MUMS RAŠO

Adolfina SAKALAUSKIENĖ

MES UŽ ŠVARŲ PAJŪRĮ


Žmonės žino, kad miškai -

Tai mūsų žemės gyvos mintys.

Kad jiems išnykus visiškai

Žmogus ir žemė ims kankintis.

J. Marcinkevičius

 

Prie jūrosNuostabus mūsų pajūris: žali pušynėliai, smėlio kopos, jūroje ošiančios bangos... Tokį gamtos grožį naikina žmonės, kurie atšilus orams palieka namus ir traukia į gamtą: kas prie jūros, ežero, upės ar į mišką. O čia dauguma nedorėlių elgiasi labai negražiai: laužo medelius, daužo stiklinius butelius, primėto įvairiausių šiukšlių, teršia aplinką, t.y. "palieka savo pėdsakus". O pati gamta su šiukšlėmis nesusidoroja. Gamtai reikia pagalbininkų.

Klaipėdos regos ugdymo centro 10 pedagogų komanda paruošė ekologinės ir pažintinės veiklos projektą "Noriu pažinti ir pajusti pasaulį". Tikslas - įvairaus amžiaus žmonėms su regos negalia padėti tikslinti vaizdinius apie gyvąją ir negyvąją gamtą, formuoti teigiamą požiūrį į aplinką, ugdyti ekologinį mąstymą.

Projekto "Noriu pažinti ir pajusti pasaulį" trukmė - 3 metai. Šiais mokslo metais mūsų devizas - "Mes už švarų pajūrį". lš daugelio veiklos krypčių šį kartą pasirinkome akciją pajūryje. Su regos ugdymo centro ugdytiniais vykome į Giruliuose esantį nuostabų kopų smėlio iškyšulį, vadinamą "Olandų kepure". Išvyką organizavo direktorės pavaduotoja Lina Petrikaitienė, tiflopedagogės Birutė Bartkienė ir Janina Rupšienė.

Regos ugdymo centro ugdytiniai laukė šios išvykos. Su gera nuotaika sėdome į autobusiuką. Patogiai įsitaisėm, su savimi turėjome termosiukus su kava ir pyragų, iškeptų tiflopedagogės B. Bartkienės. Jai talkino regos ugdymo centro ugdytinė Viktorija Šalnytė. Pakiliai nusiteikę išvykome į pajūrį. Švietė saulė, bet oras buvo šaltokas. Mediniais laipteliais leidomės per kopas ir pušyną prie jūros. Sėkmingai nusileidom, tarsi neturėtumėm regos negalios, atsargiai, nuo laiptelio ant laiptelio, o tie laipteliai silpnaregiui ar neregiui - kelias su kliūtimis. Sėkmingai įveikę visas kliūtis, pasiekėme jūrą.

Jūra šėlo... Ėjome jūros pakrante, kopomis ir visur rinkome šiukšles: metalines skardines, virves, kamštelius, plastiko ir stiklinius butelius. Viską dėjome į maišus. Mes dirbome apie 200 kv. m plote, o surinktų šiukšlių gausybė nustebino visus akcijos dalyvius. Iš kai kurių surinktų pajūrio atliekų gaminsime darbelius. Šios akcijos pėdsakai liks fotonuotraukų stende "Mūsų pajūrio priešai", piešiniuose. Daug emocijų patyrėme, o nuovargio nepajutome. Visų nuotaika buvo pakili.

Netrūko ir regos ugdymo centro autobusiuko vairuotojo Alfredo Morozo ir tiflopedagogės Reginos Bytautienės paslaugų bei dėmesio - jie įamžino šios išvykos akimirkas.

Organizatoriai tikisi, kad tie, kurie ėjo svetimais "paliktais pėdsakais", niekada nenumes šiukšlės, nepaliks kitokių atliekų.

Tad saugokime gamtą ir išsaugosime save. Na, o vasarą mėgausimės švariu pajūriu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]