GYVENIMO AKTUALIJOS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

"TAVO BALSAS" - JAU ETERYJE


Į radijo stoties “Tavo balsas” studiją sugužėjo ir stoties kūrėjai, ir garbingi svečiaiRadijo stoties neregiams ir silpnaregiams bei kitą fizinę negalią turintiems asmenims įkūrimo idėją Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktorius Stasys Babonas brandino bene trejetą metų. Atsirado bendraminčių - VšĮ Kauno ir Marijampolės apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos pirmininkas Egidijus Urna, Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (KASUC) direktorė Janina Stuopelienė. Trims įstaigoms suvienijus jėgas lengvatinėmis sąlygomis pavyko gauti licenciją, dažnį.

Radijo stoties "Tavo balsas" transliacijos bandymai prasidėjo 2005-ųjų gruodžio 24 dieną, o šių metų balandžio 20-ąją būsimi ir esami radijo stoties klausytojai buvo pakviesti į atidarymo šventę.

Radijo stoties įkūrėjus ir visus susirinkusius pasveikino Kauno miesto mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas. Jis sakė tikįs, kad "Tavo balso" klausysis visi, nesvarbu, kokia jų negalia, ir palinkėjo niekada neužkimti. Salėje buvo daug garbingų svečių: profesorė E. Daktaravičienė, kunigas R. Janšauskas, Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai: L. Kudarienė, A. Kurlavičius, A. Kupčinskas, E. Dzežulskis-Duonys, G. Žemaitis, kultūros skyriaus vedėjas S. Šliažas, socialinių reikalų skyriaus vedėjas A. Malinauskas, Žaliakalnio seniūnijos seniūnas B. Girdauskas, neįgaliųjų organizacijų atstovai, žiniasklaidos darbuotojai. Tokio aktyvaus pastarųjų dėmesio nelabai tikėjomės. Tą pačią dieną laikraštyje "15 min" pasirodė straipsnis, anonsuojantis mūsų renginį. Sulaukėme ir televizijos. Reportažus apie naujai įkurtą radijo stotį parengė "TV-5" ir "LTV-2". Kitą dieną dienraščio "Kauno diena" žurnalistė J. Murauskaitė straipsnyje "Radijo stotis neregiams" rašė:"Ji girdima visame Kaune dažniu 94,4 MHz. Šiandien jau galima išgirsti žinias, skelbimus, orų prognozę, akliesiems ir silpnaregiams aktualią informaciją." Šiltai radijo stotį savo skaitytojams pristatė laikraštis "Laikinoji sostinė".

Atidarymo šventėje kalbėjęs Stasys Babonas sakė, kad šios radijo stoties įkūrimas - ne evoliucinis žingsnis, o revoliucinis šuolis siekiant įsilieti į informacinę visuomenę. Neįgaliam žmogui informacija turi būti pateikiama efektyviai, patraukliai, jam prieinama forma.

Kunigas R. Janšauskas radijo stotį "Tavo balsas" pavadino laidu, kuris tiesiamas tarp sveikųjų ir neįgaliųjų norint susikalbėti, pažinti vieni kitus. Nėra kalbėjimo - nebus susikalbėjimo, nebus bendrystės. O jos mums visiems labai trūksta.

Netradicinę simbolinę juostą perkirpo viena iš stoties steigėjų KASUC direktorė Janina Stuopelienė. Mintimis apie naujai įkurtą, socialinę paskirtį turinčią radijo stotį dalijosi L. Kudarienė. Ji dėkojo steigėjams už norą savo laidose akcentuoti socialinius klausimus ir pažadėjo, kad visa su neįgaliųjų problemomis susijusi informacija, svarstoma Kauno miesto savivaldybėje, pasieks mūsų radijo stotį.

Radijo stoties "Tavo balsas" socialinių ir kultūrinių laidų redaktorė I. Vuosaitytė, prisistatydama savo klausytojams, sakė: "Daugiau nei tris mėnesius studijavau radijo stoties technines galimybes, mokiausi, kūriau ateities planus. Tikiuosi, su jūsų pagalba pasiseks juos įgyvendinti". Ingrida įsitikinusi, kad analogų Lietuvoje neturinti radijo stotis yra labai reikalinga žmonėms su negalia, nes niekur kitur tiek daug informacijos socialiniais ir kitais rūpimais klausimais jie neišgirs. Už techninę pagalbą redaktorė dėkinga savo konsultantui A. Mejerui.

Su radijo stoties įkurtuvėmis steigėjus ir redaktorę sveikino kitų neįgaliųjų organizacijų atstovai, linkėjo geros kloties, ilgo ir prasmingo gyvavimo.

Rėmėjos - individuali Jūratės Gulbinienės įmonė - pradžiugino šventiniu radijo imtuvo formos tortu, o A. Vuosaitienė - nuostabiu kepiniu "Skruzdėlynu". Pavasario nuotaiką ir meninę programą dovanojo dainininkė R. Urninė, koncertmeisterė S. Klešnieks, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakultetų lektorės B. Sodaitytės vokalinio dainavimo studentai: R. Miliauskaitė, A. Lapkus, E. Kalvaitytė.

Viliamės, kad "Tavo balsas" stiprės, tobulės, kad jį išgirs kiekvienas, kuris nori išgirsti.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]