SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

MES - PASAULIO ČEMPIONAI


Triuškinančios pergalės

JAV mieste Spartanburge liepos mėnesio pradžioje finišavusiame pasaulio golbolo čempionate Lietuvos rinktinė pirmą kartą iškovojo aukso medalius.

Tokią aukštumą pasiekė Karolio Levickio treniruojama Lietuvos golbolo rinktinė: Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius, Arvydas Juchna, Žydrūnas Šimkus ir savo tėvą Algirdą Montvydą rinktinėje pakeitęs Nerijus Montvydas.

Tik atvykę į Vilnių čempionai buvo pagerbti. Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas komandos pagrindiniams žaidėjams M. Ziboliui, G. Pavliukianecui ir S. Leonavičiui įteikė sporto garbės kryžius "Už nuopelnus Lietuvos sportui". A. Juchnai, N. Montvydui, Ž.Šimkui ir treneriui K. Levickiui skirti medaliai "Už sporto pergales". Lietuvos golbolo rinktinės vadovams L. Mizgirienei, R.Šimkui įteikti atminimo medaliai "Už nuopelnus Lietuvos sportui". Komandai taip pat įteiktas 90 tūkst. litų piniginis apdovanojimas.

Įteikęs apdovanojimus A. Raslanas pasakė: "Šis laimėjimas dar kartą įrodė, kad šalį nuolat garsinantys neįgalieji sportininkai reikalingi dar didesnio dėmesio ir paramos".

A. Raslanas ir Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Girnius palinkėjo sėkmės ir 2008 metais Pekine vyksiančiose parolimpinėse žaidynėse.

Pasaulio čempionato starte Lietuvos golbolininkams buvo įskaitytas nelauktas pralaimėjimas prieš vokiečius 0:3. Mat dėl JAV aviakompanijos "American Airlines" kaltės mūsų šalies delegacija nuo Vilniaus iki Spartanburgo keliavo net 40 valandų ir pavėlavo į du kartus atidėtas pirmąsias rungtynes.

Po to mūsų sportininkai triuškino visus savo varžovus. Atrankos etape jie 9:0 nugalėjo meksikiečius, 13:3 - alžyriečius, 13:5 - kiniečius, 7:3 - danus, 4:0 - suomius ir 6:2 - kanadiečius.

Problemų nebuvo ir trijose svarbiausiose dvikovose. Ketvirtfinalyje iraniečiai įveikti 13:3, pusfinalyje amerikiečiai - 6:0 ir finale švedai - 10:2.

Paskutinėse rungtynėse G. Pavliukianecas pelnė net penkis įvarčius. Po du kartus tikslą pasiekė M. Zibolis ir S. Leonavičius, vieną kartą - A. Juchna.

 

Lietuvos golbolo rinktinė su pergalės vainikais

 

Aukso tikėjosi

Aukščiausio rango oficialiose tarptautinėse varžybose Lietuvos rinktinės nariai dabinosi sidabro medaliais. 2000 metais jie tapo parolimpinių žaidynių, 2001 metais - Europos ir 2002 metais - pasaulio vicečempionais.

- Ar tikėjotės tokio puikaus pasirodymo Spartanburge? - paklausiau delegacijos vadovo, Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidento Raimundo Šimkaus.

- Programa minimum buvo patekti į pirmąjį šešetuką ir pelnyti kelialapius į Pekino parolimpines žaidynes. Programa maksimum - auksas. Tokiai vilčiai turėjome pagrindo - žaidėjai buvo gerai pasirengę fiziškai, nepriekaištinga kamuolio valdymo technika ir apgalvota žaidimo taktika. Kad mūsų rinktinę įveikti labai sunku pripažino ir visų buvusių varžovų treneriai. Mūsų vartų gynyba varžovams buvo sunkiai įveikiama. Iš viso praleidome tik 18 įvarčių arba vidutiniškai po du per vienerias rungtynes. Į varžovų vartus pataikėme net 81 kartą.

- Ar sunku buvo šiame čempionate siekti pergalių? - paklausiau G. Pavliukianeco.

- Ne taip paprasta nuginkluoti daugumą tituluotų pasaulio čempionato dalyvių. Reikia maksimalaus susikaupimo. Šiuo aspektu turi pranokti ir savo varžovus. Viską, ko siekėme, įgyvendinome.

Lietuvos golbolo rinktinės kapitono pareigos šįmet patikėtos M. Ziboliui.

- Ar seniai svajojote apie pasaulio čempionato laurus? - klausiu kapitono.

- Nuo 2001 metų, kai tapome Europos vicečempionais. Pailsėję po pasaulio čempionato pradėsime rengtis Pekino parolimpinių žaidynių aukso medalių šturmui. Tikiu, kad ir ši viršūnė įveikiama.

 

Pergalė buvo dėsninga

Golbolo gerbėjai tokio įspūdingo laimėjimo pasaulio čempionate tikėjosi nuo pat šių metų pradžios, nes Lietuvos rinktinė solidžiose tarptautinėse varžybose triuškino varžovus ir sausio mėnesį Suomijoje, ir birželio mėnesį Anykščiuose.

Tradiciniame turnyre Suomijoje šalies komanda pirmajame etape sutriuškino šeimininkų pirmąją rinktinę 7:1, antrąją rinktinę - 10:0, švedus nugalėjo 11:4, danus - 10:0. Finale danai buvo dar kartą įveikti 7:1.

Turnyras Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti vyko Anykščiuose, kur Lietuvos pirmoji rinktinė pagrindinį prizą iškovojo ketvirtą kartą iš eilės, o iš viso - šeštą kartą.

Anykščiuose rezultatai irgi buvo įtikinami. Atrankos etape prieš kanadiečius laimėta 13:3, prieš vokiečius - 8:4, prieš olandus - 11:1. Pusfinalyje švedai nugalėti 6:1, finale vokiečiai - 8:5.

Tokios pergalės įkvėpė pasitikėjimą savo jėgomis ir galimybėmis.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]