žodis" klausimus sutiko atsakyti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas Osvaldas Petrauskas.

 

"Mūsų žodis". Kaip vertinate LASS XVII suvažiavimą?

Osvaldas Petrauskas. Vertindamas suvažiavimą, negaliu apsiriboti tik dviem dienomis, kada jis vyko. Suvažiavimas - tai ir visi parengiamieji darbai, kurie prasidėjo nuo praėjusio rugsėjo. Tai darbo grupės įstatų pataisoms ir kitiems dokumentams rengti, ataskaitiniai susirinkimai, konferencijos ir ypač susitikimai su delegatais. Visos problemos ir aktualūs klausimai buvo nuosekliai diskutuoti, parengti sprendimų projektai, kurie gana greitai bei konstruktyviai buvo patvirtinti suvažiavime visiška balsų dauguma. Todėl ir suvažiavimas praėjo labai sklandžiai - jame nebuvo populistinių ar šiaip nerealių siūlymų, tuščių kalbų, nebuvo konfliktinių balsavimų ir po suvažiavimo delegatai išsiskirstė nesusiskaldę į kokias nors laimėjusias ar pralaimėjusias grupes.

"M. Ž." LASS - prieš XVI ir XVII suvažiavimus. Kuo skiriasi, kuo panaši, kaip pasikeitė?

O. P. Iš esmės su kiekvienu suvažiavimu skirtumai vis blankesni. Pasikeitė delegatai ir pasigendame labai aktyvios buvusios pokarinės kartos. Sumažėjo ir veteranų, ir visiems žinomų pavardžių. Vis mažiau įmonių atstovų. Tačiau daugėja regionų delegatų. Vis daugiau naujų pavardžių asmenų, kurie tik neseniai įsijungė į mūsų aktyvią veiklą, dominuoja vis aktyvesni vidurinės kartos LASS nariai. Dauguma delegatų yra išsilavinę, per pastaruosius metus baigę papildomas studijas, gerai susipažinę su šiuolaikiniais įstatymais ir LASS narių problemomis. LASS problemos tiek prieš XVI, tiek prieš XVII suvažiavimus iš esmės panašios. Ir turbūt visuose suvažiavimuose bus minimos ir neregių švietimo, ir įdarbinimo ar pakankamų pensijų bei kitų išmokų problemos. Tik veikiausiai visuomet keisis šių problemų pobūdis, čia kaip toje patarlėje: kuo toliau į mišką - tuo daugiau medžių. Viena išspręsta problema gimdo kelias naujas. Atsirado kompiuteriai - atsirado sintezatorių ir kitų priedų problema. Sprendžiant jas kyla sintezatorių kokybės, papildomų programų problemos ir kt.

"M. Ž." Ką galėtumėte įvardinti kaip didžiausius LASS laimėjimus per laikotarpį nuo LASS XVI suvažiavimo?

O. P. Tenka pakartoti, ką minėjau pranešime suvažiavimui, - tai valdymo decentralizavimas. Įmonių ir įstaigų veikla tapo reguliuojama bendrai priimtų žaidimo taisyklių, kurios jau gerai nusigludino, retai keičiamos. LASS padaliniai tapo gana savarankiški, jų veikla ir finansavimas iš esmės priklauso nuo jų pačių. Centro taryba nepriėmė išimtinių sprendimų atskiroms įmonėms ar įstaigoms, ir kuo geriau jų vadovai dirbo, tuo didesnį darbo atlygį gavo ir tuo geriau buvo jų kolektyvams.

Sustiprėjo LASS materiali bazė ir geresnis tapo organizacijos finansavimas. Į LASS turtą iš viso investuota daugiau nei 11 milijonų litų, atsikratyta nuostolį nešančio turto, todėl be vieno sąlyginio lito, gaunamo iš valstybės, dar vieną litą gauname iš savivaldos ir kitų rėmėjų, ir dar apie litą - iš savo ūkinės veiklos. Tai užtikrina finansavimo stabilumą, leidžia lanksčiai prisitaikyti prie įvairių projektų valdytojų reikalavimų, o taip pat leidžia konkuruoti su geresniais specialistais ir didesniais darbo atlygiais. Pasiteisino rizikingų įmonių nekilnojamojo turto perdavimas apskričių organizacijoms. Stabilizavosi įmonės, nustojo mažėti neregių darbo vietų, o mūsų įmonių rėmimą garantuoja socialinių įmonių įstatymas. Pavyko pagerinti neregių bei silpnaregių aprūpinimą kompensacine technika.

"M. Ž." Ką galėtumėte įvardinti kaip nesėkmes?

O. P. Labiausiai nesisekė su Klaipėdos įmonės "Regseda" vadovais. Vis nepavyko rasti vadovo, kuris galvotų ne tik apie savo trumpalaikę karjerą, bet ir apie ilgalaikę įmonės, kolektyvo ir LASS turto perspektyvą. Ekonominės sąlygos leido sustiprėti Kauno ir Panevėžio įmonėms, o Klaipėdos įmonė patyrė didelių nuostolių ir smarkiai pablogino savo padėtį.

Daug laiko prarasta reformuojant Invalidų reikalų tarybą prie Vyriausybės. Tą laiką ir energiją buvo galima paskirti prasmingesniems darbams.

Iš darbo su valstybės institucijomis sunkiausiai sekėsi su Sveikatos apsaugos ministerija. Niekaip nepavyko rasti supratimo ir galutinai išspręsti palaikomosios reabilitacijos Palangos poilsio namuose "Baltija" klausimą.

"M. Ž." Kaip būtų galima įvardinti ketverius nuo LASS XVI suvažiavimo praėjusius metus? Kas tai - pažangos, nesusipratimų, reformų ar dar kokie metai?

O. P. Tai galima pavadinti prisitaikymo prie Lietuvos gyvenimo realijų metais: sumažėjo vidinių konfliktų, sustiprėjo organizacijos pamatai.

"M. Ž." Kaip įgyvendinti XVI suvažiavimo uždaviniai ir nuostatos?

O. P. Suvažiavimo delegatai ketverių metų veiklą įvertino teigiamai. Aš irgi manau, kad mums neblogai pavyko prisitaikyti prie buvusių sąlygų, pasinaudoti jų teiktomis galimybėmis. Į šį klausimą sunku atsakyti labai objektyviai, tačiau atsakydamas lyginu mūsų organizacijos rezultatus su aklųjų sąjungų rezultatais kaimyninėse valstybėse bei su kitomis žmonių su negalia nevyriausybinėmis organizacijomis Lietuvoje. Aišku, kad ne visose srityse vienodai bei tolygiai dirbta. Gal ir gaila, bet ne mūsų suvažiavimai lemia Seimo, Vyriausybės ar kitų institucijų darbo planus ir prioritetus.

"M. Ž." Kokie artimiausi darbai laukia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos?

O. P. Pirmajame centro tarybos posėdyje reikia suformuoti naujas komisijas, paskirti jų vadovus ir aptarti artimiausių darbų planą. Iki lapkričio apsvarstyti kiekvieną suvažiavimo keltą problemą ir priimti sprendimus, kaip jas išspręsti. Dabar jau pradėjome siuntinėti suvažiavimo kreipimusis naujai suformuotai LR Vyriausybei ir lauksime jos reakcijos. Iki rugsėjo turime pateikti Neįgaliųjų reikalų departamentui 2007 metų programos projektą ir, kaip sutarėme suvažiavime, nuo rugsėjo kartu su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba padėti LASS nariams pasikeisti naujus nedarbingumą nustatančius dokumentus.

"M. Ž." Ačiū už pokalbį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]