LASS XVII SUVAŽIAVIMUI PRAĖJUS

Henrikas STUKAS

SUVAŽIAVIMAS: ŽVILGSNIS ATGAL IR GAIRĖS ATEIČIAI


Šių metų birželio 15-16 dienomis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos XVII suvažiavimas. Pagal reglamentą rinkti vieną atstovą nuo 100 LASS narių, į suvažiavimą šių metų pavasarį LASS apskričių ataskaitinėse-rinkiminėse konferencijose buvo išrinkti 68 delegatai. Kauno ir Marijampolės apskričių organizacijos išrinko 18 atstovų, Klaipėdos ir Telšių bei Šiaulių ir Tauragės organizacijos išrinko po 12 delegatų, Panevėžio ir Utenos - 10 atstovų. Vilniaus ir Alytaus apskričių organizacijos savo atstovais išrinko 16 delegatų. Mandatų komisijos duomenimis, į suvažiavimą atvyko 66 delegatai: 26 moterys ir 40 vyrų. Pagal išsilavinimą suvažiavimo dalyvių gretose dominavo aukštąsias mokyklas baigę asmenys (35, vienas jų - habilituotas mokslų daktaras). 17 dalyvių turėjo aukštesnįjį, 14 - vidurinį išsilavinimą. Dauguma delegatų - darbingo amžiaus žmonės.

XVII suvažiavimo delegatai ir svečiai išklausė LASS centro tarybos pirmininko Osvaldo Petrausko pranešimą, LASS revizijos komisijos pirmininko Giedriaus Stoškaus ataskaitą, svečių ir delegatų pasisakymus. Buvo išrinkti LASS pirmininkas, jo pavaduotojas, LASS centro taryba, revizijos komisija. Suvažiavimas patvirtino LASS įstatų naują redakciją. Susirinkusieji buvo supažindinti su LASS nariams aktualiais Lietuvos Respublikos norminiais aktais: pereinamojo laikotarpio nuostatų taikymo, įgyvendinant Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą ir kitais dokumentais. Buvo patvirtinti suvažiavime priimti dokumentai ir rezoliucijos.

 

Pirmoji suvažiavimo darbo diena

Sveikinimo žodį taria LR Seimo narys, LASS XVII suvažiavimo delegatas E.ŽakarisSusirinkusius suvažiavimo delegatus bei svečius pasveikino LASS centro tarybos pirmininkas Osvaldas Petrauskas. Po trumputės įžanginės kalbos O. Petrauskas pristatė suvažiavimo svečius: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorę Violetą Murauskaitę, lygių galimybių skyriaus vedėją Eglę Čaplikienę, Lygių galimybių ir socialinės integracijos departamento direktorių Alfredą Nazarovą, Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorę Genovaitę Paliušienę, Katalikiškojo Prano Daunio fondo prezidentą monsinjorą Juozapą Antanavičių, Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorę Jadvygą Kuolienę, LASUC direktorę Angelę Daujotienę ir kitus.

Pristačius svečius patvirtinama suvažiavimo dienotvarkė. Atlikus šį darbą žodis suteikiamas monsinjorui J. Antanavičiui. Ganytojas palaimino visus suvažiavimo dalyvius ir prašė Aukščiausiojo globoti neregius bei silpnaregius. "Jūsų bendruomenę galima drąsiai vadinti istorine. Esate nuveikę labai daug gerų darbų. Vien tik maldos dienų suorganizuota 13. Linkiu saugoti vienam kitą", - sakė J. Antanavičius. LASUC direktorė Angelė Daujotienė suvažiavimo dalyviams įteikė "gyvybės medį", simbolizuojantį naują neregių kartą. Ji linkėjo, kad "gyvybės medis" niekad nenudžiūtų.

Po šių linkėjimų žodis buvo suteiktas LASS centro tarybos pirmininkui O. Petrauskui. Jo kalba buvo neilga, bet labai konkreti ir informatyvi. LASS centro tarybos pirmininkas trumpai apžvelgė nuveiktus darbus, papasakojo apie nūdienos aktualijas, pasidalino ateities vizija. O. Petrauskas teigė: "Vienas svarbiausių pasiekimų yra tapimas visaverčiais Europos Sąjungos nariais. Mes privalome taikytis prie europietiškos teisinės sistemos. Todėl kelerius metus jau vyksta LASS įstaigų decentralizacija. O tai skatina iniciatyvą. Pasiteisino LASS turto perdavimas decentralizuotoms įstaigoms. Jos išnuomojo šį turtą ir gavo nemažai pelno." Be minėtų pasiekimų, LASS pirmininkas teigė, jog dar daugelyje veiklos sričių teks padirbėti: įdarbinimo, integruoto mokymo ir kitose.

O. Petrausko ataskaita suvažiavimo delegatų buvo sutikta palankiai, nekilo klausimų ar diskusijų. Po LASS pirmininko ataskaitos kalbėjo revizijos komisijos pirmininkas LASS XVII suvažiavimui atsiskaito revizijos komisijaGiedrius Stoškus: "Revizijos komisija didžiausią dėmesį skyrė LASS XVI suvažiavimo nutarimų vykdymo kontrolei. Komisija daugiausia tikrino LASS centro tarybos veiklą bei LASS miestų, rajonų organizacijų ir LASS įstaigų veiklą. Iš viso buvo 5 patikrinimai. LASS veikia 6 UAB, 10 viešųjų įstaigų. LASS turto vertė yra maždaug 42 milijonai litų. Tikrinant bendradarbiavome su audito bendrovėmis. Didesnių pažeidimų nenustatėme. Deja, smulkių nusižengimų būta. Mūsų nuomone, LASS miestų ir rajonų organizacijos nepakankamai aprūpintos neregiams pritaikyta kompiuterine technika. Neūkiška Vilniaus mieste turėti dvi viešąsias įstaigas, užsiimančias vienoda ūkine veikla. Tai "Panerių biurų centras" ir LASS centro taryba. Jos abi nuomoja turtą."

LASS XVII suvažiavimą sveikino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė V. Murauskaitė. Ji teigė: "Aš niekada neskirstau žmonių į neįgalius ir sveikuosius. Negalios žmonės turi daug galių ir daug gali, reikia tik jiems sudaryti sąlygas. Tai vienas iš ministerijos prioritetų. Silpnaregiai ir aklieji gaus daugiau kompensacinės technikos, o kokios reikia, tai tarsimės su jumis. Europos Taryba palankiai vertina Lietuvos socialinių paslaugų plėtrą. Tame aktyviai dalyvauja ir LASS. Tai vienas aktyviausių Neįgaliųjų reikalų tarybos narių. Puiku, kad jūs esate lobistai, nes tiesa gimsta ginčuose ir diskusijose."

Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė G. Paliušienė sakė: "Džiugu, kad LASS daugelį metų geba įvertinti pagrindinius neįgaliųjų poreikius ir moka jiems deramai atstovauti. LASS yra vieningos ir strategiškos organizacijos pavyzdys."

Seimo narys Edvardas Žakaris sveikindamas suvažiavimo dalyvius pastebėjo: "Šiandien Seimo posėdis ir LASS suvažiavimas. Abiejuose bus renkama vadovybė. Šis suvažiavimas vyksta gana sudėtingu apsisprendimo prasme laikotarpiu. Nuo mūsų gebėjimo prisitaikyti prie situacijos, nuo gebėjimo užsiimti lobistine veikla priklausys LASS, kaip vieningos ir savarankiškos organizacijos, ateitis. Šiandien turiu įpareigojimą nuo Seimo socialdemokratų frakcijos pasveikinti dalyvius, palinkėti aktyvaus darbo ir naudingų sprendimų."

Po sveikinimų kalbėjo suvažiavimo delegatai.

Buvo svarstomi naujos redakcijos įstatai. Juos parengė teisininkai A. Novikovas ir G. Stoškus. LASS įstatų keitimą nulėmė du nauji įstatymai: Neįgaliųjų socialinės integracijos naujos redakcijos ir naujasis Asociacijų įstatymas. G. Stoškus aiškino: "Įsigaliojus naujiesiems įstatymams neliko invalidumo grupių. Dabar nustatomas darbingumo lygis. LASS nariais yra ir bus asmenys, kurių regėjimo likutis ne didesnis kaip 30 proc. Nariais gali būti asmenys, matantys ir šiek tiek daugiau su sąlyga, jog dėl jų akių ligos nustatytas nedarbingumas iki 55 proc. Į sąjungą bus priimama tik nuo 18 metų amžiaus. Į organizaciją bus priimami nauji nariai ne tik su nustatytu darbingumo lygiu, bet ir tie, kuriems kol kas jis nenustatytas. Tai padaryti padės LASS. Kitas pakeitimas yra siejamas su LASS organizacine struktūra. Iki šio suvažiavimo LASS, kaip struktūra, buvo trijų pakopų: LASS centro taryba, apskričių tarybos ir rajoninės organizacijos. Dabar lieka dviejų pakopų: LASS centro taryba ir rajoninės organizacijos. LASS apskričių taryboms skiriamos kitos veiklos funkcijos."

 

Rinkimai

Po naujų įstatų svarstymo prasidėjo pasiruošimas rinkimams. Teko rinkti LASS pirmininką, naują centro tarybą bei revizijos komisiją.

Būti LASS centro tarybos pirmininku pretendavo tik vienas kandidatas - Osvaldas Petrauskas. Slaptu balsavimu jis išrenkamas LASS centro tarybos pirmininku dar ketveriems metams. Pirmininko siūlymu, jo pirmuoju pavaduotoju vėl išrinktas Sigitas Armonas.

Tuoj paaiškės rinkimų rezultataiPo to renkama LASS centro taryba. Pasiūlyta 15 kandidatų į 12 vietų. Kiekviena apskritis turi atstovų kvotą: Klaipėdos ir Telšių, Panevėžio ir Utenos, Šiaulių ir Tauragės apskričių organizacijos - po 2 vietas, Kauno ir Marijampolės, Vilniaus ir Alytaus apskričių organizacijos - po 3 vietas. Susumavus slapto balsavimo rezultatus išrenkama nauja LASS centro taryba: Osvaldas Petrauskas, Sigitas Armonas, nuo LASS Kauno ir Marijampolės apskričių organizacijos - Vytautas Girnius, Egidijus Rybakovas, Egidijus Urna; nuo LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių organizacijos - Irena Bessmertnaja, Nijolė Klepikienė; nuo LASS Panevėžio ir Utenos apskričių organizacijos - Angelė Dovydėnienė, Aloyzas Vilimas; nuo LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių organizacijos - Alfonsas Navickis, Edvardas Žakaris; nuo LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių organizacijos - Sigitas Bilevičius, Leonas Kirkilovskis, Giedrius Stoškus.

LASS XVII suvažiavimo delegatai rinko ir revizijos komisiją. Į ją išrenkami Janina Aižinienė, Henrikas Balandis, Nijolė Brazauskienė, Zenonas Mekionis, Juozas Valentukevičius.

Suvažiavimo dokumentai

Išrinkę organizacijos valdymo organus LASS XVII suvažiavimo delegatai svarstė LASS 2006-2010 metų veiklos kryptis, tvirtino rezoliucijas bei kreipimųsi tekstus.

Suvažiavime patvirtintos šios rezoliucijos:

- Dėl LASS turto ir gamybos valdymo 2006-2010 metais.

- Dėl LASS finansų ir viešųjų įstaigų.

Patvirtinti šie nutarimai:

- Dėl kito ataskaitinio LASS suvažiavimo sušaukimo.

- Dėl įpareigojimų LASS centro tarybai.

- Dėl darbo sutarčių su LASS pirmininku ir pirmininko pirmuoju pavaduotoju sudarymo.

Patvirtinti šie kreipimaisi:

- Dėl lygių galimybių naudotis paslaugomis sudarymo.

- Dėl nukentėjusių asmenų valstybinių pensijų skyrimo nuo 1939-1990 metų okupacijų nukentėjusiems asmenims.

- Dėl aukštojo neuniversitetinio išsilavinimo suteikimo masažo specialybę Vilniaus ir Šiaulių kolegijose studijuojantiems akliesiems ir silpnaregiams.

- Dėl valstybinio įstaigos statuso suteikimo "Vilniaus" chorui.

Tuo ir baigėsi LASS XVII suvažiavimo pirmoji darbo diena.

 

Antroji suvažiavimo darbo diena

Antrąją sparčiai dirbusio suvažiavimo dieną delegatai susitiko su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais. Į susitikimą atvyko ministerijos lygių galimybių skyriaus vedėja Eglė Čaplikienė ir skyriaus vyriausiosios specialistės Daiva Zabarauskienė ir Rita Zilnienė, ministerijos priimamojo vedėjos pavaduotojas Stanislovas Valickas, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktorius Zdislavas Skvarciany. Svečiai atsakė į daugeliui aklųjų ir silpnaregių rūpimus klausimus. Eglė Čaplikienė trumpai aptarė tai, kas Lietuvos socialiniame gyvenime keičiasi nuo šių metų liepos 1 dienos. Daiva Zabarauskienė supažindino su pasikeitusiais įstatymais.

Antrą suvažiavimo dieną delegatai susitiko su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priimamojo vedėjos pavaduotojas Stanislovas Valickas kalbėjo pensijų klausimu, o Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktorius Zdislavas Skvarciany aptarė neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo kriterijus.

Svečiai atsakė į LASS XVII suvažiavimo delegatų pateiktus klausimus.

Tuo suvažiavimas savo darbą baigė. Vadovaujantis jame priimtais organizacijos įstatais kitas eilinis LASS suvažiavimas turėtų įvykti 2007 metais. Į ataskaitinį-rinkiminį suvažiavimą delegatai rinksis 2010-aisiais.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]