TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

"VISAS VALGIS VIENAME PUODE"


Taip dažniausiai pavadinamas patiekalas, paplitęs visame pasaulyje, - sriuba. Sriuba yra labai "nesenas" patiekalas - karaliaus Mindaugo laikais gyvenę mūsų protėviai dar nieko nežinojo apie jį.

Kiekviena šeimininkė šį patiekalą gamina savaip. Netgi pagal tą patį receptą kiekviena šeimininkė pagamins kitaip. Sakoma: sriuba yra pigiausias būdas saugoti savo sveikatą ir išlaikyti dailias kūno linijas.

Virti mėsą, žuvį ir daržoves žmonės jau mokėjo prieš kelis tūkstančius metų, tačiau virtą maistą jie išgriebdavo iš viralo ir valgydavo jį užsigerdami vandeniu ar vynu. Kad pavalgytų sriubos, žmonės net turėjo išrasti šaukštą ir gilų dubenėlį ar lėkštę sriubai.

Dar prieš šimtą metų Lietuvoje valgė sriubą tris kartus per dieną: pusryčiams ir pietums - sultinyje virtos, vakarienei - pieniškos sriubos, o dabar įprasta tik kartą dienoje - kaip pirmą pietų patiekalą.

Žmogaus organizme apie du trečdalius jo kūno svorio sudaro vanduo. Jis nuolat pasišalina iš organizmo įvairiais būdais ir jo kiekis turi būti atstatytas. Vandens organizmas gauna, kai geriami įvairūs skysčiai, valgomi sultingi vaisiai ar daržovės ir, pagaliau, kai valgomos sriubos.

Mitybos specialistai teigia: valgyti sriubą ypač sveika - ji turi gydomųjų savybių, žadina apetitą, paruošia skrandį sunkesniam maistui, skatina išsiskirti skrandžio sultis, o jos padeda geriau virškinti maistą. Nesvarbu, kokia ji, bet kiekvienoje yra tam tikros amino rūgšties, kuri padeda greitai sudeginti riebalus. Sriubos rekomenduojamos sunkiems ligoniams, besilaikantiems įvairių dietų, po organizmo išsekimų ir netgi peršalus. Mokslininkai įrodė, kad vištienos sriuba puikiai tinka peršalus - nuo senų senovės ši sriuba buvo laikoma gera priemone viršutiniams kvėpavimo takams gydyti.

Šiuo metu labiausiai žinomos įvairių sultinių sriubos - mėsos ar kaulų nuoviro, žuvies, daržovių, grybų ir t.t. Verdamos pieniškos, saldžios, pertrintos sriubos. Gaminamos netgi šaltos, duonos sriubos.

Skirtingų kraštų gyventojai turi savo mėgstamas sriubas ir netgi jomis garsėja visame pasaulyje. Šiauriečiai įpratę prie tirštų ir sočių sriubų, o europiečiai labiau mėgsta sriubas, panašias į tyrę. Tačiau svarbiausias sriubos virimo menas - taip išvirti sriubą, kad sudėti į vandenį skirtingi produktai išvirtų vienu metu.

Sakoma: sriuba, kaip valgis, atsirado iš bado. Šaunu, nes geros šeimininkės sugeba išvirti sriubą "iš nieko" - tiesiog atidariusios šaldytuvą, pasidairiusios po spinteles visada randa produktų, iš kurių, nestokojant fantazijos, galima "sukurti" naują patiekalą. Juk sriuboms tinka viskas: daržovės, kruopos, makaronai, mėsa, žuvis ir t.t.

Sveikesnio maisto kaip daržovė nėra: kalorijų mažai, o vitaminų, naudingų medžiagų ir ląstelienos daug. Daržovių dabar galime nusipirkti įvairiausių. Tad pasigaminkite pikantišką žalią sriubą.

 

Žaliųjų žirnelių sriuba

4 asmenims - 1 pakelis (500 gr.) šaldytų žalių žirnelių, 3/4 l vandens ir 2 vištienos sultinio kubeliai, 2 šaukštai miltų, išplaktų su trupučiu vandens, žiupsnelis maltų pipirų, pusė šaukšto džiovintų čiobrelių, 2 kietai virti kiaušiniai.

Užvirkite vandenį, suberkite šaldytus žirnelius, sudėkite sultinio kubelius ir virkite, kol žirneliai visiškai suminkštės. Tada iš lėto pilkite miltus, išplaktus su trupučiu vandens, ir pavirkite dar 5 minutes. Pagardinkite norimais prieskoniais, pipirais ir čiobreliais.

Įdėkite į lėkštes po kietai virto kiaušinio puselę, papuoškite petražolės lapeliu.

 

Žaliųjų žirnelių piurė su krienais ir krevetėmis

4 asmenims - 500 gr. šaldytų žaliųjų žirnelių, 900 ml. vandens, 1 šaukštas miltų, 2 vištienos sultinio kubeliai, 1 šaukštas smulkiai sukapoto svogūno, 2 šaukštai grietinėlės, apie 200 gr. krevečių, truputis krienų.

Užvirkite pusę litro vandens, suberkite šaldytus žirnelius ir pavirkite 5 minutes. Nupilkite vandenį, kuriame virė žirneliai, tačiau jo pasilikite. Žirnelius sutrinkite plakikliu. Miltus išplakite su truputėliu vandens.

400 ml. vandens užvirkite kartu su vištienos sultinio kubeliais ir miltų tyrele. Pavirkite, kol sutirštės, nuolat maišykite. Sukrėskite žirnelių tyrę, įdėkite susmulkintą svogūną. Jei kiek per tiršta, atskieskite vandeniu, kuriame virė žirneliai.

Nuvalykite krevetes. Į lėkštes supilkite tyrę, dėkite po šaukštą grietinėlės, keletą krevečių ir žiupsnelį krienų.

Sriubos virimo tradicijas tyrę mokslininkai padarė netikėtą išvadą: sriuba yra simbolis, suburiantis šeimą. Namuose, kuriuose įprasta virti ir valgyti sriubą, dažniausiai gyvena darni ir draugiška šeima.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]