PROJEKTAI

Janina STUOPELIENĖ Grita STRANKAUSKIENĖ

IŠ BERLYNO Į SANKT PETERBURGĄ


"200 metų aklųjų švietimui Vokietijoje" - šio jubiliejaus proga 2006 metais "Tandemų pagalbos" projektas organizuoja 2000 kilometrų tandemų kelionę iš Berlyno į Sankt Peterburgą. Keturis dviviečius dviračius vairuoja matantys pilotai, o kartu pedalus mina akli bei silpnaregiai bendrakeleiviai. Kelionėje įvairiomis tiflotechninėmis priemonėmis remiamos aklųjų ir silpnaregių ugdymo įstaigos Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Rusijoje.

Tandemų žygio dalyviai. BFL foto

Entuziastų ir rėmėjų padedami "Tandemų pagalbos" projekto organizatoriai nori aklų ir silpnaregių vaikų bei jaunuolių mokyklas, ugdymo centrus aprūpinti pagalbinėmis priemonėmis, atitinkančiomis visus moderniausius standartus.

2006 metų birželio 22 dieną 11 valandą Klaipėdoje, Simono Dacho namuose, vykusioje spaudos konferencijoje Vokietijos "Tandemų paramos" projekto iniciatorius dr.Thomas Nicolai ir kiti dalyviai pasakojo apie savo iniciatyvos prasmę ir tikslus, vykdomas akcijas bei įteikė Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui pagalbinių priemonių, skirtų vaikams su regėjimo negalia ugdyti. Už 6900 eurų centras gavo kompiuterių, lazdelių akliesiems, mobiliųjų teksto didinimo aparatų ir 1 tandemą - dvivietį dviratį.

Dovanotu dviračiu kartu su keturių tandemų komanda iš Vokietijos simbolinę kelionę nuo Klaipėdos iki Sankt Peterburgo tęsė ir Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokytoja Reda Urnienė su vyru, LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininko pavaduotoju Egidijumi Urna.

Tandemų projektų iniciatorius dr. Thomas Nicolai - žurnalistas su regėjimo negalia, todėl jis siekia atkreipti visuomenės dėmesį į sutrikusios regos žmonių problemas.

"Tandemų pagalba" yra privati iniciatyva, kurios tikslas - skatinti aklų ir silpnaregių vaikų, jaunuolių bei suaugusiųjų integraciją ir socialinę komunikaciją augančioje Europos visuomenėje, taip pat populiarinti važiavimą tandemais kaip vieną iš integracinių sporto šakų.

"Tandemų pagalbos" pirmasis projektas buvo organizuotas 2004 metų parolimpinių žaidynių proga. Iniciatoriai važiavo dviem tandemais (matantis pilotas ir akli bei silpnaregiai bendrakeleiviai) 3000 kilometrų iš Berlyno į Atėnus ir devyniose šalyse perdavė akliems ir silpnaregiams žmonėms pagalbinių priemonių už 25 tūkst. eurų.

2005 metų liepos mėnesį "Tandemų pagalbos" projektas sėkmingai organizavo pirmąją tandemų stovyklą akliems ir silpnaregiams jaunuoliams. Stovykloje dalyvavo 24 jaunuoliai iš Čekijos, Lenkijos, Kroatijos ir Vokietijos.

Tandemas - tai ne tik priemonė įveikti apie 2000 kilometrų ruožą, bet taip pat ir vienybės simbolis: "Pasiekti tikslą galima tik drauge".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]