MEDICINA

 

RŪKYDAMI RIZIKUOJAME APAKTI


Mokslininkai dar kartą rūkaliams siūlo atsisakyti šio kenksmingo įpročio. Jų nuomone, dėl rūkymo kenčia ne tik rūkaliaus plaučiai, bet ir akys. Mokslininkai tvirtina, kad rūkymas net du kartus padidina riziką netekti regėjimo, nes sukelia akies tinklainės degeneraciją. Tuo jau neabejojama - kaip ir teiginiu, kad rūkymas sukelia plaučių vėžį.

Dauguma rūkalių apie grėsmę akims net nežino. Naujausi Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad visgi 7 proc. žmonių žino, jog egzistuoja tokia liga kaip senatvinė geltonosios dėmės degeneracija. Tačiau tik 4 iš 10 žmonių žinojo, kad rūkymas yra viena iš senatvinės geltonosios dėmės degeneracijos priežasčių. 7 iš 10 rūkančiųjų teigė, kad mestų rūkyti, jei žinotų, jog dėl rūkymo ateityje gali apakti.

Kaip tiesiogiai akies geltonąją dėmę veikia rūkymas, nėra tiksliai žinoma. Manoma, kad dėl tabako vartojimo susiaurėja smulkiausios akies tinklainės kraujagyslės ir akis blogai aprūpinama krauju, dėl to toksinės medžiagos žalingai veikia ląsteles, atsakingas už gerą tinklainės darbą.

BBC neseniai paskelbė: tyrimai rodo, kad net pasyvus rūkymas didina vienos dažniausiai pasitaikančių apakimo priežasčių riziką. Mokslininkai teigia: tai rimta priežastis uždrausti rūkyti viešose vietose ir darbovietėse. Tyrimais patvirtinta, kad rūkymas kenkia regėjimui, o atliekant šį tyrimą gauta aiškių įrodymų, kad pasyvus rūkymas taip pat gali kenkti regėjimui. Nustatyta, kad pagyvenus penkerius metus su rūkaliumi, šios ligos rizika padvigubėja, o nuolatos gyvenant - patrigubėja. Žmonėms, kurie metė rūkyti prieš dvidešimt metų, rizika sumažėja ir prilygsta nerūkančiųjų. Todėl mesti rūkyti verta.

Tinklainės degeneracija dažniausiai pasireiškia sulaukus 50 metų. Ji pažeidžia centrinę tinklainės dalį, kuri labai svarbi skaitant ir vairuojant, ir tik periferinis regėjimas lieka nepažeistas.

BBC teigimu, Jungtinės Karalystės aklųjų federacija ir Karališkasis nacionalinis aklųjų institutas siekia tabako gamintojus priversti rašyti ant rūkalų pakelių, kad rūkymas kenkia regėjimui. Šios organizacijos siekia, kad valstybė finansuotų informacines kampanijas, kurių metu žmonės būtų informuojami apie rūkymo žalą regėjimui. Taip pat siekiama, kad Didžiojoje Britanijoje būtų uždrausta rūkyti viešose vietose. Apie 500 tūkst. britų kenčia nuo akies tinklainės degeneracijos. 54 tūkst. iš jų regėjimo neteko todėl, kad piktnaudžiavo rūkalais. Jungtinės Karalystės aklųjų federacija mano, kad 41 proc. rūkalių mestų rūkyti, jei žinotų - dėl to gali netekti regėjimo.

Rusų gydytojai nėra tokie optimistai. Jų nuomone, dabar ant rūkalų pakelių spausdinami perspėjantys apie žalą žmogaus organizmui užrašai rūkalių neatbaido. Beje, jei įvardintume nikotino žalą žmogaus organizmui, tai visų ligų išvardinimui vieno cigarečių pakelio neužtektų. Nikotino sukeliamų ligų sąrašas užimtų kelis puslapius. Tačiau žmogus mano - gyvena tik vieną kartą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]